>Aliya : the Cilik hair stylist…

Februari 20, 2011 at 11:11 am | Dikirim dalam Aliya, anak-anak | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Bior le gambor yang menceritakan nya..

rambut belah kiri.. dah selamat di koje kan nya..
segumpal juga rambutnya,,
muka si cilik yang selamba jer… langsung tak rasa bersalah… 
ni dia si ‘mangsa’ yang dah cacat….

tengok lah tu.. ade hati lagi nak pose-pose gaya camni… belah sini boleh la nak pose camni…

nota :
Jangan sesekali bior anak main gunting, tanpa di pantau… memula dia buat projek gunting kertas dengan kakak Anis… pastui, dia repair plak rambut dia…. ni baru jer ibu tinggal jap sebab nak buat ‘urusan kadho hajat’ di bilik air.. kuor2 jer tengok dah jadi camtu…  
tahu plak dia malu.. sejak rambut dah tobek2 ni, kalo nak ikut ayah pergi jalan ( pergi kedai jer), siap pakai tudung lagi.. tahu pulak malu..
salam hari minggu,
.

>Semalam dengan Aliya… ade saje projek dia

Januari 25, 2011 at 10:32 am | Dikirim dalam Aliya, nota ibu | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Pagi ni kan ibu betul2 tak de idea nak mula menulis camana… dari jam 9 pagi dok ON lappy, kelebek gambar, kelebek sana kelebek sini.. masih tak tau nak menulis apa..
Itupun sebaik selesai kemas rumah.. bukan la kemas apa sangat pun.. tapi pindah kan semula semua mainan abang Fikri dan dah hampir 1 minggu bermukim di hall.. sakit hati betul.. semak sungguh pandangan mata.. kelmari alih tilam (tilam katil bujang di hamparnya depan hall untuk segala bear, & anak patung tidur) tapi kan main lagi si Fikri ngamuk2.. di bawanya balik tilam dan segala bear, lion, pink panter dan segala patung2 ‘tidur’ balik kat hall.. Pagi-pagi dah selesai ‘posting’ semua ke bilik belakang.. karpet pun ingat nak masuk  mesin basuh.. hahhha ..
1-2 hari ni memang mesin basuh tu kena kerja keras sikit, sebab banyak hari tak basuh kain baju.. sebab sabun basuh nan-ado.. baru jer ahad lepas en ayah belikan. Semalam pun ibu sibuk dengan operasi melipat kain baju.. walau hanya tinggal berdua dengan Aliya, tak leh nak rehat jugak..
Aliya ni bila dah tinggal berdua dengan ibu.. lagi banyak songehnya.. dia main block pun nak ibu tunggu depan dia.. kalo tak nanti dia jerit2.. dah tu lipat kain sambil perhatikan dia main.. sudahnya sampai tengahari (dari jam 10 pagi mula melipat) tak selesai kerja melipat.. kain baju untuk 4 hari tau.. bukan 1 hari punya… 

Ini lah budak yang banyak songeh tu… semalam kan ibu dapat hadiah dari orang jauh.. dari siapa…??!! next n3 lah ibu cerita yer…

