>Setelah 9 bulan berdomain, Bersediakah untuk self-hosting

Februari 23, 2011 at 11:16 am | Dikirim dalam Fikri, self-hosting, statistik | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Hari ni memulakan hari dengan sedikit ‘fenin’ dan gundah..

seawal pagi, opah santan telefon.. katanya Fikri tak mau bangun.. sudah 7.30 pagi dia langsung tak mau bergerak mahupun bangun untuk mandi. nanti lah ibu cerita kan hal ni dengan lebih lanjut.. Fenin juga melayan kerenah Fikri ni, minggu lepas dia balik rumah, minggu ni tak mau balik rumah pulak.. Fenin memikirkan kenapa lah dengan anak jantan ku nan sorang ni.. Ibu dulu, kalo boleh tak mau miss pergi sekolah.. sebab sekolah tu “BEST”… jadi esok & hari2 seterusnya ibu akan berada di Ulu Kinta,.. bermakna ibu tak dapat nak online… huhuuu.. 
Perkara ke dua yang buat ibu fenin adalah isu nak bertukar ke selfhosting ni.
Beberapa perkara yang bermain di fikiran
1. Perlukah ibu back-up blog ini ke url lama http://kakyong72.blogspot.com..??!! kalo perlu, nak kena godek2 cara nak buat…. 
2. kalo dah transfer @ import blog ke selfhosting, which dah semestinya akan menggunakan platform wordpress.. adakah semua komen2 di ID (intenseDebate) masih boleh view untuk n3-n3 yang lama.. 
3. Apakah perkara yang perlu ibu buat @ checklist perlu ada sebelum nak ber’self-hosting’ ni ??? 


hari ni memang plannya nak buat research sikit pasal nak ber’hosting’ ni… jadi jika tak nampak ibu meninggalkan komen di blog kome.. bermakna ibu sedang ‘belajor’ @ menggali apa info yang ada pasal hosting… 
Lastly sedikit update tentang prestasi blog. 20 Feb 2011 genaplah 9 bulan blog ibu ni berdomain.
Bulan lepas alexa rank 359,000++, okay lah jugak kan setelah sebulan .. mencecah juga below 300k… hehehhe… lagipun ibu ni menten trafik 150-200 jer daily… & takde usaha nak kejor seo & sibuk2 nak kejor traffik dengan join bloglist @ join mana2 segmen untuk memfofularkan blog… ekekkeke…. tu pasal kalo ade orang cakap alexa rank ibu lambat naik, ibu sikit pun tak amik ati… yang penting menten & konsisten… 
Pagerank ni ibu baru perasan beberapa minggu lepas.. okay lah kan.. Untuk tahu lebih lanjut apa itu page rank.. sila lah tanya dengan pakcik google ya… 
Jumlah pelawat untuk tempoh sebulan ni… kurang sedikit dari tempoh yang lalu.. kalo tengok graf ade 1 mercu tanda @ puncak tu… sila lah abaikan nya, sebab ibu anggap itu semua pelawat palsu…jadi dari jumlah visit 5941 – 500 = 5441  ini sahaja lah jumlah pelawat sebenar.. 
dan jom tengok siapa dalam senarai top 25… oowhh, yang ibu kotakkan biru tu. sila lah abaikan sahaja.
Terima kasih buat semua yang sudi & selalu singgah ke blog kecil ibu ni… hanya blog seorang ibu biasa, yang tiada bergaji untuk belanja kome makan best2.. setakat berkongsi apa yang tahu sekadarnya… dan terima kasih atas persahabatan, perhatian, kata nasihat, tunjuk ajar… tidak rugi berblog..
salam kasih sayang,
.
Advertisements

>Rajuk si anak tak habis lagi

Januari 28, 2011 at 5:26 pm | Dikirim dalam anak-anak, Fikri | 1 Komen

>Salam petang Jumaat,

N3 ni adalah rentetan dari n3 semalam..

Fikri nak dok rumah opah pulak..

Petang ni Fikri tak ikut ayahnya balik.. huhuuu.. hati ibu ni rasa sedih… sayu… pilu… dah macam nada lagu Aizat pulak… baru 2 hari tak ‘bergaduh’ dengan abang Fikri dah ade rasa macam ni.. kalo lama tak tau la camno… harus ku pujuk ku bawa lari anakku pulang… 

Ayahnya tadi kabo “lain macam jer ghope merajuk tak nak balik tu..”

