>Setelah 9 bulan berdomain, Bersediakah untuk self-hosting

Februari 23, 2011 at 11:16 am | Dikirim dalam Fikri, self-hosting, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Hari ni memulakan hari dengan sedikit ‘fenin’ dan gundah..

seawal pagi, opah santan telefon.. katanya Fikri tak mau bangun.. sudah 7.30 pagi dia langsung tak mau bergerak mahupun bangun untuk mandi. nanti lah ibu cerita kan hal ni dengan lebih lanjut.. Fenin juga melayan kerenah Fikri ni, minggu lepas dia balik rumah, minggu ni tak mau balik rumah pulak.. Fenin memikirkan kenapa lah dengan anak jantan ku nan sorang ni.. Ibu dulu, kalo boleh tak mau miss pergi sekolah.. sebab sekolah tu “BEST”… jadi esok & hari2 seterusnya ibu akan berada di Ulu Kinta,.. bermakna ibu tak dapat nak online… huhuuu.. 
Perkara ke dua yang buat ibu fenin adalah isu nak bertukar ke selfhosting ni.
Beberapa perkara yang bermain di fikiran
1. Perlukah ibu back-up blog ini ke url lama http://kakyong72.blogspot.com..??!! kalo perlu, nak kena godek2 cara nak buat…. 
2. kalo dah transfer @ import blog ke selfhosting, which dah semestinya akan menggunakan platform wordpress.. adakah semua komen2 di ID (intenseDebate) masih boleh view untuk n3-n3 yang lama.. 
3. Apakah perkara yang perlu ibu buat @ checklist perlu ada sebelum nak ber’self-hosting’ ni ??? 


hari ni memang plannya nak buat research sikit pasal nak ber’hosting’ ni… jadi jika tak nampak ibu meninggalkan komen di blog kome.. bermakna ibu sedang ‘belajor’ @ menggali apa info yang ada pasal hosting… 
Lastly sedikit update tentang prestasi blog. 20 Feb 2011 genaplah 9 bulan blog ibu ni berdomain.
Bulan lepas alexa rank 359,000++, okay lah jugak kan setelah sebulan .. mencecah juga below 300k… hehehhe… lagipun ibu ni menten trafik 150-200 jer daily… & takde usaha nak kejor seo & sibuk2 nak kejor traffik dengan join bloglist @ join mana2 segmen untuk memfofularkan blog… ekekkeke…. tu pasal kalo ade orang cakap alexa rank ibu lambat naik, ibu sikit pun tak amik ati… yang penting menten & konsisten… 
Pagerank ni ibu baru perasan beberapa minggu lepas.. okay lah kan.. Untuk tahu lebih lanjut apa itu page rank.. sila lah tanya dengan pakcik google ya… 
Jumlah pelawat untuk tempoh sebulan ni… kurang sedikit dari tempoh yang lalu.. kalo tengok graf ade 1 mercu tanda @ puncak tu… sila lah abaikan nya, sebab ibu anggap itu semua pelawat palsu…jadi dari jumlah visit 5941 – 500 = 5441  ini sahaja lah jumlah pelawat sebenar.. 
dan jom tengok siapa dalam senarai top 25… oowhh, yang ibu kotakkan biru tu. sila lah abaikan sahaja.
Terima kasih buat semua yang sudi & selalu singgah ke blog kecil ibu ni… hanya blog seorang ibu biasa, yang tiada bergaji untuk belanja kome makan best2.. setakat berkongsi apa yang tahu sekadarnya… dan terima kasih atas persahabatan, perhatian, kata nasihat, tunjuk ajar… tidak rugi berblog..
salam kasih sayang,
.

