>Segmen review : no 4 ~ Miza Yusof

Februari 19, 2011 at 3:49 pm | Dikirim dalam blog review, blog review 2011 | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Blog Miza Yusof, blog yang comel, kemas dan simple, sangat cepat loading & tak perlu scroll sampai ke hujung dunia.. Thumbs up StarStarStarStarStarwallla, Miza dapat 5 bintang dari ibu. Layout blog yang simple dengan tema merah putih.. mainly blog otai & femes adalah simple.




Siapa MizaYusof?
Selepas ibu godek-godek, baru la jumpa info ni Miza ni baru habis belajor dari Kolej Multimedia mengambil course Diploma Pengurusan dengan Multimedia. 2 tahun 6 bulan menyemai cinta dengan Kolej Multimedia. Winking smile  Pandai IT lah ni… Bercita2 nak sambung belajar ke pringkat ijazah pula… ibu doakan semoga tercapai cita2 Miza..
muda lagi Miza ni.. comel jer orangnya, boleh tahan juga tingginya si Miza ni.. kome leh teka berapa tinggi Miza ?! (hahhaha. jenuh la nak cari… ) Smile with tongue out  Sayur kesukaan Miza pun sama lah dengan sayur yang ibu suka…
Jika tengok di profile Miza Yusof dah mula blogging sejak April 2010 tapi n3 awal yg ibu jumpa Mizayusof.com hanya bermula pada Julai 2010. Errkkk.. oooo rupanya Miza ni dulu ade attitude suka delete n3 yang awal2 yer… Smile with tongue out 
Apa yang menarik di blog Miza… mesti lah pasal kemenangan contest dan hadiah2 dari contest… kome kalo tak kenal MizaYusof memang ibu rasa nak lepuk2 jer…  Angry smile Ibu pun kenal Miza melalui giveaway juga… hehhehe.. Open-mouthed smile

Selain tu ada juga banyak perkongsian yang lain sepertu Nuffnang, HeartBeat, & kalo nak kenal Miza dengan lebih dekat, rajin2 lah godek2 di label Tags and awards. Label2 Miza ni nampak kemas jer, sebab semua in English.. tak macam ibu punya, bercampur segala ekekekkk… tu pasal ibu tak letak label buat masa ni, sebab nak kemas-kini kan dulu… kalo buleh nak letak semua ni Bahasa Melayu.  

http://syamilamohd.com/design/miza3.swf
ada banner exchange yang cumil… kredit to Syamila. Kome kalo nak banner exchange yang interaktif macam ni.. sila minta dengan Syamila, minta berbayor yer.. hehehh.. ibu tak reti nak buat yang macam ni, tak habis menimba ilmu lagi. Winking smile
Arkib blog miza yang stail macam ni, memang susah nak korek @ godek2 n3 lama… huhuuu… Confused smile sangat melambatkan proses review… Smile with tongue out  lagi satu yang kurang best, tiap kali klik ‘Older posts’ @ ‘Newer posts’ @ ‘Home’, akan terbuka ke tab baru.. sangat annoying… sorry ya Miza.. pada Ibu memang annoying, sebab setiap kali nak klik the next post, kena tutup tab yang sebelumnya, Ibu lebih suka kalo terbuka dalam tab/pages yang sama.. kecuali lah kalo link website yang dalam n3, better lah terbuka ke tab baru, sebab kita masih nak baca page/tab sedia ada.
Miza ni ramai followers nya.., followers blog yer.. meriah gitu.. 1500++.. Tahniah Miza.. dikenali ramai… Miza rajin join segmen blog Ben Ashaari.. pandai mencari ruang untuk mempopularkan blog… tak macam ibu ni, selalu terlepas peluang.. Smile with tongue out  KOme kalo nak dikenali, selalu lah kena alert dengan aktiviti blog Ben Ashaari @ mana2 blogger otai lagi femes…
ranking alexa pun sangat baik… cuma pagerank ajer masih ‘0’..
Hasil rajin bergiveaway contest bagai, Miza dapat berdomain pun adalah dari hadiah Didozel Domain GA. Tahniah Miza, dapat peluang 1 tahun berdomain dengan percuma. Jenuh juga ibu godek2 bila kah tarikh Miza mula berdomain ni… (ni gara2 arkib blog yang kurang mesra Smile with tongue out )
Akhirnya jumpa juga.. awal DEc 2010… tahniah MizaYusof, cepat juga rank-alexa Miza meningkat… nak tau kome kena tanya dengan Miza.. kena jadi blogger tegar yer.. kena rajin cari ruang & peluang.. jangan asyik syok sendiri merapu di blog sendiri & jarang2 ‘bercampur’ dengan blogger yang lain.. Winking smile 
Rasanya panjang lebor dah ibu bercerita & membebel dalam n3 ni… dari segi keseluruhan, blog Miza ni dah okay sangat, tip top.. cuma jika ingin hargai2 rakan2 follower @ mereka yang rajin komen di blog Miza, buleh la letak widget top komentator..
Isu yang lelain tu ade yang ibu dah sebut, jadi pandai2 la Miza nak ambil langkah seterusnya, tak mau buat apa2 pun tak jadi masalah.. sebab blog Miza kan. Harap2 Miza tak amik hati dengan bebelan@review ibu ni… keep up the spirit & terus kan berblog. Smile  
Kome? Belum kenal lagi dengan MizaYusof... jangan memalu.. terjah jer… mana tau pasni leh dapat aura menang giveaway banyak2…

salam kasih sayang,
.