Subuh tadi Anis ikut en ayah & abang Fikri lagi… ibu pun tak sedar bila Anis bangun.. Ibu tersedar masa ayah kejutkan abang Fikri.. Ibu tanya ayah, “Anis mana?” Kata ayah “dah masuk kereta”.. amboi, kan main lagi.. Semalam en ayah tak meniaga pun, jadi pagi tu en ayah antor Fikri, Anis pun ikut sekali ke sekolah. Pastu ayahnya bawa pusing ronda-ronda, dah balik semula ke rumah opah, si Anis siap merengek2.. ‘ayah.. kakak nak sekolah’… kata ayahnya dok merengek2 tu sampai tertidur… kat belah Ulu Kinta kalo jam 10 pagi sejuk lagi.. maka si Anis pun tidur dari jam 10 pagi sampai 1 tengahari.
hari ni pun en ayah masih tak meniaga, masih tak dapat stok kelapa.. minggu lepas dapat stok kelapa yang tak lemak.. rugi jer lah.. niaga balik modal jer.. Ibu pun kena get ready la… hari-hari yang mana nanti kami cuma akan ngadap nasi+kicap jer… kalo nasib baik, dapat la makan nasi+kicap+telur.. kalo rezeki ada hasil dari en ayah mancing, buleh la makan ikan… Stok barang dapur pun memang dah susut.. tak payah la ibu sebut, nanti kome tak percaya.. btw, hal ni dah ON & Off for the past few month.. 
NI lah antara kerja si Aliya semalam.. siap nak pakai tudung la… hahahaha.. pakai tudung tapi seksi.. tu pasal snap dari atas… cover sikit bior nampak kaki sikit jer… 
nak tau apa lagi ALiya buat semalam… ibu nak habiskan lipat kain… ingat kan dia main kat laman.. cari2 tak jumpa.. ibu ni kalo tetiba tak dengor suara anak-anak.. memang kena cari depa ni.. sebab kalo depa DIAm tu maknanya ade lah Projek RAHSIA… 
ibu mengendap diam2.. snap foto ni.. dia buat dek jer.. amboi kan main rajin lagi nak tolong ibu basuh pinggan-mangkuk.. ade sikit ibu tak habis basuh. dah asyik dok melayan dia jer.. terpaksa la tinggal kerja basuh pinggan.. dok layan dia kat hall.. 
sebelum ni Aliya pun pernah buat projek rahsia ni dengan kakak Anis.. sampai banjir2 la dikerja kan depa berdua.. nak marah pun tak jadi… bila ibu cakap .. “Iya buat apa ni?” ” Aye nak tolong ibu..”    
kecik2 ni rajin pulak nak tolong macam2… 

siap panjat atas tong beras lagi.. tong beras ni masa ade isi, okay lah.. kalo time beras dah tinggal sikit,  mau tak stabil, leh bergoyang dibuatnya. 

 ni gambor sebelum dia buat projek kat sinki… nampak tak tilam kat belakang tu.. tu lah tilam dah ibu dah ‘posting’ ke bilik belakang.. hari ni lega sikit sebab hall dah tak semak.. buleh la bersihkan habuk kat celah2 mana yang patut.  
lastly… ibu plak nak interfrem… huhuuu.. teruk nya muka ibu.. naik jerawat pasir… bukan apa dah berbulan takdak pencuci muka.. lepas mandi ibu guna bedak sejuk jer.. tu pun kadang2 buat, kadang2 tak.. kalo ibu cakap ibu pernah cuci muka guna sunlight.. nanti ade yang tak percaya pulak.. tapi kan kalo dah terdesak, apa2 pun buleh, janji tujuannya adalah untuk menghilangkan ‘minyak’… 
hari tu masa awal tahun, ibu ada try pencuci muka SK II… opahsantan yang punya… huhuu… sedap pakai tu.. muka pun rasa bersih.. bau ros pun wangi… lepas wuduk zohor tu pun masih terasa bau wangi ros tu… tapi kan, bila ibu google… mak aiii… mahalnya… 
Yang mahal tu sebab harga pakej… tapi kan betui kan 20g tu RM15.. ade ke sesiapa boleh tolong confirmkan.. buat masa ni masuk dalam wishlist dulu lah… 
sekian, n3 hari ni yang terlambar dipublish.. Aliya asyik kacau jer.. sampai tertangguh 2-3 kali.
.
.

>Sembang dengan ALiya pasal baby

Disember 30, 2010 at 1:46 pm | Dikirim dalam Aliya, pregnancy | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Pepagi tadi menjengah blog cikgu Isza.. kebetulan Aliya pun dah bangun.. dia pun sibuk nak tengok sekali, sebab nampak gambor baby.