>Cuti panjang.. trafik blog pun merudum

Februari 7, 2011 at 4:11 pm | Dikirim dalam anak-anak, blogging tips, nota ibu, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

hari ni ramai yang dah mula bekerja & sibuk dengan rutin harian macam biasa kan… rata2 kawan2 blog dok citer hal bercuti panjang, hal balik kampung…
Anak2 dara berdua ni pun pepagi lagi dok sibuk ‘cepat ibu, cepat la.. kakak nak nyontet jauh2 ni’. 
Hmm, mentanglah cuti panjang ni dok berjalan (baca : tak dok rumah, naik kereta jalan jauh-jauh) sesaja.
Kalo orang tanya, kami ke mana sepanjang cuti CNY ni.. camni lah lebih kurang programnya.. :
hari tarikh aktiviti
Rabu 2 Feb Balik kg 40 Rantai. Kuor jam 11 pagi, balik jam 9 malam
Khamis 3 Feb
Sebaik selesai urus anai2, pukul 12 tghari ke kenduri sepupu en ayah bertunang.. di RPT Chepor (kg sebelah jer), pukul 2.00 petang dah balik lepak kat rumah
Jumaat 4 Feb Tak g memana.. lepak kat rumah jer
Sabtu 5 Feb Kenduri kahwin di Changkat Tin. Keluor rumah jam 10 pagi, balik jam 4 petang
Ahad 6 Feb Pagi2 en ayah bawa 2 dara g pasor.. petang paklang pulak bawa 2 dara ronda2 naik kereta.

Hari ni pepagi lagi, anak2 dara berdua ni nak nyontet lagi..

‘Ayah dah work la kakak.. abang pun dah sekolah, mana buleh nyontet dah.. dok rumah jer…’

‘Kakak nak jalan, jauh-jauh.. naik kerete.. ‘  3-4 kali dok merengek.. demand kat main.. siap tunggu kat laman, dah siap pakai tudung bagai (hari panas terik walaupun baru jam 11 pagi)

At last bawa depa g rumah opah.. jalan kaki le tengah2 panas tu… Ade lagi baki kuih jualan opah, jadi Anis & Aliya pun masing-masing amik sorang 1 plastik..  jadi lah yer anak-anak.. berjalan rumah opah jer ler.. selalu tu ibu tepon jer opah, kalo atoknya ade, memang atoknya datang ambik.. tapi hari ni atok g klinik (monthly rutin, biasa lah kan umur dah lebih 50 tahun ni..) , maka kami 3 beranak pun terkedek2 jalan kaki. Jalan lengang jer.. pagi2 tu wajib la sibuk kat kawasan taman perumahan ni.. 
Citer pasal aktiviti jalan2 balik kampung (40 Rantai & Changkat Tin), ibu citer len kali lah yer… 
Sepanjang cuti 5 hari ni, ibu pun takde masa berblog sangat.. sempat la buat 1 n3.. pastu nak BW memang takdan.. mana nak sempat kalo dalam perjalanan jer. Pastu balik rumah jer terus flat, pengsan.. cuaca panas sekarang ni.. belah Ipoh/Perak ni dah 2 minggu terik.. Ibu pun dah 3-4 hari dok sakit kepala.. dok pulun minum air masak, hari2 biasa pun minum air masak je pun. Tapi bila cuaca panas macam ni, lagi le kena minum banyak. Anis & Aliya pun semalam dah dedor.. Alhamdulillah pagi ni dah okay.. 
Jom tengok apa jadi kat blog ibu sepanjang tak dapat nak berBW sangat ni..

UV tak sampai 900 pun kome… tapi yang lebih heran tu pada 4 Feb 2011 tu trafik terus ‘zero’… tapi rasanya ni masalah teknikal dari NUff…

Ini pula trafik minggu terakhir Jan 2011… hmmm.. tidak menepati piawaian, tapi boleh lah kan… ekekkekekke… camno nak tepati, tuan blog pun tak larat nak BW… ping blog pun asyik lupa jer…
btw, hari ni ade kejutan sikit dengan trafik.. mau demam tetiba tengok trafik jam 2 petang tadi = 260 UV. Rasanya ibu boleh jatuh pengsan, jika lah 100 daripada UV tu tolong klik2 HB ibu hari ini….