>Segmen review: no 3 ~ Blog Chekna

Februari 12, 2011 at 8:48 am | Dikirim dalam blog review, blog review 2011 | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Kali ni kita review blog Chekna @ Mama Ziyad. Blog ni simple jer… header nya tak bergambar.. hanya tagline ajer..

*** YOU ARE MY SUNSHINE ***

………….Life is a series of surprises
 
Sudah mula berblog sejak Jun 2006.. lama tu… tapi masa tahun 2006 tu hanya 2 bulan jer… Winking smile pastu sambung balik Oct 2007.. stop lagi.. Jun 2008 mula lagi, tapi dalam tahun 2008 tu hanya ade 9 n3 jer.. Smile with tongue out Tahun 2009 (62 n3) Chekna dah mula ‘warming-up’ dan tahun 2010 (212 n3)  lah tahun paling rajin berblog… Open-mouthed smile  Semoga lepas ini pun semakin rajin berblog.
Blog Chekna ni mainly berkisar kesah Ziyad Aiman.. Winking smile  Don’t miss baca kesah Chekna melahirkan Ziyad.. Tahun ni Ziyad dah nak 3 tahun.. bila nak bagi adik kat Ziyad… ekekkek.. gurau jer yer Chekna, jangan amik ati..
*** selingan di tutup.. sudah ade peneka ***
Selingan… Rolling on the floor laughing Secret telling smile Chekna ni bukan peminat Tok Ti.. tapi kan ade 1 n3 dia  letak gambor Tok Ti.. cepat.. sapa buleh bagi link n3 itu, ibu kasi hadiah…  Gift with a bow  Winking smile  yang pertama jawab dengan betul jer yer.. 1 orang jer..
Okay, kita proceed dengan review blog Chekna
1. Berat blog
Blog Chekna ni senang loading.. antara 1 sebab adalah header yang tidak bergambar.. Winking smile tapi bila ditimbang, ade sedikit berat… blog jer ya berat.. tuan blog nya slim-melim kome… Boleh diringan kan blog ni, kakyong cadangkan Chekna kurangkan jumlah post jadi 2 @ 3 sahaja, instead of 4.
Untuk ringankan lagi.. kakyong syorkan Chekna create 1 page untuk simpan gambor Ziyad yang dalam slide-show tu & juga gambor kahwin kome yang comel-lote tu. Smile
2. Ranking
Hmmm.. Chekna ni dia bukan mengejor rank @ trafik.. sebab dia ni jenis pemalu.. hahaha… perasaan ibu jer la.. rasanya dah setahun lebih juga ibu kenal Chekna ni.. memang jenis yang suka ‘under-cover’.. malu nak glam2.. Smile with tongue out 
Btw, kan ibu syorkan edit sikit template blog supaya lebih mesra SEO.. dan rajin2 ajak kawan2 datang ke blog.. & kena rajin BW juga…
3. Followers
hmm.. tak sampai 100… kome yang baca n3 ni.. jom sesama support Chekna.. Winking smile
4. Layout & template blog
Memang simple & kemas.. tak serabut, & takde widget merapu.. Thumbs up Ibu suka corak bunga melingkar2 tu…
5. Content & label blog..
Memang mudah nak akses n3 lama Chekna ni.. label ringkas & setiap n3 memang berlabel.. Thumbs up 
Kebanyakan n3 adalah ringkas & direct-to-the-point.. kalo ade banyak gambor pun mainly gambor ziyad, gambar aktiviti keluarga & gambor jalan2 makan angin, gambor makan2… Winking smile Actually ada macam2 n3 menarik kat blog Chekna ni.. kome sila lah terjah..
Masa dok godek2 n3 lama blog Chekna ni, terjumpa citer hal rumah Chekna kena ‘pecah-masuk’ (masa ni dok rumah sewa lagi)..  dugaan betul, dah le esoknya nak balik kampung beraya Aidil-Adha.
Sengaja tak letak printscreen label kat sini.. heheh…
6. Lain-lain
Macam takde apa sangat nak ‘komplen’ untuk blog chekna ni… sebab blog Chekna memang ‘clean’.. cuma untuk ‘cantik’kan lagi blog…. ibu high-light beberapa perkara ni.. ni cadangan ibu jer.. nak follow boleh, tak follow pun tak apa..
~ shoutbox : resize kan kelebaran kotak jerit tu.. supaya nampak luas & utilise kelebaran sidebar. Winking smile
~ bloglist : pendekkan ‘show 5 blog’ ajer.. buleh bantu meringankan blog.
~ header : lebih comel kalo ade header.. sebagai 1st impression untuk pelawat .. Open-mouthed smile
~ tambah widget top commentator : sebab Chekna guna kotak komen blogspot, maka kalo ade widget ni, sebagai salahsatu cara untuk menggalakkan kawan2 blog tinggalkan komen, selain sebagai penghargaan… selain tu pelawat yang lain pun buleh kenal pengomen tegar kat blog kita.. Winking smile
~ Blog Archive : setakat yang ibu dah godek2 ni.. jumlah n3 Chekna belum pernah lagi mencecah 30 untuk 1 bulan.. dah lama tak nampak Chekna join contest @ GA.. (sibuk ya…) jadi  tak de la panjang berjela.. tapi jika nak buat jenis yang berscroll bar pun okay…
Red rose ibu ade janji dengan seseorang untuk buat tutorial buat scroll-bar untuk blog archive ni… nanti ade masa ibu buat yer.. sekarang ni rasa macam tak cukup masa jer… hehehhe… Red rose
~ watermark : ade sebahagian gambor tak letak watermark.. ni mesti kes malas nak edit.. jangan malas.. kena rajin2 letak watermark kat semua gambor yang published kat blog.. Winking smile ziyad tu comsem (comel + ensem) , nanti ade orang kidnap gambor dia… Smile with tongue out
Akhir kalam.. ni la dia keluarga bahagia Chekna.. kan betul ibu cakap, comel & slim-melim jer Chekna ni..
Chekna ni orang Kampung Gajah.. suami nya pulak se’kampung’ dengan en ayah, Ulu Kinta tu kira kampung en ayah ler.. sebab dari sekolah rendah dah dok situ… hari tu ade ibu bagi en ayah tengok gambor suami Chekna ni.. respond en ayah kata ‘ohh,, penah nampak.. dia ni geng budak baik2…’.. Winking smile Open-mouthed smile 
Apa lagi.. jom la terjah blog Chekna..

