>Rezeki anak-anak lagi.. basikal baru, baju baru, mainan baru

Februari 18, 2011 at 10:21 am | Dikirim dalam anak-anak, blogger friends | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Pada hari kami sibuk mengurus anai-anai & ibu rugi 1 lemari, anak2 pula mendapat rezeki. hari tu memang panas terik, ibu baru jer menutup pintu pagar, (baru balik dari kenduri bertunang) tetiba ade kereta yang berhenti dan bertanya “Ini kakyong habibah kan?”

Ibu ni dok terpinga2 juga, sebab rasa macam pernah nampak orang ni.. tapi di mana ya… selamba jer ibu cakap ‘Siapa ni yer?’ Empunya diri bagai merajuk “Dah tak kenal kita?”  Meluncur laju dari mulut ibu ‘Kak su yer?!’… Tapi dalam hati masih was-was.. 

Betullah kak Su, kali terakhir @ pertama kali ibu bertemu/bersua muka dengan kak Su pada Sept 2009. Dulu  Kak Su datang 1 hari sebelum AidilFitri, datangnya membawa kiriman yang bukan setakat hati ibu berbunga2.. bahkan terharu sangat2..

Kali ni kedatangannya pun membawa ‘kiriman’ untuk anak-anak… kali ni memang lagi terharu.. tumpah air mata ibu , terharu sangat2… Ibu doakan semoga kak yang mengirim segala bentuk hadiah untuk anak2 dimurahkan rezeki selalu, dirahmati kehidupan dan diberi kesihatan yang baik. Pada ibu cukup lah sokongan moral yang diberi, tak mengharap sehingga begini.. takut ade pihak ‘salaherti’.. Terima kasih Kak.  (atas permintaan ibu tak leh nak reveal identiti kak yang pemurah ni)..
Cuma 1 yang ibu ralat sikit… apa da ibu ni.. kak Su datang menghantar kiriman dengan seorang silent reader blog ibu.. pergghhh, ibu lupa nama.. rasa macam tanya tapi lupa.. katanya dia berniaga di Taman Kanak-kanak (medan selera di tengah2 pekan lama Ipoh).. lupa pulak nak tanya gerai no berapa… 
dapat basikal tantek
bear tantek.. walaupun ade rabiit tapi tetap semuanya dipanggil ‘bear’, dalam beg kertas tu pulak baju yang tantek2.. 
model beraksi sambil pejam mata.. ntah lately ni suka sangat buat aksi pejam mata

ni tak tau gaya apa.. gaya hepi dapat baju baru.. nampak rugged plak anak dara besor ibu ni..

gaya malu2…
Jenuh la Anis & Aliya mencuba dan mengayakan semua baju.. tak kuasa lah ibu nak letak semua gambor tu.. at last Anis pilih baju pink ni.. katanya ‘baju pusing-pusing’.. biasalah baju gaun, bila dipusing2 kan jadi kembang…. ekekkeke.. layan jer la aksi anak2.. 
Sekarang ni hari2 main beskal tantek jer.. beskal yang tak tantek dah tak mau main… amboi… kalo dulu beskal la depa berdua dok berebut..
salam kasih sayang,
.

>Tips SEO : ubah meta tag tajuk blog & pasang breadcrumb

Februari 17, 2011 at 10:21 am | Dikirim dalam blogging tips, seo, tutorial | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Rata-rata ramai dah tahu apa itu SEO ? Kome tanya ajer pakcik Google, sure melambak2 link yang kome akan jumpa berkaitan dengan SEO ni… 

SEO = search engine optimization

Maksudnya kalo kome taip satu2 keyword, kome akan jumpa blog @ website mana yang mucul dulu di page pertama google.. tu bermakna page tu memang betul2 mesra SEO..

Ini contoh jer lah.. ikut le carian kome.. ni sajer lah nak kabo, blog ibu buat masa ni dah mesra SEO.. tapi kan, kalo guna platform wordpress sure lagi mesra kot… hehehhe…

Okay, hari ni ibu kongsikan beberapa tips supaya template blog lebih mesra SEO.