Terima kasih JejakaTerhangat.. sebab kamu memang betul2 bawa trafik ke blog kecik ibu ni… tapi camner kamu buat yer..??!! sampai segini banyak sekali… tapi ibu kan lebih lagi suka, kalo kome sudi tolong klik2 atau register HeartBeat…

jangan lupa tolong klik2 yer… jasa kome ibu kenang..
p/s
‘serangan’ trafik mengejut tu hanya untuk jam 2 petang tadi jer.. rasanya berbaloi ker..?!!! kalo reramai yang singgah tapi tak tinggalkan komen & tak menambahkan kawan ibu @ Followers… maka, kome rasa camana??!!

p/s ~ jejakaTerhangat.. jangan amik ati plak yer.. u hv done ur part.. ni just my curiosity jer..

salam kasih sayang,
.

>Prestasi kakyong[dot]com© selepas 8 bulan berdomain..

Januari 21, 2011 at 9:39 pm | Dikirim dalam blogger friends, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

20 Jan 2011 semalam, genap 8 bulan berdomain… lagi 4 bulan jer lagi sebelum renew domain.. harap2 sempat la kumpul sedikit modal untuk menten domain ni…
Ranking sudah UP ke 300,000 .. tercapai seperti yang dicita-citakan dalam report  Prestasi kakyong[dot]com @ 7 bulan… suka suka suka…
UV (unique visitors) untuk sebulan ini adalah sedikit kurang berbanding tempoh sebulan yang lalu..   http://www.emocutez.com

Memang merudum abis…

Dan ini pulak yang rajin skodeng sini… pada yang link blog takde tu usah sedih2.. sebab kadang2 kome datang sini melalui shoutbox @ lain2 kaedah BW yang google analytic tak leh nak detect… 
Solution nya :

  • kena rajin ping blog
  • kena rajin BW
  • kena rajin tulis n3 yang best2.. yang ade nilai perkongsian bersama… erkkk ni yang susah ni…. 
  • kena rajin bermain dengan SEO…. yang ni malas sikit.. lagipun blogspot ni memang kurang mesra SEO la.. lain la platform WP.. (ade ke orang nak taja ibu guna hosting & leh guna platform WP… ).. lagi satu tak suka la nak catch @ buat n3 berkaitan artis kahwin or dunia hiburan… sebab ramai la yang ibu perasan, masa AJL punya lah ramai yg buat n3 tentang AJL.. maher zain la, Ayu Raudah kahwin ( hari ni punya…) 

Sekian n3 rekod bulanan… selepas ni memang harus gigih la.. walaupun sebenarnya dah tak berapa nak gigih pun…

Jangan lupa klik ni ya… jasamu ku kenang...

update sikit lagi >> rentetan dari n3 INI.. blog ini telah berjaya diringan kan.. sebab tu kalo kome perasan ade 1 n3 jer tiap page ye… kalo letak 2 n3.. blog ni berat .. sebab n3 banyok gambor..

takat bawah 200kb jer mampu.. nak jadikan lebih ringan.. ibu kena buang banner yang dok flashing2 tu… yang tu tak leh la nak buang.. sebab orang bayor kan…

salam kasih sayang buat semua,

>Terima kasih Nuffnang… tapi kan bila nak kasi BE kat blog yang ini

Januari 13, 2011 at 8:00 pm | Dikirim dalam nuffnang, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Blog kakyong[dot]com© on GCL (formerly known as Tanda Kasih – konon2 rebranding la letak nama baru… ekekekkek) dapat BE baru.. Open-mouthed smile
Ibu sebenarnya berharap sangat blog utama ni yang dapat BE maxis tu… huhuuu… (tak sedor diri.. Nuff dah bagi tu terima jer la… ) apa2 pun Terima kasih yer En NUffnang..
Statistik blog kakyong[dot]com© on GCL tu ciput ajer.. last month hanya 353 jer.. 1 minggu tak sampai 100 pun… daily dalam 10-15 UV jer… hahahha.. apa lah yang nak diharap…
sebab hanya n3 GA ajer kan.. jadi ibu pun takde lah expect apa2 @ berusaha nak UP kan trafik.. tak larat la nak kejor trafik untuk 2-3 blog ni.. nak menten blog ini pun dah separuh pengsan rasanya… Confused smile  Tabik spring la dengan blogger terutama blogger mummy yang FTWM & boleh menten trafik lebih 300-500 UV 1 hari… 
tapi saya masih sedih la sebab takde BE baru untuk blog ni… Sad smile harap2 lepas ni Nuffnang beri blog ibu ni BE lagi yer…
Beberapa hari ni ibu nampak iklan colgate dok lepak kat blog ibu ni… ibu nak sangat kalo iklan tu jadi BE…  Smile with tongue out
p/s
1. Ibu ni orang tak berduit.. jadi bila dapat menambahkan income NUFF memang satu bonus.. bior le orang kata dia tak heran pun dengan iklan NUff.. ibu tak kesah, sebab kalo ibu berduit ibu pun tak amik port pasal income iklan ni…
2. ibu teringin sangat nak pergi bercuti.. paling dekat kalo dapat ke Pulau Pangkor pun best.. tak pun ke Teluk Senangin ke… tapi kan.. ntah bila lah… doa2kan lah yer, semoga tercapai impian kecil ibu ni dalam tempoh terdekat ni…
salam kasih sayang buat semua,