Pastu ayahnya kabo.. atok & makngah belikan dia kasut baru.. pastu belikan kopiah baru.. adooii la, Fikri ni sejak sekolah semua kemahuan atok nya ikutkan. Semalam atok & makngah bawa dia g Giant Tambun. Banyaknya ‘gula-gula’.. tu pasal tak nak balik rumah ni.. 
Tengok la esok ibu ikut la en ayah g Ulu Kinta.. nak tengok sejauh mana rajuk si teruna sorang ni… Anis & ALiya hari ni dk dera ibu jer.. depa asyik nak ibu layan depa jer. Susah juga bila abangnya takde. Kalo tak petang2 camni, abangnya lah yang lead.. main dengan adik2 & ibu pun buleh la adap lappy dengan aman.. ni dah lepas asar baru Anis & Aliya nak main sesama depa.. huhuu.. naik cemuih juga ibu melayan depa buat kapal terbang kertas..
NI masa Aliya sorang-sorang masa hari selasa lepas… beriya2 jer tu dok cuba melipat kertas.. sudahnya ibu juga yang kena buat… 
ni gambor masa Fikri demam minggu lepas… tengah malam ni paksa dia makan obat.. nangis jer lebih, susoh bebenor nak makan obat.
hari ni rindu pulak dengan si teruna sorang ni… lama bebenor abang majuk.. sedih la ibu bila abang tak nak balik rumah ni.. hari tu kan ibu cakap abang kena balik rumah bila abang cuti sekolah…. 
Petang tu si Fikri dah sihat… dah boleh main kat taman. Tengok lah Aliya.. dok main pergi sekolah kat rumah, sampai g taman pun nak bawa beg. 
Sejak sekolah ni kan.. Fikri dah pandai pakai bedak kat muka… hheehehehhe.. gelihati jugak ibu.. sebab sebelum ni, tak leh mau langsung kalo ibu bedakkan. La ni “cikgu cakap pergi sekolah kena pakai bedak kat muka”… layan jer lahhh.
Ibu & Aliya & bayang-bayang… 
Walaupun 2 dara ni selalu ade dengan ibu, meriuh-rendahkan rumah.. tapi kemeriahan tu tak sama bila abang Fikri tak ada…

p/s
tak leh nak menaip panjang.. si dara berdua dah ajak bersiap nak g taman.. ingatkan petang ni boleh skip lagi pergi taman.. semalam hujan, ade la alasan.. dapat la jugak ibu celam-celup BW.. petang ni wassalam la jawabnya.. kena tunggu lepas Isyak nanti la baru boleh online.

salam kasih sayang dari ibu yang rindu anaknya,

.

>Fikri nak dok rumah opah pulak..

Januari 27, 2011 at 3:56 pm | Dikirim dalam Fikri, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>.
Salam bahagia..

Sudah hampir jam 3 petang, tapi cuaca di luor memang masih sejuk.. hari mendung.. angin pula bertiup nyaman… Fikri hari ni tak balik rumah, meaning dia tak balik ikut ayah balik ke rumah.. “nak duduk rumah opah” katanya.. 
Huhuuu… merajuk dengan ibu la tu.. kemarin dia siap ‘bungkus’ semua kain baju dia masuk dalam 2 beg ni… sampai kosong la drawer baju dia.. sejak dah sekolah ni, tak leh tersilap cakap sikit.. ade ajer jawapan dia.. Ibu tak suruh & tak pulak larang kalo dia nak dok sana.. tengok ajer lah berapa hari bertahan.. paling lama pun 1 malam jer.. kebiasaan nya lah.. tapi tak tau le kalo kali ni lama pulak.. huhuuu..