1.  ubah tajuk blog @ page title ~ mengubah meta tag tajuk

Sebaiknya memang dianjurkan supaya mencari template yang mesra seo.. tapi kan.. la ni dengan segala kepandaian mengedit kod html.. boleh ajer di ubah kod template agar lebih mesra seo
sambil BW pagi tadi.. terus printscreen… 

cuba renung betul2 bahagian yang dikotakkan dan dianakpanah tu… ade beza tak?

Blog mesra seo >>> judul n3 akan muncul dahulu dan diikuti dengan judul blog/page title.

tajuk n3 | tajuk blog

Blog kurang mesra seo >> tajuk blog muncul dulu & diikuti dengan tajuk n3..

Cuba check blog kome.. klik jer mana2 n3.. pastu kome tengok kat browser tu, rata2 adalah macam dalam gambor di bawah ni kan

kidnap dari blog Sop

Sebaiknya macam ni

ini pun sama, kidnap dari blog SOP

Cara untuk ubah

a. LOg-in ke dashboard > Design > Edit Html

b. Cari kod dibawah

<title><data:blog.pageTitle/></title>

c. Buang kod itu, dan gantikan dengan kod dibawah ni

<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

d. klik save template & siap.

2. pasang breadcrumb

Breadcrumb ni ibu tak reti nak translate kan ke bahasa melayu.. contoh nya macam gambor di bawah ni

Yang ibu kotakkan merah itu lah dipanggil breadcrumb.

Cara nak buat

a. LOg-in ke dashboard > Design > Edit Html (save dulu template)

b. Tick pada Expand widgets dan cari kod dibawah

<b:if cond=’data:post.title’>

c. copy kod yang ini dibawah kod itu (merujuk b)

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>
<a href=’http://www.kakyong.com/’>Home</a> »
<b:if cond=’data:post.labels’>
<b:loop values=’data:post.labels’ var=’label’>
<a expr:href=’data:label.url’ rel=’tag’><data:label.name/></a>
<b:if cond=’data:label.isLast != &quot;true&quot;’>,</b:if>
</b:loop>
»
</b:if>
<data:post.title/>
</b:if>

yang warna purple tu kome tukor dengan url blog kome..

c. save template.. dah siap.

sumber tutorial dari sini

updated : 1.26 pm, 17 Feb 2011

ada kawan blogger yang komplen, cuba buat breadcrumb ni, tapi tak jadi.. ibu dah betulkan kod di atas. MOhon maaf atas kesulitan



kod yang bermasalah tu adalah kod “true” , sila tukor kod ini kepada yang ibu highlight biru dalam gambor atas ni.. &quot;true&quot;

yang asal (sebelum edit kod)  adalah macam ni…

Lain kali, ibu kongsikan lagi tips2 seo yang lain…

p/s
si Aliya dah jerit2 kat dapur… huhuuu.. ni ler susah bila tak sempat nak buat autopublish n3..

salam kasih sayang,
.

>Ada tak yang sudi menjadi PENAJA untuk GA/Contest KAKYONG[DOT]COM©

Februari 16, 2011 at 10:39 pm | Dikirim dalam giveaway n contest kakyong[dot]com, nota ibu | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Lama dah ibu nak bertanya ni… tapi kan segan kan main nak meluahkan nya…

Ibu memang ade merancang nak membuat GA dalam tempoh masa terdekat.. hajat di hati nak buat beberapa siri GA dalam tahun ni… ekekkekek… besor angan2 ni, walhal kannyer ade modal pun… macam la leh bagi hadiah grand-grand… huhuuu… tapi kan, satu hal yang tidak dapat dinafikan, bila dah terjebak jadi penganjur GA ni.. dia jadi ketagih tau..

Jadi kan.. ibu dengan muka tak malu ni, nak offer perkara-perkara berikut kepada mereka yang sudi menjadi penaja untuk GA pada masa akan datang.