>Dah jadi ME.. nak BE baru lagi

Januari 1, 2011 at 6:04 pm | Dikirim dalam nuffnang, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Bulan Dec 2011 lepas lupa nak buat n3 yang ade dapat BE baru selepas BE Olay.. btw, BE yang baru ni pun dah tukor jadi ME.. earning tak le banyak mana.. tak capai minimum amaun untuk cash-out pun..  harap2nya dapat cash out pada hujung bulan Jan 2011 ni.
nuff-1jan2011
En NUffnang, lepas ni sudi2lah lagi beri saya BE baru yer.. Winking smile 
lately ni sudah agak kurang gigih BW.. maka trafik blog juga merudum.. tak dapek nak menten 1,500 UV seminggu dah. Smile with tongue out
trend13-19dec2010

Minggu ke3 Dec 2010 = 1,187 …. semakin menurun, berbanding Minggu pertama dan ke2 Dec 2010Sad smile

 

trend20-26dec2010

MInggu ke4 Dec 2010 = 1,071.. Thumbs down   tak bagus kan…

Justify kan.. bila jarang BW = low trafik. huhuuu..

Untuk tempoh terdekat ni memang tak dapat nak berlama2 mengadap blog & aktiviti BW.. cuma ibu cuba sebaiknya untuk BW ke blog kawan2 yang tinggalkan komen. Jadi, tak de sebab pun ibu nak rasa susah hati bila trafik merudum.. sebab memang takdan nak ‘berlari’ seperti selalu. Apa2 pun sangat berterima kasih pada NUffnang yang telah memberi BE dan kawan2 yang setia menziarahi blog kecil ni…
p/s
sangat jeles dengan prestasi Mama Zharfan.. ibu ni ntah bila tahun leh capai camtu…
salam kasih sayang buat semua,

.

>Prestasi kakyong[dot]com @ 7 bulan

Disember 22, 2010 at 5:35 pm | Dikirim dalam blogger friends, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia dan salam ceria,

Rasa macam baru jer lagi berdomain… rupanya dah 7 bulan, kejap bebenor masa berlalu.

Ranking blog (Alexa) dah sampai ke tahap 400,000++, bulan lepas (masa 6 bulan)  500,000. masuk 8 bulan nanti boleh kah sampai tahap 300,000 ..?!  Winking smile 

alexa21122010

macam susah jer… sebab kemungkinan besar dah tak aktif sangat berblog kot… Smile with tongue out

selingan… selingan… ni kiranya kali ke2 Eyriqazz berkunjung ke blog kecik ibu ni… see, buktinya…

eyriqazz-visit-21122010

satu lagi kan.. nama ibu muncul dalam n3 Eyriqazz.. hehehhe… dapat le menumpang glam Eyriqazz jap… Semalam Eyriqazz review pasal Mee Rebus Ramli… len kali ibu plak akan buat review yer.. Insya Allah, ibu akan cover cawangan utama di Jalan Kuala Kangsar & cawangan di Taman Perpaduan/Bercham Raya. Winking smile Harap2 ade la rezeki lebih, buleh la ajak en ayah makan kat Mee Rebus Ramli.. walau tak makan sangat , buleh la singgah2 snap foto… Winking smile
jom tengok balik UV sepanjang sebulan ni… data dari Google Analytic ya..