btw, 2-2 beg masih elok jer parking tak tepi lemari kecik ni di hall, pagi tadi sengaja en ayah tak bawa.. lagipun kat rumah opahnya memang ade baju2 dia… 
Mainan dia pun habis dia masukkan semua dalam beg besor.. semua nak bawa g rumah opah.. sampai bear, lion, pink phanter semua nak angkut… 
Lewat tengah malam tadi, Anis & ALiya dah punggah balik beg tu.. huhuuu.. time tu abang Fikri dah tidur, maka 2 dara ni pun bermaharajalela la nak main segala aneka-mainan yang ada… 
Ibu ade gak usik Fikri “Mainan dah tinggal rangka dan tercabut semua pun abang nak bawa g rumah opah ker?, simpan kat rumah jer la
Fikri “tak boleh.. semua abang punyer.. ni semua nak bawa rumah opah..”
Sejak dah sekolah ni, kan main garang lagi… aduhai la anak… tak perlah.. elok juga abang Fikri dok rumah opah 1-2 hari.. kalo tak, penin pala ibu asyik ber’gaduh’ dengan abang Fikri jer.. 
Lambat gosokkan baju pun abang ‘ngamuk’.. lambat siapkan bekal air pun abang ‘ngamuk’.. sejak dah sekolah ni, suka sangat mendesak ibu.. mendesak dalam erti kata, kalo dia request, mesti time juga kena buat.. langsung tak consider time tu ibu tengah BF baby (ALiya dah 2 tahun 6 bulan, masih nenen ibu), ibu tengah dalam bilikmandi ker.. ibu tengah buat kerja rumah ke.. kalo boleh dan-dan tu mesti buat apa yang dia nak… adeiiihh.. 
Sampai kan perkataan ‘ sabar‘ ‘tunggu dulu‘ tu dah tak de makna untuk dia.. riso benor dia kalo baju dia tak bergosok, bekas air tak diisi air… ni baru sekolah tadika umur 5 tahun… 
Semalam pun, dia dok ‘hangin’ juga dengan ibu, sebab belah malam baru ibu balut buku yang baru dapat.
Ini dua buah buku yang dapat semalam.. Buku Panduan solat & Mahir tulisan jawi untuk 5 tahun.. cikgu pesan, buku2 ini di balutkan, hari ni kena pulang semula @ letak di sekolah lah semua buku2 ni..  Harap2 buku ni semua memberi manafaat  pada Fikri. 
Malam ni ibu ‘bebas’ sebab tak ade sesi mengajar Fikri. Kalo tak Anis & ALiya ade jer onar depa. Tarik buku abang la, tolak ibu la (tak bagi ajor abang… ni jeles punya pasal la ni)… sejak abang dah sekolah ni, sikap cemburu anak2 ni makin ketara.. yer lah sebab abang dah sekolah kan, jadi abang ade macam2.. malam2 pun abang belajar baca buku.. depa pulak takde buku.. Ibu bagi buku lain, depa tak nak.. nak buku macam abang juga.. bagi Anis baca buku Iqra (versi lama tu), Anis tak mau.. nak yang abang punya jugak…. 
Besor sungguh cabaran nak ‘mengadun’ dan melayan kerenah anak-anak yang semakin banyak & panjang akal ni… kalo tak sabor, issshhh,, tak tau le… yang tak tahan, setiap sorang nak ibu layan deme , pada satu masa yang sama (serentak) atau dengan bahasa lain 3-3 ‘berebut’ ibu sorang… adooii, kalo boleh dibelah 3 tak per lah jugak… 
Takde alasan kan nak lari dari semua ni.. memang kena hadap jugak kan… 
Budak yang merajuk dengan ibu … nanti dah habis rajuk jangan lupa balik rumah yer abang.. buleh tolong ibu kat dapur macam selalu..
p/s
1. Ibu ade menang GA lagi hari ni.. esok lah update yer… 
2. Followers @ Kawan ibu dah bertambah jadi ke angka 700.. jangan riso, ibu akan jejak kome, cuma amik masa sikit yer.. Insya Allah, pelan2 nanti ibu akan update link kome di SINI.
salam kasih sayang,

.

>Update Fikri : 3 minggu bersekolah

Januari 23, 2011 at 9:26 am | Dikirim dalam Fikri, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>Salam bahagia dan salam ceria,

Memula, jom tengok gadjet @ barang2 sekolah Fikri. Tumbler transformers dan beg sekolah transformers ni Makcik kesayangan Fikri yang belikan… Terima kasih Ekin, semoga dimurahkan rezeki dan cepat2 kahwin… 

NI buku teks untuk pelajar 5 tahun… cikgu bagi bawa balik untuk dibalut jer.. pastu simpan kat sekolah.. lepas bulan Jun 2011 nanti baru boleh bawa balik rumah. Bukan apa, cikgu nya riso nanti buku takde rope buku…. lagipun sekarang ni belum tahu membaca lagi kan..

Buku latihan ni pun tinggal di sekolah, cikgu bagi bawa balik 1 hari jer untuk dituliskan NAMA… buku Qiraati ni memang selalu ade dalam beg.. hari2 selepas maghrib Fikri akan baca ni dengan ibu.