  • 1 ruang iklan di sidebar – 125×125 untuk tempoh 1 bulan @ sepanjang GA berlangsung
  • 1 n3 promosi blogshop @ blog yang menaja
  • iklan berbentuk text dalam n3/post – untuk 5 post/n3 selepas tempoh GA

JIka ada yang sudi, sudi2 lah email kepada kakyong72@gmail.com

Ibu tak kesah apa jua bentuk hadiah, yang penting bior le genuine.. maknanya hadiah tu wujud.. jangan nanti bila dah umumkan pemenang, tau-tau penaja ‘lari’ pulak… huwaaa, ibu lak yang mau meraung nanti… harap2 yang sudi penaja jangan le buat ibu camtu yer…

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
p/s
Tolong ibu VOTE untuk Anis…
ada 3 hari lagi sebelum dateline (19 Feb 2011).. 
sesiapa yang sudi nak support ibu, sudi-sudi kan lah yer..
memula LIKE Yanmionline FB
pastu klik gambor Anis.. klik banner bawah ni..


jangan lupa gambor Anis tu.. tengok betul2.. jangan salah klik gambor pulak.. 
& jangan lupa tinggalkan komen selepas dah LIKE.. 
senang ibu nak jejak kome semula



Berminat untuk make-over blog @ nak tempah watermark/signature/header


salam kasih sayang,

>hadiah GA : Blaus & tuala comel sudah sampai

Februari 16, 2011 at 10:00 am | Dikirim dalam hadiah contest n giveaway, Qistina Balqis Maisarah, we care | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Semalam ramai yang bercuti kan… ibu ni kadang2 kurang aware dengan cuti-cuti umum ni.. almaklumlah dah 24 jam dirumah & dirumah ni memang tak ada kalendar untuk dirujuk… uwwaa sadis sungguh, tahun lepas ade juga ‘kalender kuda dapat dari kedai runcit’.. tahun ni ade yang dalam lappy jer.. itu pun bukan hari2 nak buka.. ari tu ade gak kecek adik ipar, kot la leh dapat kalender dari SSM @ Ipoh Specialist… hmmm, mengharap ajer lah nampak nya..  ni sure la ade yang nak kutuk2 nanti, dah 2 bulan, kalender pun takdak… masa ibu kerja dulu, sampai berlebih2.. siap bagi kat adik-beradik & jiran2… huhuuu..  
Hari ni nak tunjuk dulu hadiah GA bulan lepas yang sudah sampai ke tangan ibu… hehehhe.. hepi lah sangat.. hadiah2 ni dah sampai minggu lepas, tapi lambat transfer ke lappy… 
Bead blouse, hadiah dari GA Aku Ibu Muda… Walaupun baju ni free size.. tapi kan untuk ibu macam muat2 jer..ade la ruang untuk angin masuk.. tapi disebabkan kain ni jenis yang ‘melekat ke badan’… harap2 kome faham lah ye… maka, ibu kena pikir 5-6 kali sebelum nak pakai baju ni… ekekkekek…  sebenornya ibu memang tak begitu gemor dengan jenis kain yang melekat ke badan ni… 
Apa2 pun terima kasih Wanie.. ibu hargai hadiah ni… kena gigihkan ‘menyelimkan’ badan supaya dapat mengurangkan kemunculan benjolan/bonjolan yang hodoh2 tu… ekekkekekkk 
ini tuala dari Cik Puan Gaban… Nampak tak tangan comel tu… dia memang sajer nak interframe.. tak dapat masuk muka dia, tangan pun jadik la… 
Kakak Anis, awal2 dah cop tuala tu.. “ini tuala kakak ke ibu..? ” “cantik la”.. Anis ni kalo bab memuji bagi lah kat dia.. memang pandai bermulut manis… 
Terima kasih Cik Puan Gaban.. Ibu & anak2 suka hadiah ni.. comel…
p/s

Untuk peserta GA 3rd besday & juga UjiMinda hari ahad.., harap dapat bersabar ya..  belum ada ruang masa lagi nak mengadap & menilai dengan hati yang aman damai… 

Buat yang rindu dengan Baby Balqis… ni ibu titipkan gambar terbaru baby Balqis..

Baby Balqis dah semakin comel… cuma paru2 nya yang mengecut mengambil sedikit masa untuk pulih.. Balqis dah mula main, mainan pun sudah semakin banyak.. dan Balqis dah pakai baju… Terima Kasih NGO HUKM..