GA20nov-20dec2010

Sebulan lepas UV (Visits) = 5,112. So ade penambahan 800+ untuk tempoh sebulan ni… Thumbs up

Page view bulan lepas = 8,404…. ade penambahan hampir 2,000+ Thumbs up
Pages per visit bulan lepas = 1.64… yang baru ni 1.78… meningkat juga… Thumbs up

Bounce rate bulan lepas = 69.87%… ade pengurangan sebanyak 1.7%… sikit jer… Winking smile Thumbs up

Avg time on site bulan lepas = 00:3:55  … yang ni berkurang… Thumbs down

Referral ni walau pun tak tepat.. namun masih berguna.. ibu cakap tak tepat sebab ade yang masuk melalui twitter, gengblogger, FB.. sebab lately ni ibu acap kali juga ping blog… takdan nak BW kan… Confused smile

ini data dari google analytic

referral20nov-20dec2010

Link kalian ada tak dalam senarai ni…?  ibu rasa macam ade link yang ibu tak pernah jengah ni… harus dijengah… huhuuu…

INi data dari stats-blogger.

referral20nov-20dec2010-bloggerstats

Terima kasih ya buat semua… 2-3 minggu ni ibu memang kurang BW… maaf lah yer.. bukan disengajakan… n3 pun ibu dah kurang ke 2 n3 jer.. tapi kalo ade mood & ade yang harus diselitkan antara n3 autopublish, maka ibu UPkan juga.
Sekian, n3 rekod statistik bulanan… entry2 bulan yang sebelumnya boleh refer di Statistik.

salam kasih sayang,

.

>Si Peramah Sept 2010

Disember 20, 2010 at 8:07 am | Dikirim dalam blogger friends, cross-stitch, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Amik masa sungguh nak umumkan siapakah si Peramah Sept 2010. Smile with tongue out  October 2010 belum habis kira lagi… Winking smile
Tanpa berlengah mari ler tengok…
siperamah-sept2010

Hadiahnya :

IMG_9563

Pada yang lain.. terima kasih kerana sudi beramah-mesra di blog Ibu… Winking smile  Kalian memang rawkkk… Thumbs up Red rose Red rose

Open-mouthed smile Ibu memang takde buat contest ke apa untuk pengomen tegar ni… tapi setiap bulan memang ibu akan kira & akan beri sedikit penghargaan kecil-kecilan. Cuma ianya tidak le on-time.. terpaksa back-dated…
Yang baru singgah sini, jemputlah tinggalkan link di kotak komen.. atau pun di SINI.
p/s :
ade n3 promosi yang tak buat lagi ni… huhuuu.. tengah gigih menjahit cross-stitch ni…
jangan lupa hit no 46666.. kali ni ibu pilih 1 orang jer yer… Winking smile
salam kasih sayang buat semua,

>2 minggu yang kurang memberangsang

Disember 13, 2010 at 8:14 pm | Dikirim dalam blogging tips, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Ini cerita statistik UV blog kecik ibu ni….

1st week Dec 2010

trend-29nov-5dec2010

target nak kekalkan UV =1,500 per week.. tapi minggu ni memang dah start ibu mula kurangkan aktiviti BW… maka, 1,300+ jer.
2nd week Dec 2010
trend-6-12dec2010
UV tak cecah 1,300 pun per week… huhuuu… camno lah bila ibu dah koje nanti… makin merudum lah gamaknya..
dibawah ni adalah rekod dari google analytic (GA)… untuk tempoh 29 Nov hingga 12 Dec 2010.