p/s
Hari ni ade undangan kenduri kahwin lagi.. kali ni adik makNgah Miela.. kenduri kat Ipoh jer.. tapi en ayah niaga.. jadi ibu & anak2 kena lah tunggu, kot2 le ade ‘driver’ nak datang amik kami… Tahniah buat Yanty.
Kelebek2 n3 lama, ingatkan ade buat n3 masa yanty bertunang tu.. sekali takde … aiseh… bila tengok kat draft, rupanya n3 tak siap.. ekekekk…

Salam kasih sayang,
.

>Segmen review: no 2 ~ Blog Puannina

Februari 5, 2011 at 8:13 am | Dikirim dalam blog review, blog review 2011 | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

MInggu ni ibu review blog Puannina. Jika dilihat pada arkib blog, Puannina ni masih baru dalam dunia blogging.. mula berblog pada bulan Ogos 2010 (tahun lepas) dan hanya mula aktif berblog sejak NOv 2010.

Puannina, ibu kepada seorang cahayamata yang berusia 5 bulan++, Ismadanial nama nya… muda lagi Puannina ni, baru 24 tahun… (ibu ni umur 34 baru dapat anak sorang… Smile with tongue out ) tak susah nak review blog Puannina ni, sebab boleh kata semua n3 adalah ringkas… tak banyak bebelan… Winking smile kadang2 1 gambar jer dan beberapa patah perkataan.
okay, kita terus kepada point lah yer.. masa buat review ni, line internet slow sangat… heeii, geram betull.. buka 3 tab jer.. tapi sikit punya slow nak buka 1-1 n3 kat blog puannina ni.. minggu ni memang line tenet slow bangat.. naper yer..!!!??

1. Berat blog

~ masih dalam kategori ringan, x de apa yang nak disusah-hatikan.. Winking smile

2. Ranking

Blog Pn Nina ni masih muda.. not bad untuk blog yang baru aktif untuk tempoh 3 bulan++ nanti dah lama & makin rajin berblog & semakin dikenali @ dapat ramai kawan, sure ranking pun akan UP juga.

3. Followers

okay juga kan.. baru beberapa bulan dah 100++, ni mesti dapat ramai kawan hasil dari join GA.. sebab puannina ni rajin join GA/contest.

4. Template & layout blog..

background sangat comel, memang tip-top Thumbs up .. ade big heart.. warna juga senada dengan header yang kemas & cantik… 
cuma,…  background muncul berganda… contohnya tengok gambor bawah ni… sebelum background pink-terang ni muncul, background asal akan muncul dulu..
masalah ni boleh diatasi.. boleh di remove background asal tu.. Winking smile nak tau caranya, sila puannina contact ibu yer.. kang kalo kabo kat sini, dah jadi n3 tutorial plak… Smile with tongue out
 5. label & content blog

label memang bagus, senang nak godek2 n3 lama mengikut label yang tertentu.. tapi kan ibu perasan, ade juga n3 puannina yang tidak ber’label’.. Winking smile  tak pasti la samada terlupa nak letak label @ pun sengaja tak mau letak.
Setelah ibu godek2 & korek2 n3 lama yang tak berapa lama .. heheheee Winking smile Puannina ni masih banyak boleh improve dalam penulisan, kalo boleh kurangkan penggunaan shortform sms.. boleh kata 50% n3 puannina adalah n3 GA .. Smile with tongue out  tak lama lagi leh join geng compers dengan MZ, Nana, CuteMum, Tiefazatie (sekadar menyebut beberapa nama.. sori tak backlink..)
Btw, banner-banner GA nampak up-to-date, Thumbs up  takde la sampai berbulan tak dibuang/remove.. 