Ingin ikuti perkembangan terkini baby Balqis.?!. sila terjah Charity Fund Raising for Qistina Balqis Maisara

Salam kasih sayang,

>Majlis bertunang dah macam majlis kenduri kahwin

Februari 15, 2011 at 9:27 am | Dikirim dalam kenduri keluarga, xtvt keluarga | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Nampak tak budak kecik si Aliya tengah dok kat pelamin ni… ni bukan pelamin orang kahwin kome… tapi pelamin orang bertunang… orang dedulu bertunang diam-diam jer.. majlis pun kecik2 jer.. jemput adik-beradik jer.. takat majlis sarung cincin jer.. yang meriah pun dengan hantaran jer. Almaklumlah belah Perak ni (tempat ibu le.. Perak ni luas, setengah tempat lain caranya) selalunya hantaran bertunang adalah segala macam kuih tradisional dan manisan. Tapi sekarang ni dah ade pakej untuk hantaran bertunang, segala cup-cake, coklat home-made, dan kuih2 modern yang berhias serba-makneka ada, tinggal hulur duit jer. 
ini masa majlis anak WakNah & Wak Im.. meriah majlisnya, Wak Im sendiri yang jadi pengacara majlis… hantaran serba biru ni dari pihak lelaki. 
Ini pula masa majlis bertunang Yanty (adik MakNgah Miela).. dah selamat pun bergelar isteri pada hari jumaat yang lepas.. ibu suka pelamin ringkas macam ni… 
Tengok hantaran ni, kuih2 semua tradisional belaka.. kuih bahulu, wajik yang gubah jadi jambangan bunga, pulut kuning, rendang ayam, kuih bakar, sebakul buah-buahan tu memang wajib dan & pelengkapnya 1 jug (bekas) air sirap. Teliti kan orang dedulu, kalo dah bawa semua makanan, kena la siapkan airnya juga, kalo idok mau makan tercekik takade ayor…. 
dalam gambor ni tak nampak pulak jug air sirap tu.. ni kalo yang nak mengantor jauh2, jug air sirap tu bior letok dalam bekas yang bertutup, idok le tumpoh… cam kami dulu, masa nak masuk kereta buh dalam botol, dah sampai rumah pengantin baru le isi dalam jag kaca… gitu le lebih kurang adat belah sini.
Sekarang ni majlis bertunang pun orang siap buat kad & gambor2 semua dah siap buat photobook.. tapi kan, hal bertunang ni memang tak elok disebor-luaskan.. jika ikut syariatnya pertunangan harus lah dirahsiakan kecuali untuk sebab2 tertentu.. tapi macam sekarang ni siap tayang segala hantaran di FB.. dan sila percaya, dah terjadi beberapa kes pertunangan terputus di tengah jalan, gara2 FB… 
Harapan kita kalo buleh, bior le berakhir hingga ke jinjang pelamin. 
NI sajer jer selit gambor Ally Iskandar bertunang… (motifnya : sebab semua nya tema merah.. nak ler tumpang keglameran Ally jap) rasanya lebih manis kalo si dara tunangan Ally ni kekal bertudung semasa majlis ni. 
salam kasih sayang,
.

>BE NUff sudah habis… gigih dengan HB la pulak

Februari 14, 2011 at 6:05 pm | Dikirim dalam heartbeat, nuffnang | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

BE NUff sudah habis.. huhuuu… ntah bila Nuff akan beri BE baru…

Nampaknya sekarang ni hanya ade iklan kempen & CPA jer la yang berjalan di blog ni…

Untuk yang bertanya, adakah dengan tepek banner HeartBeat di blog akan menjejaskan status keahlian NUffnang..? Jawapannya TIDAK sama sekali yer kawan2.. tengok dalam printscreent tu.. status keahlian masih glitterati  

Semput juga rasa dada ibu ni… almaklumlah untuk 1-2 bulan ke depan ni, macam semput jer income pasif ads online ni.. jadi apa kata kawan2, kita sama2 tolong klik2 HB.. buat yang belum lagi mendaftar… sila klik kat sini

Jom KUmpul duit tabung dengan HeartBeat 

pastu, nanti kita sama2 berjemaah klik banner di blog memasing… tak rugi pun register jadi HB Affiliate.. free jer bukannya nak kena bayar…
Ibu dah hampir 1 bulan join HB ni… ade la juga sikit2 meningkat income nya.. Ibu nak ucap terima kasih banyak2 pada kawan yang sudi klik banner HB di blog ni setiap kali berkunjung ke mari.. & ibu pun memang akan klik setiap kali nampak banner HB di blog kawan-kawan..