Tahniah cikgu Isza.. ade cikgu Isza call ibu on 27 Dec 2010… dah ade alamat cikgu.. ntah bila la kami nak sampai sana ni… tak sabar juga nak tengok baby besor ni… semangat tak kome tengok baby dalam gambor ni…? baby boy lahir pada 23 Dec 2010 secara c-sec, berat 4.5 kg.
Sambil ibu baca n3, Aliya pula tengok gambor baby.
Aliya : Ibu, nak baby.. nak baby
Ibu : Eeya nak baby ker?
Aliya : ya (sambil angguk kepala)
Ibu : Eeya nak baby kecik?
Aliya : nak, nak baby..
Ibu : Baby nak susu dengan sapa?
Aliya : Ibu la
Ibu : boleh ke kongsi t*t*k dengan Eeya?
Aliya : boleh.
Ibu : betul ni..
Aliya : (angguk kepala berkali dengan wajah happy.)
Ibu : cukup ker susu?
Aliya : cukup. (dengan confident nya..)
Ibu : … senyum juga… Open-mouthed smile
Ibu sebenarnya belum ade plan untuk baby baru.. sebab sekarang ni fokus utama ibu adalah dalam hal mengukuhkan ekonomi keluarga dulu. Tak mampu rasanya nak mengandung & pada masa yang sama nak ke sana ke mari menguruskan hal kerja.
Masa mengandungkan Aliya dulu pun, ibu selalu jer tak sihat.. berjalan pun macam siput.. hatta buat kerja rumah pun semput2.. Mujur la hanya uruskan Anis jer, Fikri memang kerap di rumah opah santan. Bukan nak mengalah, tapi harus akur juga dengan usia yang sudah menghampiri 40’an.
MUngkin mudah untuk sesiapa jua menjawab, ‘rezeki anak itu ada’ Memang betul, setiap anak telah ditetapkan rezekinya oleh Allah. Tapi rezeki tidak akan datang bergolek, jika tidak diusaha mana kan dapat hasil nya. Thinking smile
Tolong doakan yer semoga plan yang bakal ibu usahakan mendatangkan hasil untuk kehidupan kami sekeluarga. Amin.

p/s :
esok cuti umum kan.. sonok lah yer, dapat cuti panjang hujung tahun… 😉
tapi untuk ibu takde beza apa pun, yer lah dok rumah jer kan.. tak terasa lah impaknya..

1 Jan 2011 kami ade jemputan majlis bertunang lagi di Taiping,

3-5 Jan 2011, mungkin kami akan bermalam di ULu Kinta.. Fikri nak mulakan persekolahan kan… hmm, rasa macam tak bersiaran lah ibu untuk 3 hari nanti.. kalo kat sana ade line tenet, ade la ibu online.. jika tak.. memang sunyi lah blog & tak dapat nak ziarah @ BW dsb..

salam kasih sayang untuk semua,

>SUKA-SUKA MAIN AIR giveaway by erin

Disember 10, 2010 at 1:23 pm | Dikirim dalam Aliya, giveaway n contest join | Tinggalkan komen

>Salam bahagia dan salam ceria,

nampak contest ni masa jalan2 ke blog Crazy about contest.. macam menarik jer kan.. sebab anak2 ibu pun memang suka main air… kalo buleh hari2 nak berendam dalam pool.

nak join? klik sini ya.. Thumbs up

Oleh kerana due date adalah pada 12 Dec 2010.. maka ibu pun haruslah segera buat entry kan….

so.. ini lah aksi DA VAAssss Aliya.. 

IMG_7107

Nama Aliya Nadhirah
umur pada 18 Dec 2010 : 2 tahun 5 bulan
Kali ni ALiya jer lah yang join.. untuk kakak Anis ibu tak jumpa la foto yang berkenan di hati ibu… Open-mouthed smile  gambar Aliya ni pun dah lama snap…

nota buat puan penganjur :
banner contest sila jengah kat auto slide-menu di sidebar
[+/-] Banner Contest & Giveaway join


bloglist untuk penganjur & penaja contest
sila scroll kat bawah sekali yer…
salam kasih sayang buat semua,

>Contest si manjaku comel

Disember 8, 2010 at 2:00 pm | Dikirim dalam Aliya, giveaway n contest join | Tinggalkan komen

>Salam bahagia dan salam ceria,

Anak2 sewaktu usia kecil ni mana ade yang tak comel.. semua comel kan… walaupun tak pernah menang contest bergambor untuk baby2 comel ni.. tapi anak2 ibu tetap lah selalu comel di mata ibu. 