GA-29nov-12dec2010

dari rekod GA ni.. UV lebih kurang je macam statistik dari Nuff. Page view per visit masih tak best… mainly (>50%) yang masuk blog ibu ni lebih kepada touch n go.. sebab bounce rate masih tinggi.   Just kidding 
tak faham? x per.. ini rekod untuk ibu sendiri.. orang lain tak faham x per.. yang penting ibu faham. Winking smile

Kesimpulan :

1. bila rajin blogwalking (BW) = UV meningkat, maka bila jarang BW, UV pun merudum

cara untuk atasi… >> memang kena rajin membuat kunjungan balas le  Smile with tongue out  & juga melawat blog kawan2.. andainya ku punya masa lebih…. adeiii… terpaksa la korban sikit, sebab kena spend masa nak menjahit.. riso plak bila GA berakhir, hadiah tak siap…. Sarcastic smile 
rekod pasal statistik yang lepas boleh refer kat SINI
salam kasih sayang buat semua,

>Cash out lagi…

Disember 2, 2010 at 8:03 am | Dikirim dalam blogging tips, nuffnang, statistik | Tinggalkan komen

>Salam ceria,

30 Nov 2010.. ibu gatal tangan cash-out lagi earning NUffnang… tak sampai 3 angka pun… jadi lah, untuk cover bil streamyx bulan depan… Winking smile

3rd-cashout

Selepas 3 kali cash-out… tak sampai rm300 pun.. kiranya ni jer lah pendapatan hasil dari Nuff untuk tahun 2010.. ade ke orang LHDN nak kejor ibu ni… ekekekek… Nyah-Nyah

Trafik ibu tak lebat cam blog lain.. ade blog tu senang jer leh dapat 300-400 sehari.. blog ibu ni, kalo ibu cuti BW @ kurangkan xtvt BW, maka trafik pun merudum jugaklah… huhuuu.. apa nak buat..

trend15-21nov2010

ni minggu ke 3 Nov 2010… tak mencapat target.. musim raya, ramai yang bercuti & sibuk dengan ibadah kurban… ade ker yang nak jengah blog.. tapi hari tu kat blog ibu ade le juga 73 UV… suka, suka..
trend22-28nov2010
Minggu ke4 Nov 2010… yay…!! hepi… Open-mouthed smile  telah mencapai target untuk mendapat UV 1,500 untuk 1 minggu.. sabtu & ahad dapat UV > 100.. kira pencapaian lah juga… 23 hingga 25 Nov tu UV agak tinggi sebab ramai kot yang nak kejor 44444.
apa2 pun sangat berterima kasih kepada kawan2 yang terus setia mengunjungi.. yang silent reader tu sila lah, tinggalkan link di kotak komen.. leh la ibu balas kunjungan. Kalo ikut rekod google analytic, sepanjang Nov 2010 ade lebih dari 250 referral… huhuuu… x daya nak jejak semua… maunya ibu BW laju2 & tinggalkan mesej di kotak jerit jer, terutama pada yang tak pernah tinggalkan komen ler.. kalo yang biasa beramah-mesra tu sure ibu pun layan beramah-mesra.
Bukan pilih bulu yer.. tapi just mutual action jer… Hot smile lagipun dengan ruang masa yang agak terhad akhir2 ini. Maaf ya, ade komen minggu lepas pun ibu tak sempat nak balas lagi.. ampun maaf dipinta. Disappointed smile
btw, nak tanya.. pernah tak alami kes dimana kalian rajin beramah-mesra di blog2 ni, tapi empunya blog x penah pun beramah-mesra di blog kalian.. ade tak rasa cam berat sebelah… Smile with tongue out.. ?! atau macam kita jer yang terhegeh nak ber’kawan’ dengan dia, dia cam langsung tak endah kehadiran kita.. ?!! pastu kan bila semak kat google analytic (untuk semak referral), tak jumpa plak link blog dia… huhuuu… Confused smile
ibu riso juga kalo ibu yang buat macam tu kat kawan2 yang rajin beramah-mesra kat blog ibu ni… kalo ade sila beritahu yer.. Winking smile 
sebagai manusia biasa, ibu tak nafikan lah ibu memang ade juga terasa kecik hati.. yer la selalu ibu beramah-mesra di kotak komen dia.. dia balas pun tak.. balas kunjungan ke blog ibu, lagi lah tak.. agaknya sibuk sangat kot.. tapi ibu ade nampak tau dia beramah-mesra di blog kawan2 ibu juga… terasa plak cam dia tak nak berkawan dengan ibu… makanya, ibu pun dah stop jejak ke blog tu.. Smile with tongue out baik le layan kawan2 yang rajin ke mari.. daripada mengharap pada yang tak sudi…