Ada feedback yang ibu dapat ‘tak leh nak paksa orang klik2‘..

well, okay, memang tak paksa pun, tapi apa salahnya kan kita exchange klik2.. takkan nak harap orang jer ‘memberi’, tidak rugi pun jika kita memberi lebih untuk orang lain.. takat 1 klik untuk setiap hari kunjungan.. hanya 4 sen ajer.. kalo 4 sen pun nak berkira… hmmmm, tak tau nak cakap la… 

Ini rekod untuk 2 minggu pertama bulan Februari HB ibu…

belum begitu lumayan kan.. walaupun setiap hari ade lebih dari 5 kawan blogger yang gtau depa dah klik… huhuu.. dan pada 4-6 Februari 2011 langsung takda klik direkod… hakikatnya ade kawan blog yang bgtau depa ade klik… huhuuu… adakah sebab staff HB bercuti pada tempoh tu… ???
Apa2 pun ibu hepi jer.. asal ade rekod klik, bermakna adalah tangan2 yang telah murah hati sedekahkan ibu 4 sen.. sangat hargainya.. 
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
p/s
Tolong ibu VOTE untuk Anis…
ada 5 hari lagi sebelum dateline.. 
sesiapa yang sudi nak support ibu, sudi-sudi kan lah yer..
memula LIKE Yanmionline FB
pastu klik gambor Anis.. klik banner bawah ni..

jangan lupa gambor Anis tu.. tengok betul2.. jangan salah klik gambor pulak.. 
& jangan lupa tinggalkan komen selepas dah LIKE.. 
senang ibu nak jejak kome semula

Berminat untuk make-over blog @ nak tempah watermark/signature/header



salam kasih sayang,





>GA 3rd besday : Senarai peserta dan yang berjaya disenaraipendek

Februari 14, 2011 at 9:39 am | Dikirim dalam design header, giveaway n contest kakyong[dot]com | Tinggalkan komen

>Salam bahagia untuk semua,

Ini adalah senarai penuh semua penyertaan, jika ada nama & link yang tercicir, sila beritahu ya..

Dan ini pula adalah senarai pendek daripada pihak juri… Winking smile 

Ibu akan semak semula semua penilaian juri & mungkin senarai-pendek ini akan berubah (sebab yang ini belum lagi termasuk penilaian ibu).. Pening sebenornya nak membuat penilaian.. kalo buleh nak bagi make-over untuk semua… ekkekeke… Smile with tongue out  tapikan tak daya lah ibu nak make-over semua kan…

Terus-terang ibu cakap, sukar juga untuk memenuhi kepuasan customer ni.. sebab kerja design ni subjektif.. proses edit & ubah akan berulang berkali2.. sebabnya >> walaupun ia pilihan customer (dari segi font, warna font, warna background, pilihan image.. ), namun bila dah siapkan hasil pertama, ada pula yang nak tukar warna, nak tukor font dsb.. ibu ikut kan ajer.. tapi kalo lebih dari 3 kali nak tukor.. tensi jugak ibu dibuatnya.. hehhehe.. Smile with tongue out 
Namun, pada ibu, hal2 ni akan buat ibu belajar lebih bersabar & usaha sedaya mungkin untuk memenuhi keinginan customer, jadi ibu pun kena lah buat kerja dengan lebih baik kan.. ibu akan lebih berbesar hati bila customer berpuashati dengan hasil kerja ibu.
Dan ini pula header untuk Zuneta – pemenang kejor nombor 50505
Background ni ibu buat guna photoscape jer… Winking smile actually percubaan pertama membuat background menggunakan kaedah ni… Smile with tongue out  Alhamdulillah, mudah sangat berurusan dengan Zu ni… sebab dia tak komplen pasal background hanya ubah font untuk tagline jer… Winking smile  Zu ni pandai buat kraftangan.. nak kenal dengan ZU, sila jengah di sini..
Tunggukan penilaian seterusnya untuk GA 3rd besday.
dan Salam Maulidurrasul untuk semua..