Kaler pensel pendek tu ayah belikan, atok santan belikan lagi kaler yang panjang.. jadi ade 2 la kaler Fikri. Anis & Aliya nak sentuh pun tak boleh… “Semua ni abang punya..”  Bekas pencel transformers tu pun Makcik kesayangan Fikri juga yang belikan… Fikri tak kenal Ben10… Fikri memang obses dengan Transformers.. kalo main block balik2 dia buat robot transformers.. lain takde…. siap request ibu belikan robot Transformers.. “Iyer la, kalo ibu ade duit, ibu belikan lah untuk abang… okay!!”
hensem kan saya..!!!
UNiform sekolah baru dapat pada minggu ke3.. rasanya kena tempah 1 pasang lagi.. tailornya pun sebelah rumah opah santan jer. 
Sejak dah sekolah ni, Fikri perahsan dah besor. Dia siap cakap kat ibu, “Ibu tak leh rotan abang dah.. sebab abang dah sekolah”… amboi… macam tu ka.. “Kalo abang tak dengor cakap ibu, ibu rotan jer… “ ‘Tak boleh…. nanti cikgu marah”
La ni apa2 pun semua “cikgu cakap”.
1. “Ibu.. cikgu cakap sebelum makan kena basuh tangan dengan sabun” 
walhal sebelum ni, jenuh ibu pesan, sebelum makan basuh tangan, tapi Fikri selalu je jawab.. ‘bersih lagi la ibu’ ‘tadi abang dah basuh dah’.. macam2 alasan diberinya.. mujur la dah sekolah, terima kasih cikgu.. kalo tak berperang nak suruh anak sorang ni basuh tangan sebelum makan .
2. “Ibu.. cikgu cakap masuk bilik air kena pakai selipar ” 
Hal ni., kat rumah kita takde selipar.. huhuu… selipar yang ibu guna untuk solat pun anak2 dah bawa main ke luor rumah… 
3. “Cikgu cakap budak laki main lari-lari pastu tendang bola. Budak perempuan tak boleh main lari2 tendang bola”
Owhhh… itu main bola sepak lah abang. Kat rumah kami takde bola, jadi Fikri ni memang jarang @ senang cakap… tak reti main bola. Dulu ade beli bola.., pastu hilang gara2 anak jiran. Sudahnya, ayahnya malas nak belikan lagi.  
Lain2 perkembangan terbaru :
1. Bacaan doa makan yang sudah hampir lancar.. kalo Aliya yang baca doa, cuma keluor “humma bariklana”
2. Sesekala terdengar dia recite 1-2 baris surah AlFatihah.. tu pun sambil dia main2.. bila ibu nak ajar dia.. dia cakap, “cikgu jer yang ajar abang”  Ibu pun tau la ajar abang… ishh.. ni yang nak majuk ni.. asyik2 cikgu jer.. ibu pun pandai juga ajor abang tau… 
3. Setiap malam, kalo dia tak nampak ibu ‘iron’ baju sekolah dia, sure melalak punya.. lagi tak buat selagi tu lah dia kan desak.. “cepat la ibu.. cepat la ibu”
4. Setiap hari bangun jam 5 pagi sudah tak jadi masalah.. sebab nanti masuk kereta dia akan tidur semula..Boleh kata la ni memang excited lah nak sekolah.
5. Hari2 setiap malam akan baca buku & ulangbaca Qiraati.. siap minta kalih yang baru.. walhal yang awal2 pun masih sangkut2.. 
Part yang lucu masa memula Fikri baca buku… “A, a – chicken”  dalam muka surat tu ade huruf A besar.. pastu sebelahnya gambar ayam… 
bawahnya pulak huruf 1, gambar ikam.. Fikri pun dengan confident baca huruf & gambar ” I – fish” .. haa sudah.. ini abang baca gambar kot BI pulak.. ni buku Bahasa Melayu, abang kena lah baca ikut melayu… 
sekarang ni baru dah betul ” A- a yam – Ayam”   
sekian, perkembangan Fikri setelah 3 minggu bersekolah… 
.

>Fikri di hari ke2 sekolah

Januari 12, 2011 at 8:06 am | Dikirim dalam Fikri, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>

*n3 ini penuh dengan gambar, harap maklum *

Salam bahagia,

Amik masa sket nak update al-kesah Fikri ke sekolah ni.. ini hanya sebagai rekod peribadi, pengalaman pertama antor anak pertama ke sekolah tadika @ taski.
Ini lah sekolah Fikri.. Winking smile  Ia adalah rumah asal RPA (Rancangan Perumahan Awam) Ulu Kinta, yang diubahsuai menjadi taski. Hanya ada 2 kelas sahaja.. 1 kelas untuk pelajar 5 tahun dan 1 kelas lagi untuk pelajar 6 tahun.