Kali ini ibu join contest ni sebab di TAG ole Ayu.

Contest dianjurkan oleh Masyimalo.. sila klik banner untuk join, okey.. Penganjur katanya hadiahnya ‘best’… Thumbs up  due pada 25 Dec 2010.

now.. presenting anak ibu yang comel ni… Open-mouthed smile Red roseRed rose

IMG_8727

Nama : Aliya Nadhirah
Umur pada Dec 2010 : 2 tahun 5 bulan
nota buat puan penganjur :
banner contest sila jengah kat auto slide-menu di sidebar
[+/-] Banner Contest & Giveaway join


bloglist untuk penganjur & penaja contest
sila scroll kat bawah sekali yer…

salam kasih sayang buat semua,

>Jom shopping @ Tomeykids.com! GIVEAWAY

Oktober 24, 2010 at 2:10 pm | Dikirim dalam Aliya, giveaway n contest join | Tinggalkan komen

>Salam petang ahad,

Sesi BW hari ini, akhirnya menemukan ibu dengan Giveaway dari tomeykids.com.

tomeykids2

untuk lebih lanjut.. klik2 jer banner kat atas ini. due pada 31 Oct 2010
ini dia anak dara tomey ibu

IMG_8726

nama anak : Aliya Nadhirah binti Sharul Ainal
umur : 2 tahun 3 bulan
nama ibu : kakyong HY

nota buat puan penganjur :
banner contest sila jengah kat auto slide-menu di sidebar
[+/-] Banner Contest & Giveaway join
bloglist untuk penganjur & penaja contest
sila scroll kat bawah sekali yer…


>Cute Baby Contest 2010

Oktober 16, 2010 at 1:02 pm | Dikirim dalam Aliya, giveaway n contest join | Tinggalkan komen

>Salam bahagia..

sila klik pada tajuk entry untuk meninggalkan komen..

Ibu di tag oleh MOmma Mia untuk Cute Baby contest 2010 dari Happy Baby Shop.. 
huhuu.. ni yang lomah sikit ni.. nak kena buat slogan…
sila klik banner untuk join beramai-ramai… 
dan ini la my cutey Aliya.. hohoooo.. besor gambor ni…

No. ID:(Akan Diberikan Selepas Kami Menerima Penyertaan Anda)
Nama Penuh Bayi: Aliya Nadhirah
Nama Panggilan: baby @ eya
Umur Bayi: 2 tahun 3 bulan (27 months on 18 Oct 2010)
Jantina Bayi: Perempuan
Bangsa: melayu
Nama Penuh Ibu: Habibah Yahya
Nama Pengirim: kakyong @ ibu
E-Mail Adress: kakyong72@gmail.com


Dan Sila sertakan Slogan : 
Saya suka Happy Baby Shop adalah kerana pilihan pakaian dan aksesori untuk anak-anak yang menarik debom, pastinya anak bergaya comel.. ibu bahagia, anak riang ria.   (Tidak melebihi 25 patah perkataan)

Contest Sponsor : RIEY ALFA ENTERPRISE




kawan2 yang ditag :
Pija
Mama Yatie
Yan
Ummi Hanie
Aten


nota buat puan penganjur :
banner contest sila jengah kat auto slide-menu di sidebar
[+/-] Banner Contest & Giveaway join




bloglist untuk penganjur & penaja contest

sila scroll kat bawah sekali yer…

>Fobia nak makan.. gara-gara semalaman muntah-muntah

Oktober 15, 2010 at 7:57 am | Dikirim dalam Aliya, nota ibu | Tinggalkan komen

>Salam bahagia dan salam ceria,

sila klik pada tajuk entry untuk meninggalkan komen..