Salam kasih sayang,

>Update Qistina Balqis Maisarah – 11-12 Februari 2011

Februari 13, 2011 at 12:16 pm | Dikirim dalam Qistina Balqis Maisarah, we care | Tinggalkan komen

>Salama bahagia buat semua,

Nampak nya minggu ini ibu hanya mampu menten 1 n3 setiap hari… yang sebenornya ibu tak berapa sihat.. batuk On & Off.. badan2 semua sakit2..  sakit urat.. dalam dok batuk2 tu, semalam masih gagah lagi ke kenduri kahwin..
hari ni dah kena start mula mengemas rumah.. adui, banyak sebenornya nak dikemas… checklist untuk kenduri adik pun ada yang belum lengkap.. Semalam adik dah setuju nak cat hall & bilik utama… ekekekekkk… dah nak ‘pinjam’ rumah kakyong untuk kenduri.. harus la melabur sikit kan…  

harap2 nya lepas dah cat nanti, takde lah lagi ‘hasil seni’ anak-anak di dinding.. harap2 anak2 tau hargai rumah yang cantik… actually ibu pun dah ‘penat’ tengok segala ‘hasil seni’ anak2 di dinding.

Well, 2-3 hari ibu tak update perkembangan baby Balqis.. hari ni baru berkesempatan jengah ke Charity grup… hmm, kome baca sendiri lah yer… tak tau ibu nak komen camana.. sebab kalo ibu ditempat Mai (mama Balqis), ibu juga kan riso & libang-libu..

Terbaru…

For any sincere contributions, please bank into :

NAMA : SITI MAISALMAH BINTI MOHD KAMIL

H/P : 017-3476764
CIMB AKAUN NO. 0804 0000 9722 02
MBB AKAUN NO. 1141 6085 0396



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

p/s
Tolong ibu VOTE untuk Anis…
memula LIKE Yanmionline FB
pastu klik gambor Anis.. klik banner bawah ni..


jangan lupa gambor Anis tu.. tengok betul2.. jangan salah klik gambor pulak.. 
& jangan lupa tinggalkan komen selepas dah LIKE.. 
senang ibu nak jejak kome semula, Terima Kasih.

salam kasih sayang,

>Segmen review: no 3 ~ Blog Chekna

Februari 12, 2011 at 8:48 am | Dikirim dalam blog review, blog review 2011 | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Kali ni kita review blog Chekna @ Mama Ziyad. Blog ni simple jer… header nya tak bergambar.. hanya tagline ajer..