6. mister linky

Ramai blogger yang guna master linky ni.. ibu pun ade guna, buleh jengah sini.. tak pasti sejauh mana keberkesanan mister linky ni.. btw, bila nak beralih angin, dalam 1 minggu ibu akan BW guna link masterlinky. Smile

Puannina letak widget ni dibawah sekali.. satu langkah yang bagus, takde la nampak semak kan.. Thumbs up  lagi bagus jika buat scroll bar.. supaya dapat jimatkan ruang..  hanya tambahkan kod dibawah ni..

<div style=”border: 0px solid #F5003D; overflow: auto; width: 400px; height: 200px; text-align: left;”>  kod mister linky  </div>

nota : kod warna #F5003D tu boleh tukor ikut selera sendiri.. begitu juga width & height.



7. widget-widget yang boleh dikemaskan lagi

~ bloglist..
– ibu nampak puannina maintain bloglist yang panjang (show all).. ibu cadangkan supaya puannina hanya “show 5 blogs” sahaja.

~ blog archive 
– juga sangat panjang berjela..  sebab kan sidebar tu sempit.. Smile with tongue out  Ibu cadangkan buat stail scroll-bar.. boleh godek2 tutorial di blog Sya.. sori lah yer, ibu tak sempat2 lagi nak share tutorial untuk buat blog archive ber’scroll-bar’ ni.
Keseluruhannya.. okay2 jer blog puannina ni.. sebab takde widget yang menyakitkan mata, juga widget yang memberatkan blog.. cuma kena rajin update n3 perkongsian.. usia masih muda.. banyak yang boleh dikongsi.. apa2 pun tahniah, sebab rajin belajar pasal blog dan semoga tahun ni dapat lesen kereta seperti yang dicita-citakan Winking smile 
Tak dapat nak korek banyak ‘rahsia’ puannina ni… hehehhe.. btw, pada pandangan ibu lah, puannina ni simple orangnya & bukan jenis orang yang suka merepek tak tentu pasal.. tu pasal n3 dia pun simple.. atau pun mungkin sebab baru berblog, jadi masih belum jumpa ‘rentak’ dan belum sempat nak tunjuk ‘taring’… hehhe… Winking smile  Puannina, jangan amik hati yer.. keep on blogging..
So, kome yang baca n3 ni usah segan silu berkenalan dengan puannina.. memang boleh dibuat kawan ni… dia tak makan orang… ada GA di blog PuanNina.. cepat terjah..!!! 

Berminat untuk blog make-over.. 

Pakej untuk make-over blog

p/s
hari ni ade jemputan kenduri di Kg Changkat Tin (kg ayahnda), kenduri kahwin mak sedara (anak opah Cu), pangkat je mak sedara, tapi umur muda lagi.. maka jika masih tak nampak komen @ jejak ibu di blog kome.. bermakna ibu masih sedang sedap2 makan lauk kenduri… hehhehe..
salam kasih sayang buat semua,

>Segmen Review : no 1 ~ Syamila Mohd

Januari 29, 2011 at 11:59 am | Dikirim dalam blog review, blog review 2011 | Tinggalkan komen

>.

Salam bahagia,

Seperti yang dijanjikan, maka hari ini bermula lah segmen review bersama kakyong[dot]com©.

Review pertama dimulai dengan blog Syamila Mohd (http://syamilamohd.com/).

Blog ini sudah beberapa bulan berdomain, nama asal sebelum berdomain adalah http://syamila02.blogspot.com/.
Umur baru 3++ bulan ni adalah umur blog berdomain.. kalo ikut rekod, ibu perasan blog dah wujud sejak October 2009, dan Sya mula semakin aktif berblog sejak Ogos 2010.
Empunya blog Syamila Mohd adalah seorang ibu kepada 1 orang anak teruna, Ahmad (5 tahun) dan 1 orang anak dara, Nur Zahira @ Ira (4 tahun). 3 tahun bergelar SAHM/WAHM dan kini telah bekerja semula, dan bidangnya sama lah dengan ibu.. Akaun. Winking smile 
Kalo tengok beberapa ciri Sya (ibu panggil Sya, ade juga rakan blogger yang panggil Ummi) ni ada la sedikit kesamaan dengan ibu.. iaitu kuat kerja, suka kalo ade banyak kerja.. lagi banyak lagi bagus… Sya ni memang ade ciri2 seorang Akauntan berjaya. Akauntan mesti suka kerja dan suka pulak dengan kerja remeh temeh. Sya, jangan sesiakan peluang ni dan jangan lupa apply MIA membership.
Fakta yang ibu baru tahu adalah >> Sya ni adalah pesakit kanser payudara yang sekarang ni sudah sihat @ nama lain kita panggil survivor breast cancer patient.. menarik ni tau..