hari ke2 tu sampai agak lewat, sebab nya ibu antor Fikri naik car-ki (baca : jalan kaki).. tak la jauh mana, tapi berpeluh ketiak la juga, dalam 10-12 minit.. mujur la pepagi hari nan damai. Ditambah si Aliya nak ikut juga, tak mau dok umah opah sebab Adib pun belum bangun lagi. Maka terkedek2 la ibu & budak ber3 ni berjalan kaki. Smile with tongue out
Dah sampai kelas, Fikri langsung tak mau masuk..masa tu cikgu nya tengah bercerita sambil menyanyi lagu Gajah.. Winking smile 
Cikgu pujuk pun tak berjaya.. dia mengeraskan badan sambil kaki nya bagai di’gam’ di lantai. Tak tahan betui kalo Fikri buat pe’el macam ni. Kalo pergi rumah orang kali pertama & dia tak kenal orang tu, pun dia akan buat pe’el macam ni. Firki & Anis memang 2-2 ade pe’el ni.. Aliya tak pulak..
Anis yang setia teman abang.. actually Anis tu nak masuk kelas.. ibu cakap tak payah.. tu yang buat muka macam tu. Fikri pulak dok tarik tangan Anis ajak masuk sama.. penakut betul la abang Fikri ni..
Akhirnya ibu berjaya pujuk Fikri masuk kelas.. tapi mulut kan main muncung.. Nampak kat belakang budak baju putih merah (anak polis) tu tengah melalak sebab dia tak nampak mak dia kat depan muka pintu.. tu yang buat Fikri lagi cuak. Mak budak tu terus balik bila dia nampak anak dia dah mula beri perhatian pada cikgu. Winking smile
Kata si cikgu, situasi ni memang dah biasa untuk minggu pertama bagi kelas 5 tahun… tapi letih juga ibu tengok cikgu tu melayan karenah dan memujuk budak yang meraung tu. Jadi cikgu ni harus ada sifat kesabaran yang tinggi. Tak silap nama budak tu Iman. Mak dia dari luor dok suruh anaknya duduk dengan suara tegas sekali. Kata maknya abang nya dulu senang jer. tak nangis, siap suruh mak nya balik lagi… Open-mouthed smile

Ade sorang lagi budak ni (anak polis jugak) – rujuk anak panah pink tu, berbaju coklat – dia menangis dari mula dia perasan mak dia takde, sampai la nak balik… sampai basah kuyup sapu tangan. Memula budak ni berlari kuor kelas.. cikgu pujuk macam2… yang budak ni ‘nak ummi, nak ummi’.. at last cikgu berjaya bawa dia balik masuk dok dalam kelas, tapi sampai ke sudah dia teghoyak ‘nak ummi, nak ummi!!!’.. 
Dalam pukul 8.45 pagi tu, lepas tengok Fikri dah mula beri perhatian pada cikgu, ibu pun pelan2 angkat kaki.. actually tak balik pun. Singgah bawa Anis & Aliya breakfast kat kedai tepi simpang.. lepas setengah jam ibu bawa Anis dan Aliya jalan2 tengok kawasan.. RPA ni kira macam kawasan kampung juga.. 
Nampak angsa.. punya lah seronok Aliya & Anis.. selalu tengok dalam tv jer kan.. siap nak g rumah orang plak… huhuuu… tengok dari jauh jer la…
Dalam jam 9.40 pagi, ibu sampai balik ke sekolah.. kejap jer ronda2 jalan kaki dengan budak ber2 ni.. nampak la burung, ayam, ayam kelok2 @ ayam belanda, katak..  nampak tak Anis bawa bekal kuih untuk abangnya.
Si Fikri sebaik nampak Anis datang, dia terus keluor kelas dan tak mau masuk dah.. siap usha ayam kat rumah orang sebelah lagi. Cuba tengok dalam gambor.. sapa yang sibuk masuk kelas, siap duduk berlunjur tepi pintu lagi… kan main seronok lagi Anis dengor cikgu bercerita.. yang si abang acuh tak acuh jer… 
Time nak balik pelajar lain siap beratur (dengor & ikut arahan cikgu), yang Fikri ni buat derk jer depan pintu.. tapi ibu paksa jugak dia salam & cium tangan cikgu sebelum balik. 
p/s
nantikan sambungan hari ke3 Fikri ke sekolah.
salam kasih sayang buat semua,