*** YOU ARE MY SUNSHINE ***

………….Life is a series of surprises
 
Sudah mula berblog sejak Jun 2006.. lama tu… tapi masa tahun 2006 tu hanya 2 bulan jer… Winking smile pastu sambung balik Oct 2007.. stop lagi.. Jun 2008 mula lagi, tapi dalam tahun 2008 tu hanya ade 9 n3 jer.. Smile with tongue out Tahun 2009 (62 n3) Chekna dah mula ‘warming-up’ dan tahun 2010 (212 n3)  lah tahun paling rajin berblog… Open-mouthed smile  Semoga lepas ini pun semakin rajin berblog.
Blog Chekna ni mainly berkisar kesah Ziyad Aiman.. Winking smile  Don’t miss baca kesah Chekna melahirkan Ziyad.. Tahun ni Ziyad dah nak 3 tahun.. bila nak bagi adik kat Ziyad… ekekkek.. gurau jer yer Chekna, jangan amik ati..
*** selingan di tutup.. sudah ade peneka ***
Selingan… Rolling on the floor laughing Secret telling smile Chekna ni bukan peminat Tok Ti.. tapi kan ade 1 n3 dia  letak gambor Tok Ti.. cepat.. sapa buleh bagi link n3 itu, ibu kasi hadiah…  Gift with a bow  Winking smile  yang pertama jawab dengan betul jer yer.. 1 orang jer..
Okay, kita proceed dengan review blog Chekna
1. Berat blog
Blog Chekna ni senang loading.. antara 1 sebab adalah header yang tidak bergambar.. Winking smile tapi bila ditimbang, ade sedikit berat… blog jer ya berat.. tuan blog nya slim-melim kome… Boleh diringan kan blog ni, kakyong cadangkan Chekna kurangkan jumlah post jadi 2 @ 3 sahaja, instead of 4.
Untuk ringankan lagi.. kakyong syorkan Chekna create 1 page untuk simpan gambor Ziyad yang dalam slide-show tu & juga gambor kahwin kome yang comel-lote tu. Smile
2. Ranking
Hmmm.. Chekna ni dia bukan mengejor rank @ trafik.. sebab dia ni jenis pemalu.. hahaha… perasaan ibu jer la.. rasanya dah setahun lebih juga ibu kenal Chekna ni.. memang jenis yang suka ‘under-cover’.. malu nak glam2.. Smile with tongue out 
Btw, kan ibu syorkan edit sikit template blog supaya lebih mesra SEO.. dan rajin2 ajak kawan2 datang ke blog.. & kena rajin BW juga…
3. Followers
hmm.. tak sampai 100… kome yang baca n3 ni.. jom sesama support Chekna.. Winking smile
4. Layout & template blog
Memang simple & kemas.. tak serabut, & takde widget merapu.. Thumbs up Ibu suka corak bunga melingkar2 tu…
5. Content & label blog..
Memang mudah nak akses n3 lama Chekna ni.. label ringkas & setiap n3 memang berlabel.. Thumbs up 
Kebanyakan n3 adalah ringkas & direct-to-the-point.. kalo ade banyak gambor pun mainly gambor ziyad, gambar aktiviti keluarga & gambor jalan2 makan angin, gambor makan2… Winking smile Actually ada macam2 n3 menarik kat blog Chekna ni.. kome sila lah terjah..
Masa dok godek2 n3 lama blog Chekna ni, terjumpa citer hal rumah Chekna kena ‘pecah-masuk’ (masa ni dok rumah sewa lagi)..  dugaan betul, dah le esoknya nak balik kampung beraya Aidil-Adha.
Sengaja tak letak printscreen label kat sini.. heheh…
6. Lain-lain
Macam takde apa sangat nak ‘komplen’ untuk blog chekna ni… sebab blog Chekna memang ‘clean’.. cuma untuk ‘cantik’kan lagi blog…. ibu high-light beberapa perkara ni.. ni cadangan ibu jer.. nak follow boleh, tak follow pun tak apa..
~ shoutbox : resize kan kelebaran kotak jerit tu.. supaya nampak luas & utilise kelebaran sidebar. Winking smile
~ bloglist : pendekkan ‘show 5 blog’ ajer.. buleh bantu meringankan blog.
~ header : lebih comel kalo ade header.. sebagai 1st impression untuk pelawat .. Open-mouthed smile
~ tambah widget top commentator : sebab Chekna guna kotak komen blogspot, maka kalo ade widget ni, sebagai salahsatu cara untuk menggalakkan kawan2 blog tinggalkan komen, selain sebagai penghargaan… selain tu pelawat yang lain pun buleh kenal pengomen tegar kat blog kita.. Winking smile
~ Blog Archive : setakat yang ibu dah godek2 ni.. jumlah n3 Chekna belum pernah lagi mencecah 30 untuk 1 bulan.. dah lama tak nampak Chekna join contest @ GA.. (sibuk ya…) jadi  tak de la panjang berjela.. tapi jika nak buat jenis yang berscroll bar pun okay…
Red rose ibu ade janji dengan seseorang untuk buat tutorial buat scroll-bar untuk blog archive ni… nanti ade masa ibu buat yer.. sekarang ni rasa macam tak cukup masa jer… hehehhe… Red rose
~ watermark : ade sebahagian gambor tak letak watermark.. ni mesti kes malas nak edit.. jangan malas.. kena rajin2 letak watermark kat semua gambor yang published kat blog.. Winking smile ziyad tu comsem (comel + ensem) , nanti ade orang kidnap gambor dia… Smile with tongue out
Akhir kalam.. ni la dia keluarga bahagia Chekna.. kan betul ibu cakap, comel & slim-melim jer Chekna ni..
Chekna ni orang Kampung Gajah.. suami nya pulak se’kampung’ dengan en ayah, Ulu Kinta tu kira kampung en ayah ler.. sebab dari sekolah rendah dah dok situ… hari tu ade ibu bagi en ayah tengok gambor suami Chekna ni.. respond en ayah kata ‘ohh,, penah nampak.. dia ni geng budak baik2…’.. Winking smile Open-mouthed smile 
Apa lagi.. jom la terjah blog Chekna..