note untuk sya >>
kakyong tak jumpa la n3 pasal Sya kena kanser ni, dalam blog.. letih godek2.. internet slow bangat… Smile with tongue out  berpinor mata cari info.. pasni buat n3 yer.. kongsi la yer alkesahnya, camne leh terdetect, bila, treatment & camana leh survive & berapa lama melalui detik-detik tu.
Selain blog SyamilaMohd @ Rumahku Syurgaku, Sya juga ade kedai online, Ummi2shoppe. Ibu kan sebenarnya kenal kedai online Sya lebih awal daripada ibu kenal Sya… Open-mouthed smile  masa ibu baru berjinak2 dengan business online ni, selalu la jugak jengah blog Ummi2shoppe ni.. suka pergi sebab cara persembahan tu menarik, masa tu ibu kan mana reti bab2 design ni. Smile with tongue out  Rupanya baru lah tahu, rupanya pemilik Ummi2shoppe ni pun pandai mendesign blog. Ibu tahu ni pun selepas blog MakNgah Miela bertukar wajah. Kome nak make-over blog boleh ajer contact Syamila. Pasti puashati dengan hasil kerja Sya. Thumbs up
Sya ni kan dia lebih suka jadi pemandu daripada jadi co-pilot kalo berjalan jauh, so untung la husband Sya. Open-mouthed smile  KOme???
Sekarang, jom mulakan kajian ke atas blog Syami.

1. Berat blog
Yang ini ibu dah timbang awal2 minggu lepas.. blog Sya ni memang ringan, loading pun cepat. Blog Sya ni menggunakan platform WordPress yer kawan2 & juga berhosting sendiri..
2. Alexa rank
ranking memberangsangkan, sebab dalam tempoh 3 bulan berdomain + hosting, rank dah 600,000++.. Blog Ibu ni selepas 3 bulan berdomain, rank 900,000++. Jadi untuk kome yang nak berdomain & berhosting, molek guna platform WordPress yang lebih mesra SEO.
3. Pagerank
yang ni ibu semak di http://www.prchecker.info, rank masih kosong.. blog ibu pun masa 4 bulan lepas berdomain pun masih ‘telur ayam’ jugak. Smile with tongue out
4. Followers
dalam tempoh 3 bulan dah ade 200++ okay dah ni… pasni sure meningkat..
btw, gadget followers ni ade 2.. kalo org nak follow nak klik yang mana satu.. yang atas, ke yang bawah?  Confused smile

Apa lagi yang menarik di blog Sya..
1. Header yang kemas.. siap ade animated @ kesan daun berguguran
btw, gambor anak2 ni belum cukup ceria la.. Ahmad garu kepala tu kenapa Winking smile
2. Blog Sya ni mudah diakses.. ade menu sebaris (horizontal menu) yang mesra. Ada juga tab menu. Apa yang kome nak tahu, kome klik2 jer.

3. Selain menu bar dan tab menu., ada juga label tag.. kome nak tahu pasal apa.. klik ajer label.. mudah untuk sesi godek2 sejarah silam.

Kat label tag ni pun kome dah buleh tahu Sya suka menulis tentang apa.. & apa yang ada kat blog Sya ni. Kome godek2 ajer n3 lama Sya, memang banyak tips yang dikongsikan. Lagi besor tulisan tag ni bermakna lagi banyak le perkongsian Sya.

4. Sya pun rajin juga join contest & giveaway.. tapi kan banner dia tak berterabur serata sidebar.. Sya simpan semua dalam ‘gobok’ khas. Maaf ye Sya, kakyong panggil ni ‘gobok’ sebab memang nampak macam lemari @ kabinet.. Smile with tongue out  kome nak belajor buat gobok macam Sya ni.. sila risik2 dengan Sya.. kalo rajin buleh belek2 kat tag TUTORIAL

Nampak kemas lagi teratur.. Sya letak semua banner ni dibahagian footer.

5. Tema warna blog juga okay dan sesuai. Blog Sya ni ikut tema warna bunga kuning, aci cuba tengok kat signature Sya.. Berkenaan warna tema blog ni, ibu takde nak komen apa, sebab pada ibu, warna blog adalah bergantung kepada pilihan tuan blog, bukan kita sebagai pembaca yang tentukan, yang pasti kombinasi warna blog Sya ni sesuai. Smile