>Hujan di hari pertama sekolah

Januari 4, 2011 at 8:15 am | Dikirim dalam anak-anak, Fikri | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Pepagi semalam, Anis & Aliya bangun paling awal.. pukul 6 pagi dah bangun dan terus nak mandi. Wajar le Anis & Aliya bangun awal, sebab malam tu pukul 9 malam dah tidur. Kelam kabut juga bila seawal subuh 2-2 anak dara ni dah bangun.. lepas mandikan & siapkan si dara ber2, baru le ibu dapat mandi & bersiap. Itupun Aliya pakat menangis melalak tak hengat.  Sad smile
IMG_9868
2 anak dara yang excited nak mandi sesubuh hari..  Smile  Baju kurung yang Anis pakai tu dari pemberian kakyati NB tahun lepas masih tak leh pakai (besor sikit baju tu), tahun ni dah muat, sebab Anis dah makin meninggi.
Fikri pulak almost 7 pagi baru nak buka mata.. punya  lah susah nak kerah dia mandi pagi.. dia siap bagi alasan, “tak nampak matahari pun”. Aduhai lah anak, pagi ni hujan mana lah ade matahari, dia insist nak tengok matahari dulu. Mula jam 6 pagi tu hujan turun renyai-renyai. Pukul 6.30 pagi, Opah santan pergi kerja dihantar oleh makcik Ekin.
IMG_9874
Dalam tak mau mandi tu, jam 7.40 pagi 3-3 dah siap menanti depan rumah. Kalo hari tak hujan, mau juga ibu heret depa ber3 jalan kaki ke Taski yang terletak berhampiran dengan dewan/balai raya RPA. Tunggu en ayah tak sampai2, biasalah pepagi ni mesti sibuk kat pasar. Mujur le makcik Ekin tolong hantar kan..
IMG_9876
tengah tunggu ibu buat urusan pendaftaran… botol air tu atok santan hadiahkan.. Winking smile
Dah sampai sekolah, Fikri buat muka monyok.. Aliya & Anis yang terlebih2 excited. Hari ni belum mula belajar ni. Kata cikgu Manisah, guru untuk kelas 5 tahun, minggu ni belum mula belajar lagi. Minggu suai kenal jer, maka pukul 10 pagi dah boleh balik. Jika ikut jadual hari biasa, Isnin hingga Khamis 8 – 11.30 pagi, hari Jumaat 8 – 11 pagi. Taski ABIm As-syakirin ni ada 2 kelas aje, 1 kelas untuk 5 tahun dan 1 kelas lagi untuk 6 tahun.
IMG_9878
Kawan sekelas Fikri ada 18 orang semuanya. Hari pertama ni Fikri buat muka cuak sungguh.. pastu dia keraskan badan, ibu suruh dia duduk kat bangku dengan kawan, tapi dia tak mau.. sudahnya bila Anis dan Aliya dah duduk baru Fikri nak ikut duduk sekali… Winking smile  abang yang sekolah, tapi adik2 yang excited kan main… camana ni!!??
ni sebahagian kelas.. baju seragam adalah seperti kawan di sebelah Fikri tu.. nama nya Danish.. heheh.. ibunya yang sibuk nak berkenalan, Fikri buat dek jer… Smile with tongue out  Fikri kena dok depan, heheh.. biasa lah ibu ni kan skema.. apa2 hal mesti nak dok depan..
IMG_9882

si kecik yang hepi dan excited.. terlebih2 dari abang.. time nak balik, si Aliya la yang tak dan-dan nak salam dengan cikgu.. yang si abang buat keras jer…

IMG_9886

hujan renyai2 sampai jam 2 petang masih tak berhenti…

IMG_9887

Anis yang penat pergi sekolah.. sebaik sampai rumah opah santan, pukul 11 lebih tu suap budak ber3 ni makan nasi. Abis makan depa layan magik english kat rumah opah.. sedor2 si Anis dah tertidur atas karpet.. sejam lebih jugak le dia tidur, sampai azan zuhur baru dia bangun.
IMG_9888 
puas anak2 tengok magic english kat rumah opah.. skrin besor, clear pulak tu, sound pulak usah cakap ler…. kalo kat rumah 1/4 dari ni jer.. Winking smile
p/s
1. n3 ni di taip masa di Ulu Kinta (edit sikit tghmalam, autopublish pagi ni).. heheh.. gigih juga angkut lappy walaupun tak leh online… ekekekkek….
2. malam tadi sempat la BW laju2 ke bbrp blog.. Insya Allah, ibu akan balas kunjungan kalian.. sabor yer… hari ni masih tak dpt online mcm biasa.. lewat petang Insya Allah..
3. ade 3 orang yang berjaya meneka ikan tu dengan betul.. tunggu yer.. takdan nak update n3..
salam kasih sayang untuk semua,

>Fikri akan ke sekolah

Disember 25, 2010 at 8:25 am | Dikirim dalam Fikri, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Dah 2 tahun dok berangan nak sekolah, even sampai hari masih setia dengan beg sekolah yang makcik Ekin hadiahkan.. dan kali ini Insya Allah, abang Fikri akan betul2 pergi sekolah.