>Setelah 6 bulan bersiaran dengan domain kakyong.com

November 24, 2010 at 3:44 pm | Dikirim dalam statistik | Tinggalkan komen

>Salam ceria,

Smile with tongue out Hot smile  n3 statistik blog lagi.. untuk rekod suka-suki pemilik blog yer.. prestasi masa 5 bulan boleh semak SINI

1. Ranking Alexa

Walaupun dikatakan rank ni kurang tepat, tapi suka sangat2 tengok nombornya setakat ini.. takde lah hebat kan.. pelan2 jalan jer.. Thumbs up

alexa19nov2010a

alexa19nov2010

Yang tak best tu.. sites Linking masih = no data.. huhuuu.. Thumbs down  tak best.. setahu ibu kalo site linking takde data, maka page rank pun tak naik2 la… la ni page rank ibu masih “telur ayam”…

2. Page rank
pagerank22nov2010

Bab nak UP kan pagerank ni ibu memang ‘zero-knowledge’ la… masa guna http://kakyong72.blogspot.com, page rank dah 4. Ntah camana naik 4 pun tak tahu la… ni dah 6 bulan http://kakyong.com on-air, masih lagi belum nak naik ke angka 1.. ade sesapa yang boleh tips…?/!! Nerd smile
3. Unique visitors
Rekod ni berdasarkan Google Analytic.
GA20oct-20nov2010
Rekod sebulan yang lepas (Oct 2010), UV = 4,525, bulan Nov 2010, UV = 5,112.. ada peningkatan sebanyak 500++… hehehee.. tak banyak mana pun.. tapi untuk blog kecil ibu ni.. I’M happy dengan perubahan nombor2 ini… Secara puratanya UV 1 minggu adalah lebih kurang 1,100 sahaja… boleh tak nak berangan supaya next month (DEc 2010) leh dapat UV = 1,500 untuk 1 minggu. Smile with tongue out

Begitu juga dengan pageview, Oct 2010 = 7,364, Nov 2010 = 8,404… peningkatan sebanyak 1,000++ Thumbs up
4. Keyword
Ini ibu amik dari Stats blogger..
keyword22oct-20nov2010
Takde yang pelik.. semua biasa jer.. cuma kat sini tak jual puding roti… ibu ade buat puding roti.. selalu buat sebab anak2 suka & mudah/simple ibu nak masak.. nak resepi boleh tengok sini >> Puding roti dikatakan kek…  tapi “harga puding roti semasa”  nggak ada ya.. Winking smile tak pernah lagi berjual beli dengan puding roti ni..
5. Referral…
Jom tengok link blog sapa yang popular…
Ini data dari Google Analytic… tengok nama sapa ada… Red rose
referral19oct-20oct2010
Yang ibu padam tu.. semua link yang bukan blog, eg shoutbox dsb.. wonder yer.. siapa yang datang jengah dari Facebook ni…  Surprised smile
Kalo tengok senarai ni.. ibu jarang BW ke blog MommaMia, Rozy & kak Azatie,.. mungkin sebab depa ni jarang tinggalkan komen. Blog MasAyuAhmad pula, ibu suka singgah situ… konon2 mencari inspirasi & semangat baru… Embarrassed smile  Blog Affieza & Lisa Arissa ni, ibu baru jer kenal, ramai kot yang terjah dari situ lepas Lisa buat n3 INI. 
btw, sedikit berbeza bila amik data daripada Stats blogger
 referralstats24oct-20nov2010
JIka dari data Stats blogger… muncul nama MommyLyna, Ummi Hanie, Kak Nza, Lynn & Ayahnde Pengasas. Ibu tak tau la camno pelik jer tracking google analytic dan stats blogger ni..
Apa2 pun nak ucapkan terima kasih pada semua.. Terima kasih diatas sokongan. Pada Ayahnde Pengasas, Maaf le sebab lama bebenor tak menjengah ke blog.
Sekian, rekod syok sendiri… Winking smile

Laman Berikutnya »

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.