Design di signature ini juga digunakan sebagai tulisan header blog. Takde apa masalah.. bagus juga, tak perlu nak reka 3-4 jenis design Winking smile sebab nama blog memang dah nama tuan empunya kan.
Keseluruhannya persembahan blog ni kemas, mantap Thumbs up Sya menggunakan template 3 column dengan 2 sidebar di belah kanan.. tak perlu nak scroll hingga ke hujung dunia.. Winking smile faham2 lah, boleh kata mostly blog ibu2 blogger adalah panjang berjela, macam2 nak letak di sidebar, kadang2 letih nak scroll hingga ke hujung. Smile with tongue out  Nak tinggalkan komen juga mudah.. Ohya, Sya juga menggunakan kotak komen intensedebate.
Penambahbaikan untuk blog Sya
Isikandungan blog/n3
Ibu rasa content n3 masih boleh dipelbagaikan dan mungkin juga kerana kekangan masa, sebab Sya sekarang sudah bekerja sepenuh masa, maka n3 lebih santai dan ringkas. Ibu suka jika lepas ni Sya boleh tumpukan penulisan kepada
  • perkongsian pendidikan anak2, n3 yang lepas2 tu ada juga nampak.. rasanya boleh kongsi lagi, sebab tahun ni Ahmad pun dah masuk sekolah kan
  • kisah Sya survive breast canser – kalo Sya pernah buat n3 & Ibu terlepas pandang @ tak jumpa cari.. pasni leh la share..
  • pengalaman 3 tahun sebagai WAHM/SAHM.. kot2 la ade tips nak share, pengurusan anak2 & kerja di rumah.
  • dan lagi… pengalaman bila dah bekerja semula.. cara penyesuaian, dsb
Widget

ibu tak nampak apa2 widget yang perlu dibuang atau ditambah.. cuma widget Follower tu ajer yang sedikit keliru.. mungkin tak ramai yang perasan (sebab yang 1 lagi tu ‘menyorok’ ), sure akan klik yang atas dulu.. kecuali lah yang rajin scroll & explore.  Winking smile
  
Ini ajer lah review ibu untuk blog Sya.. kome yang ada cadangan @ komen membina yang lain.. sila2 lah tinggalkan di kotak komen yer.. sangat2 dialu-alukan. bertemu lagi di minggu depan untuk segmen review blog Puannina.
Ibu tinggalkan kalian dengan n3 ini  Sesudu Bubur Buat Ibu….. Ibu jumpa n3 ni dalam timbunan n3 lama di blog Sya.. kome tekan ade link tu.. sure terus ke sana tanpa perlu tinggalkan page blog ibu ni. Disappointed smile

Jom KUmpul duit tabung dengan HeartBeat …

salam kasih sayang buat semua,

.

>Blog ibu telah direview oleh Sop @ Riwayat Hariku

Januari 14, 2011 at 9:52 am | Dikirim dalam blog review, blogging tips | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Sebenarnya kan pada 31 Dec 2010 yang lalu, blog kecik ibu ni sudah direview oleh Sop @ Riwayat Hariku.. Terima Kasih Sop.. pujian dan baik2 belaka yang ibu dapat. Alhamdulillah.. Red heart Red rose Red rose Thumbs up

Review penuh boleh lihat di SINI..

Bila Sop highlight tentang tagline blog ibu..
Ini lah kisahku & kesayanganku + sebuah nukilan, cetusan rasa, abadi bersama
sebenarnya tagline ni bukan ciptaan sendiri.. tetapi ini lah hasil dari Contest Tagline yang pernah ibu anjurkan tahun lepas.. Terima kasih pada Ana & Nad yang telah mencipta tagline superb untuk ibu.. Winking smile  Tak sesia kan ibu hadiahkan kome berdua beg mengkuang tu, sebabnya tagline kome memang superb… Thumbs up  
* jadi nak ditegaskan di sini, blog ibu ni kalo orang kata mantap pun, bukan kerana ibu seorang tapi sebab sokongan kawan2 juga *
Review Sop hari tu banyak benor pujian.. yang sebetulnya, ibu ni masih lagi nak memperkemaskan blog ni..
Antaranya :
1. Bloglist
nak alihkan semua bloglist yang ada di sini ke Senarai Blog Terpilih kakyong[dot]com©. Mungkin akan kekalnya 2 bloglist, (1)  geng perak & (2)  mereka yang ramah (ini berdasarkan saper yang rajin komen.. Winking smile ) dan bloglist penganjur di bahagian footer (ini hanya untuk rujukan sementara sebaik semua result contest dah dapat, ibu akan remove bloglist tersebut)

Actually antara penyebab blog jadi berat adalah BLOGLISt.. sila baca kat SINI utk maklumat lebih lanjut..
2. kurangkan widget yang tak berkaitan
Walaupun ade yang kata blog ibu ni dah makin ringan & mudah nak load.. tapi kalo ditimbang.. memang masih berat lagi…
beratblog-13jan2011