IMG_9464

Borang dah siap isi dan dah antor untuk pendaftaran. Thumbs up Tak tau lagi yurannya berapa.. penat ibu tanya en ayah. Dia plak suruh ibu g call Ummi (jiran sebelah rumah opahsantan yang juga tenaga pengajar TAski)

fikri-20dec2010

Ni dia muka budak yang tak sabor2 nak sekolah tu.. ntah naper lah bibir nya diketap macam tu..
Balik dari tangkap gambor fikri bercerita:
Fikri : “Ayah sikat rambut abang macam abang sebelah (anak jiran, tahun 2011 masuk darjah 2)”  Fikri ni dia suka sikat rambut ke depan.. tak suka pakai minyak rambut.. tapi hari nak tangkap gambor tu siap kena ugut, kalo tak mo pakai minyak rambut, tak boleh sekolah.
Ibu : Nak sekolah memang kena sikat rambut kemas2… abang nanti kena pakai kopiah.
Fikri : “Kat sekolah tu dia tangkap gambar jer ke?”
Ibu : Ohh, itu kedai gambar, gambar ni (sambil tunjuk gambo kat dia) untuk letak kat kertas ni (sambil tunjuk borang).. lepas tu baru boleh pergi sekolah yang betul..
Fikri : “oohhh, yang tadi tu bukan sekolah ker?”
Ibu : Bukan.. itu kedai tangkap gambar. OK.
Fikri : Confused smile confused…
Beberapa hari ni, Anis pun dok request, ‘cepat lah ibu (suruh ibu bersiap), amik gambar kakak juga.. kakak nak sekolah’ Anis pun ingat abang pergi tangkap gambar = pergi sekolah.
Bila ibu cakap, kakak belum pandai a-ba-ta, lain tahun baru kakak sekolah… mula la dia buat aksi.. konon2 gigih belajar.. walhal dia tunjuk ja sambil tanya.. “ni apa ibu?” Ibu jer yang sebut, dia langsung tak bersuara.. camno nak pandai.. kakak kena lah sebut kuat-kuat baru boleh pandai… hehehhe, ntah apa lah ajaran ibu ni kan. Winking smile
IMG_9581
p/s:
riso jugak sebenarnya.. sebab Fikri ni Iqra’ I pun masih bertatih2.. kadang2 dia macam kenal huruf, kadang2 dia sebut “errrr… err… lupa la ibu'”
salam kasih sayang buat semua,

>berkongsi itu indah

Disember 17, 2010 at 11:19 am | Dikirim dalam anak sedara, Fikri | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Ini foto yang sempat ibu snap, detik2 manis 2 orang sepupu ni berkongsi makan nasi lemak.

IMG_9311

hari sabtu 4 Dec yang lalu.. mak ila membuat kenduri kecilan untuk saudara mara terdekat di kampung Changkat Tin. Ibu dan 3 anak sempat juga ke sana, naik kereta dengan pakcik Ju, kalo pakcik Ju tak jemput memang takde lah kami sampai ke sana.

Bertolak dalam jam 10.30 pagi. Fikri tak mau makan, sebab di rumah dah makan roti. Maka atok (ayahnde ibu) bekalkan fikri nasi lemak 1 bungkus. Nasi lemak 50 sen jer.. memang saiz S punya. Sampai di Changkat Tin, baru fikri nak makan.. berkongsi pulak dengan si haris. Oowhh, nak makan dengan abang haris rupanya.  Thumbs up
Fikri ni kalo dengan abang haris, boleh jer nak berkongsi apa pun, tapi kalo dengan Anis @ Aliya.. huhuuuu, la ni makan berjamaah cam dulu pun dah tak mau.. asyik makan sambil main tolak2… huhuuu… Confused smile

p/s :
Jom teka semalam… Insya Allah, dah ade pemenang… tunggu ya..

salam kasih sayang buat semua,

>Bila si jantan mengemas bilik

November 13, 2010 at 8:01 am | Dikirim dalam Fikri, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>Salam ceria,