p/s
Hari ni ade undangan kenduri kahwin lagi.. kali ni adik makNgah Miela.. kenduri kat Ipoh jer.. tapi en ayah niaga.. jadi ibu & anak2 kena lah tunggu, kot2 le ade ‘driver’ nak datang amik kami… Tahniah buat Yanty.
Kelebek2 n3 lama, ingatkan ade buat n3 masa yanty bertunang tu.. sekali takde … aiseh… bila tengok kat draft, rupanya n3 tak siap.. ekekekk…

Salam kasih sayang,
.

>Isu iFrame Traffic | banner baru HeartBeat

Februari 11, 2011 at 12:31 pm | Dikirim dalam blogging tips, heartbeat | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

pagi tadi takde letrik
hari ni sudah tengahri baru ade ruang untuk duduk di kerusi dengan sedikit aman & mula  menulis.. Awal pagi tadi takde letrik kat kawasan taman ni… tetiba jer.. tanpa notis apa pun.. mujur la 1-2 jam jer.. & mujur lah pagi ni sejuk (tengah malam tadi hujan)… Alhamdulillah.. hujan akhirnya turun setelah 2 minggu panas terik.

Aliya bangun seawal pagi.. dia ni kalo tak ada kipas, memang tak leh tidur.. tapi Anis macam biasa, mencukupkan kuota tidur nya selama 10 jam.. hehehhe… 
Kecoh isu iFrame Traffic
Beberapa hari ni heboh pasal iFrame traffic... macam yang ibu join backlink pada beberapa hari lepas la.. baru tau rupanya trafik segera tu iFrame traffic.. 
ada yang kata iFrame trafik ni boleh perbaiki ranking alexa… errkkk… kalo ranking tinggi, tapi blog cam hampeh, n3 pun takdak orang komen, cara menulis pun tah apa2… apakah maknanya itu????
dan ade juga yang dapat jana HB  ratus2 RM dengan guna iframe traffic ni… ohhhooo… kalo HB tau dia guna kaedah tu @ ada kawan blogger inform ke HB.. camana??? Pada ibu, tak aci lah kan macam ni.. itu namanya menipu.. apa sahaja yang kita dapat dengan jalan menipu.. hukumnya apa??!!!
kalo nak baca lanjut pasal iFrame trafik ni sila klik >>>> Blogger kita memang cerdik pandai
Banner HeartBeat

Alang2 dah sebut pasal HB ni kan.. HB dah buat banner baru.. tapi sila berhati2 yer.. sebab masih ade banner yang ‘merai’kan valentine… so jangan guna leaderboard banner & square banner yang.. ibu perasan ramai kawan blog yang guna banner leaderboard.. sila perhatikan balik banner tu…

Jadi, kawan2 sila perhatikan semula banner HB yang kome tampal kat blog… untuk banner yang vertical, both banner okay..


p/s
Tolong ibu VOTE untuk Anis…
memula LIKE Yanmionline FB
pastu klik gambor Anis.. klik banner bawah ni..

jangan lupa gambor Anis tu.. tengok betul2.. jangan salah klik gambor pulak.. 
& jangan lupa tinggalkan komen selepas dah LIKE.. 
senang ibu nak jejak kome semula, Terima Kasih.

salam kasih sayang,
.

« Laman SebelumnyaLaman Berikutnya »

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.