Ini cerita tentang Aliya.. malam kemarin (hari selasa, 13 Oct 2010) jam 8 en ayah bawa ke3-3 anak2 ke rumah opah santan. Jam 10 lebih baru depa sampai ke rumah. 
*Ada la ruang untuk ibu selesaikan kerja rumah cepat (selesaikan kerja melipat kain baju yang membusut.. belum lagi menjadi gunung Everest dan juga mengemop bilik, dapur dan hall).. kemudian ibu cepat2 buat n3 blog sambil BW. *
Hampir jam 11 mlm, Anis dan Fikri sudah lama dibuai mimpi.. (lega tau., sekarang ni anak2 dah xde sindrom tidur lewat ) Aliya sajer yang belum.. tetiba dia muntah sebanyak2 nya.. habis rambut semua.. terpaksa la ibu mandikan dia… sabun kan wangi2..
*menyesal pulak sebab anak2 tak makan di rumah sebelum pergi ke rumah opahsantan.. en ayah nyer lah tergesa2 sangat… *
Aliya muntahkan semua nasi goreng yang dia makan.. ibu tercium bau yang sungguh tidak enak.. seperti nasi goreng itu terlebih perasa (pak aji..??!!).. dan terlalu berminyak…. 
Dan sehingga jam 3 pagi.. Aliya keep on muntah.. even dari tengah malam, dia menyusu (BF), pastu dia akan muntah semula.. pastu dia request nak minum air masak.. ibu beri dia air suam.. tak sampai 5-10 minit.. dia muntah kan semula air tu.. sampai kuning la warna muntahnya. (Ibu memang dah mula panik Aliya mula muntah kuning..) Tengok jam dah hampir 3 pagi.. Aliya keep on vomiting again & again.. 
ibu pun bancuh ‘garam rehidrasi’.. bancuhan pertama ALiya tak mau minum.. mungkin sebab dia terasa satu macam.. kemudian ibu pun ambil 1/4 masukkan dalam cawan lain & tambah air.. konon2 mengurangkan kemolaran garam tu.. akhirnya Aliya mau minum, dia tertipu.. ibu cakap air suam.. dia minum sikit.. pastu ade la dia minum suku cawan.. sikit lah kan.. lepas minum ‘air garam rehidrasi yg dah ditawarkan itu’, Aliya berjaya tidur selama 1 jam.. dan selepas itu hampir setiap 1 jam dia akan terjaga dan request nak minum air.. dan Alhamdulillah, akhirnya habis juga 1 cawan air ‘garam rehidrasi yang dah ditawarkan’ 
Btw, sangat kasihan.. budak kecil ni sampai lembik.. dia dok ngadu perut sakit.. Ibu tak berani nak sapu sebarang minyak.. ibu cuma sabu vick di dada & belakang dia jer.. & sedikit kat pinggang dia. Ibu tak leh nak lena.. 
Lepas subuh, Aliya hanya bergayut kat nenen ibu jer… hampir jam 7 pagi, dia bangun & turun katil , request nak makan nasi.. habis 1/2 senduk nasi putih dia makan.. dia makan nasi jer. Lepas tu dia mintak air susu milo. BUatkan susu coklat untuk dia 3 oz.. habis dia minum.. Nampak macam dah sihat.. 
ini gambar sehari sebelum kejadian muntah2.. tengah berebut basikal dengan kakak
Lepas tukor CD & pakai baju lain.. dia terus request nak main kat luor.. *kakak & abang masih tidur lagi..* Jam 7.30 pagi dah nak main beskal.. okeh.. ibu layan kan jer lah… dah letih main beskal.. dia pun mandi, sebab kakak dah bangun..

Jam 9 pagi, dia request nak tido dalam buai.. tak cukup tidur rupanya.. hampir 3 jam dia tidur.. lepas bangun tidur.. dia cuma nak minum air jer.. dia jamah nasi 2,3 butir jer.. dia langsung tak mau makan.. BIla dipujuk2 , Aliya cakap ‘ nanti mutah..’ BIla ayah pujuk2 pun dia geleng2 kepala.. adeiii la anak..