Anak teruna ibu la ni dah pandai tidur di bilik sendiri.. dah hampir 2 minggu tidur di bilik sendiri. Dah tak takut dah.. sebab abang fikri pun mengaku dia dah besor, dah nak sekolah.
Setiap hari ibu memang akan pesan supaya kemaskan bilik, simpan bantal elok2.. semalam, sebaik dia mengemas, dia jerit2 panggil ibu suruh tengok hasil kerja dia…

IMG_8979

huhuuuu… habis semua di gulungnya… tilam digulung, comforter di gulung.. selimut pun digulung… Open-mouthed smile

Suka hati lah abang.. janji abang fikri kemaskan dan pandangan ibu tak nampak semak, udah le..

dan tambahan kesah “menan pergi kerja”
IMG_8980

mainan pulak disusun tepi rak tuala dalam blik.. semalam disusun semua bawah katil. Bila ibu tanya kenapa tak simpan dalam lemari.. dia selamba jer cakap, “ menan sume nak pergi kerja.. “

hahahha.. apsal plak menan nak pergi kerja kan. mainan fikri mostly kereta, lori, bajak yang tak dek berupa. Semua sudah habis dipomen dek fikri.

Alkesahnya kat belakang rumah kami ni ade lori (anak jiran koje bawa lori) selalu parking. BIla pagi2 lori tu akan start dan kuor dari parking belakang. So Fikri selalu la tanya, “ibu lori tu pergi mana?”

Ibu ni dengan selamba jer jawab “pergi kerja la” dan sejak hari tu, bila belah siang.. segala lori dan kereta fikri akan berkeliaran (actually elok jer disusun atur ala2 parking) di ceruk2 rumah… leh refer n3 suka-suka jer nak parking.

Begitu lah lebih kurang alkesah fikri.. FIkri dah boleh berdikari, ibu tak risau sangat bila ibu dah mula bekerja..

>Fikri membantu ibu

November 6, 2010 at 4:53 pm | Dikirim dalam Fikri, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>Salam ceria,
Lama tak bercerita tentang anak-anak.. kali ni citer pasal abang Fikri lah pulak..

Abang Fikri sekarang ni rajin tolong ibu angkat kain. Kalo kat luor nampak cam mendung jer dia cepat2 la jerit… “ibu hari hujan..” walhal belum hujan lagi.. baru mendung..  Smile with tongue out

IMG_8917

Selagi ibu tak keluor rumah & tolak tempat jemuran, selagi tu lah dia akan jerit.. ibu plak bila tengah khusyuk mengadap lappy mulalah.. ‘jap lah… ibu nak siapkan kerja sikit ni.’ ‘Abang tolong lah tolakkan’

lately ni Fikri dah takde nak jerit2.. dia sendiri dengan sukarela akan tolong tolakkan tempat jemuran… dan tolong angkat kain baju sekali.. Open-mouthed smile Red heart Red roseRed rose

IMG_8786

Owhh.. ibu bukan mendera anak.. tapi kalo dia nak menolong, ibu amik juga le kesempatan tu…   Devil  bukan kerja berat pun kan… kalo opahnya tengok mesti marah.. yer le belum pun 5 tahun dah disuruh2…
Oppsss, ibu tak suruh2.. ibu cuma minta tolong jer.. kalo abang tak leh tolong tak per.. lagipun setiap petang without fail ibu bagi abang main kat jalan depan rumah.. kecuali kalo hari hujan, abang pun berkampung le layan DVD kartun @ magic english.
IMG_8914
Tak salah kan jika kita ajar anak tolong buat kerja rumah.. contoh kemas tempat tidur sendiri (tolong kemas bantal2 jer), simpan baju dah berlipat dalam laci baju dia, lapkan air yang dia sendiri ditumpahkan, kutip mainan dia yang bersepah dalam bilik mandi (anak2 ni kalo mandi tak sah kalo tak bawa mainan). Sekurangnya dapat membantu membentuk disiplin diri anak-anak.
Ada ibu bapa yang tunggu sehingga anak-anak masuk sekolah, baru nak ajar buat kerja rumah.. tapi ibu ambil pendekatan >> sebaik anak bersedia untuk membantu, kita berilah dia ruang untuk tunjukkan kebolehan dia. Ia mestilah dengan pemantau dan tunjuk ajar yang berulang-kali. Kalo dia buat salah, usah lah marah.. nama lagi budak2.. belum sekolah pun lagi.
IMG_8916

Laman Berikutnya »

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.