Ni berat terbaru yang ibu baru timbang.. kan main berat lagi… kalo buleh nak kurangkan berat kurang dari 100kb.. at least below 200kb la.. Smile with tongue out  Actually kotak komen intensedebate (ID) ni pun penyumbang kepada muatan berat blog ibu ni.. tapi sayang le nak bertukar ke kotak komen blogspot… huhuu… dah jatuh cinta dengan ID.. senang nak balas BW.. widget @ iklan @ banner yang flashing/animated juga antara penyebab blog berat.. Insya Allah, pelan2 ibu akan remove mana2 yang tak berkenaan. Smile
3. Menjejaki Followers
Selain nak perkemaskan blog, ibu juga akan cuba nak ‘menjejaki’ semua follower… kalo jengah di blog Senarai Blog Terpilih kakyong[dot]com©, kome buleh nampak column tengah tu ibu khaskan untuk Followers blog ni.. baru update sikit.. mungkin akan redundant la.. sebab mostly link blog mommies ade di sebelah kiri.. tapi tak kesah la.. as long ibu leh la tau saper2 dia yang Follow blog kecik ibu ni..
Definitely la akan semak juga status Followers.. maksudnya ade ke tak ibu follow semula.. tapi kalo kome tak letak link dalam public profile, tak dapat la ibu nak buat apa2… contoh macam ni..
Sorry yer.. sebab ibu letak direct jer nama pemilih profile ni.. sila tinggalkan komen jer supaya ibu leh jejak anda kembali.. Actually ramai yang tak sertakan link dalam public profile ni… kalo ibu terjumpa masa BW, ibu masukkan dalam bloglist.. 
Yang ini contoh public profile yang baik.. senang nak jejak…
well, merepek panjang lebar.. walhal motif nya just nak kabo “SOP dah review blog kakyong[dot]com©
salam kasih sayang untuk semua,

>JOM BACA NOVEL NB KARA!

Disember 15, 2010 at 1:41 pm | Dikirim dalam blog review | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Anda peminat NOVEL?! tak sempat nak ke kedai untuk beli buku…!?  Jom baca novel online… takkan terkaciwa punya sebab ini semua adalah hasil @ buahtangan penulis yang mantap. Thumbs up

Sekarang ni sedang ON novel  … dan Cinta pun tersenyum…   Red heart  Red rose Open-mouthed smile

cover novel ni sangat cantik.. very the English… Thumbs up

Novel ni boleh dibeli di pasaran dengan HARGA RM23.90 SEM/26.90 SABAH/SARAWAK

Selain itu, novel-novel ini juga ADA..

Selain paparan novel bab demi bab, ade juga tips penulisan di sertakan.. so sila jengah yer…

Jangan lupa terjah JOM BACA NOVEL NB KARA!

cuma 1 jer cadangan ibu pada admin NB untuk blog novel ni, iaitu supaya dibuat label untuk setiap entri, contohnya paparan novel ikut bab dilabelkan dengan nama novel, dan untuk tips labelkan sebagai tips penulisan. Jadi mudah untuk search/pencarian.

nota:

Ibu war-war kan ni, sebab ibu pun tak dapat nak spend untuk beli buku.. sukahati sungguh bila NB publish novel online.. walaupun baca sikit-sikit 2,3 hari sekali, better daripada tak dapat langsung, kan.. Thumbs up 
salam kasih sayang buat semua,

>Jom kenal kawan ibu : Zara n Family’s blog

Disember 1, 2010 at 8:07 am | Dikirim dalam blog review, blogger friends, Jom kenal kawan ibu | Tinggalkan komen

>Salam ceria dan salam bahagia,

Ini adalah hutang lama.. Smile with tongue out sepatutnya dah buat review ni pada bulan Julai/Ogos 2010… dah masuk DEc 2010 baru ibu ade mood nak buat… maaf kan lah yer…
Mama Zara telah meneka gambar ibu pada n3 21 tahun yang lalu.. dan ibu dah janjikan blog review..
mamazaranov2010
Ibu dah kenal Mama Zara ni sejak Mar/April 2009 kot.. Among n3 awal yang ibu ingat (antara n3 terawal yang ibu baca la, masa baru berkenalan dgn blog Zara n Family ni) adalah sambutan harijadi Zara yang pertama… buat kat taman/park… nampak meriah.. 

Ada sesapa yang tak kenal Mama Zara? Kalo belum, meh berkenalan :

  • Ibu kepada Nur Riza Azzahra (Zara)..
  • sedang pregnant baby ke 2 (sudah 6++ bulan)
  • isteri PJJ juga, macam Ina Hashim., papa zara koje kat Kuantan, koje apa? tu kome kena selidik sendiri.. Winking smile
  • Pada pandangan ibu le.. mama zara ni lembut dan soft-spoken orangnya.. namun berhati waja, yer la mampu berdikari walaupun papa zara tidak pulang setiap minggu. Yang ibu nampak mostly kawan2 yang PJJ husband & wife ni kuat hati belaka.
  • Mama Zara pernah kena sakit pelentong masa bulan pertama kehamilan ke2. kome tau apa tu sakit pelentong?
Yang menarik dalam blog Zara n Family?
Macam-macam ada.. citer pasal makan-makan, jalan-jalantengok movie.. xtvt keluarga di hujung minggu.. mostly kesah pasal zara la…
(lily : kakyong kidnap gambor ni… geramnya tengok lily makan aiskrim tu… nak jugak…)
Lastly ibu doakan semoga dipermudahkan sepanjang baki tempoh kehamilan.. bebaru ni BP naik kan.. so take care & jangan stress sangat yer.. Red rose
Jom berkenalan dengan Mama zara @ Lily Azliyana

p/s :
next review pasal Ummi hanie plak… Winking smile

>Blog review di Riwayat hariku

November 15, 2010 at 8:33 pm | Dikirim dalam blog review, blogging tips | Tinggalkan komen

>Salam ceria,

Jom join blog review dari Riwayat Hariku pulak…

Kenapa?