Petang tu jam 3 dia tidur lagi.. sampai jam 5 petang. Pastu terus g main lagi kat luor.. masa tu kakak Anis & Fikri tengah main beskal kat luor.. dah penat main, mandi & bersiap untuk maghrib.. still tak mau makan.. makan roti sikit jer.. dia nak minum air suam jer.. Lepas Isyak direct melekap kat ibu jer..

Sebelum tidur malam, dia request susu milo.. so ibu buatkan 3 oz jer.. terus tidur didodoikan en ayah. hari ni (hari n3 dipublish) ibu kena masak moi kot.. sian sungguh bila tengok Aliya cam fobia jer nak makan. Dalam tak mau makan tu, dia kuat lagi lari sana-sini.. panjat2 lagi… 

p/s :
Ada tak kawan2 ibu yg pernah alami situasi ni… share please camno nak buat.. 1 hari tak makan xper lagi.. kalo berhari2 mau kurus si kecik ni.. dah le badan tu baru nak ‘terbina’..

>Cute Baby in Baju Raya

Oktober 11, 2010 at 3:21 pm | Dikirim dalam Aliya, giveaway n contest join | Tinggalkan komen

>Salam ceria buat semua

sila klik pada tajuk entry untuk meninggalkan komen..  lagi n3 contest… kawan2 ibu yang belum join.. sila klik banner dibawah yer..

Contest ini dianjurkan oleh Suziey.com  & Malinasiam.com

again.. foto ALiya la yang dipertaruhkan..

nama : Aliya Nadhirah
umur : 2 tahun 2 bulan
” GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSOR BY MALINASIAM.COM “

nota buat puan penganjur :
banner contest sila jengah kat auto slide-menu di sidebar
[+/-] Banner Contest & Giveaway join








bloglist untuk penganjur & penaja contest

sila scroll kat bawah sekali yer…

>Hadiah dari LittleMummydaddy

Oktober 10, 2010 at 8:08 am | Dikirim dalam Aliya, hadiah contest n giveaway | Tinggalkan komen

>Salam hari Ahad,

sila klik pada tajuk entry untuk meninggalkan komen..

 Pagi ini aye (Aliya)  ingin melaporkan bahawa hadiah yang aye menang dari Contest  LITTLEMUMMYDADDY 1st Giveaway telah pun sampai dengan selamatnya pada hari Jumaat, 8 Oktober 2010. Entri tentang kemenangan ni ada ibu aye paparkan di n3 — Aliya terpilih dalam aksi berCD

Ini lah hadiahnya.. sehelai romper… bersaiz 12 bulan… tapi aye ni selim keding jer.. jadi muat jer romper ni kat badan aye.

Comel tak aye.. pose macam ni.. ini aye yang sendiri naik & pose atas meja… ibu kata ‘senyum’.. aye pun senyum je la… aye suka la rompers ni sebab masa aye baby dulu ibu tak penah belikan rompers… apa la ibu ni.. mujur la aye dapat menang rompers ni.., kalo tak mesti sampai besor aye kempunan nak pakai romper.

Ini plak aye main panjat-panjat dengan kakak.. kat bilik tengah.. bilik ni memang ibu buat stor.. ini aye punya katil.. dulu kecik2 aye tidur dalam katil ni.. tapi papan untuk baring di katil ni dah patah.. ibu dah lama suruh ayah aye repair.. sampai aye dah 2 tahun, tapi ayah belum lagi repair.. Ibu tak bagi aye, kakak & abang main kat bilik ni.. tapi kami selalu masuk main sini senyap-senyap.. kemarin, kami ter’tangkap’ dek kamera ibu.. kan dah kantoi… 
lepas dah letih main panjat-panjat dengan kakak, aye pun rehat-rehat tengok tv sambil makan ayam goreng. tetiba jer aye rasa dah macam terbang kat awan dibawa oleh ayam yang besor… hohoooohh, rupanya aye tertidur dengan ayam goreng masih ditangan. Ini le gambor sebagai bukti aye tertidur sambil pegang ayam goreng.

Sekian coretan aye untuk kali ini. terima kasih acik BABY(MAMA AMANA&ARIEF), aye suka sangat dengan romper tu.

Laman Berikutnya »

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.