1. boleh UPkan trafik = dapat kawan baru = menglamerkan diri blog… Smile with tongue out
2. boleh dapat pandangan blogger lain tentang blog kita.. pandangan/pendapat/kritikan selalunya boleh membantu kita dalam mengUPgrradekan pengisian blog… setuju tak??? Winking smile

3. Ada cabutan bertuah… best.. Thumbs up.. mana tau ade rezeki kan… Open-mouthed smile

Apa tunggu lagi.. meh klik banner ni.

>Lisa Arissa ~ Blog dengan persembahan n3 yang menarik

November 10, 2010 at 8:38 am | Dikirim dalam blog review, blogger friends | Tinggalkan komen

>Salam ceria dan salam bahagia,

Malam tadi sebelum masuk tidur ibu sempat lah jengah Komuniti terbaru Nuff yang jejak ke blog kakyong[dot]com. Dan at-random ibu sempat singgah kat satu blog ni..

komunitinuff-9nov2010

Sila refer yang ibu petakkan warna merah tu. Ni header blognyer… comel tak empunya blog ni…

lisa

Yang buat ibu tertarik debom kat blog ini adalah >>>> cara persembahan n3 nya.. ibu rasa unik dan tersendiri. contoh macam printscreen kat bawah ni. Setiap n3 akan disertai dengan tajuk bergambar, direka khas… agaknya berapa ramai blogger yang sanggup buat camni. Thinking smile
lisa1

lisa2

Ibu printscreen 2 jer contohnya.. selebihnya kome jelajah sendiri lah yer.. Selain tu blog Lisa ni memang kemas dan teratur.. dan template memang direka sendiri oleh Lisa..
lisa3

Cuma ibu sedikit terganggu sebab ‘Gratisan Musik’ yang tak leh nak diOFF.. ibu kurang gemar sikit dengan blog yang pasang lagu ni.. huhuuu… tapi mujur la lagu kat blog Lisa ni 1 lagu jer & bukan jenis yang lagu2 yang leh buat kita terkujat. Hot smile
Tahniah Lisa.. keep on blogging.. walau baru 6 bulan berblog tapi nampak mantap.. blog anda memang unik & punya personaliti tersendiri. Kalian apa lagi, terjah la ke blog Lisa Arissa
p/s :
tetiba dapat idea nak review blog plakRed roseRed heartOpen-mouthed smile tapi kalo dah terjumpa blog menarik, tak salah buat simple review kan… 

>Jom Kenal Kawan Ibu : Ieda Al-Habsyi

September 6, 2010 at 8:17 am | Dikirim dalam blog review, blogger friends, Jom kenal kawan ibu | Tinggalkan komen

>Salam ceria hari Isnin

sila klik pada tajuk entry untuk meninggalkan komen..

Gamaknya hari ni sudah ramai yang bercuti.. yang cikgu-cikgi pasti lah dah bercuti.. pastilah lebuhraya pun semakin sesak dengan kenderaan nak pulang beraya.. tak lama lagi weii dah nak raya…

btw, pagi ni ibu nak bayar hutang lama.. huhuuu.. patutnya 2 bulan lepas dah patut siap entri ni tapi dok tunggu mood tak mari-mari.. maka hari ni ibu paksa juga untuk siapkan n3 ni.. rasanya ini akan jadi review terpendek yang pernah ibu buat…

Ieda Al-Habsyi @ iedaluvsham.com – ibu kenal dia ni melalu blog makngah miela.. Ieda ni dok Ipoh, dekat2 kot dengan area taman perumahan makngah miela.. tapi secara live nya kami memang tak pernah berjumpa.

Yang menarik tentang Ieda :

  • Ibu rasa dia ni sempoi orang… dari n3 dan cara penulisan.. tapi hakikat di luor tu idak le diketahui.. tak pernah jumpa kan…
  • Among blogger yang femes gak ni… hehehe.. sebab follower pun dah cecah 1000++…  femes la dari blog kakyong.com… 😉 
  • ada anak comel nama Amanda… cumil, kecik molek…cam ibu dia juge..
  • the rest kome korek2 la sendiri kat blog Ieda yer…
Ieda…
meh la datang beraya ke rumah kakyong… rogi bebenor.. dah setahun kenal tapi tak juga bersua muka.. walhal kita ni sedaerah jer…
nota :

lepas raya ni Insya Allah.. ibu akan cuba mendisiplinkan diri (eceheewaahh) jadual mingguan untuk n3 segmen Jom Kenal Kawan Ibu.. Kali ini ibu akan mulakan dengan mereka yang peramah di blog ibu ni… nanti ya.. ibu UP kan n3.. sapa dia yang peramah untuk bulan Ogos 2010.

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.