>Tips SEO : ubah meta tag tajuk blog & pasang breadcrumb

Februari 17, 2011 at 10:21 am | Dikirim dalam blogging tips, seo, tutorial | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Rata-rata ramai dah tahu apa itu SEO ? Kome tanya ajer pakcik Google, sure melambak2 link yang kome akan jumpa berkaitan dengan SEO ni… 

SEO = search engine optimization

Maksudnya kalo kome taip satu2 keyword, kome akan jumpa blog @ website mana yang mucul dulu di page pertama google.. tu bermakna page tu memang betul2 mesra SEO..

Ini contoh jer lah.. ikut le carian kome.. ni sajer lah nak kabo, blog ibu buat masa ni dah mesra SEO.. tapi kan, kalo guna platform wordpress sure lagi mesra kot… hehehhe…

Okay, hari ni ibu kongsikan beberapa tips supaya template blog lebih mesra SEO.

1.  ubah tajuk blog @ page title ~ mengubah meta tag tajuk

Sebaiknya memang dianjurkan supaya mencari template yang mesra seo.. tapi kan.. la ni dengan segala kepandaian mengedit kod html.. boleh ajer di ubah kod template agar lebih mesra seo
sambil BW pagi tadi.. terus printscreen… 

cuba renung betul2 bahagian yang dikotakkan dan dianakpanah tu… ade beza tak?

Blog mesra seo >>> judul n3 akan muncul dahulu dan diikuti dengan judul blog/page title.

tajuk n3 | tajuk blog

Blog kurang mesra seo >> tajuk blog muncul dulu & diikuti dengan tajuk n3..

Cuba check blog kome.. klik jer mana2 n3.. pastu kome tengok kat browser tu, rata2 adalah macam dalam gambor di bawah ni kan

kidnap dari blog Sop

Sebaiknya macam ni

ini pun sama, kidnap dari blog SOP

Cara untuk ubah

a. LOg-in ke dashboard > Design > Edit Html

b. Cari kod dibawah

<title><data:blog.pageTitle/></title>

c. Buang kod itu, dan gantikan dengan kod dibawah ni

<b:if cond=’data:blog.pageType == “item”‘>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
<b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title>
</b:if>

d. klik save template & siap.

2. pasang breadcrumb

Breadcrumb ni ibu tak reti nak translate kan ke bahasa melayu.. contoh nya macam gambor di bawah ni

Yang ibu kotakkan merah itu lah dipanggil breadcrumb.

Cara nak buat

a. LOg-in ke dashboard > Design > Edit Html (save dulu template)

b. Tick pada Expand widgets dan cari kod dibawah

<b:if cond=’data:post.title’>

c. copy kod yang ini dibawah kod itu (merujuk b)

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;item&quot;’>
<a href=’http://www.kakyong.com/’>Home</a> »
<b:if cond=’data:post.labels’>
<b:loop values=’data:post.labels’ var=’label’>
<a expr:href=’data:label.url’ rel=’tag’><data:label.name/></a>
<b:if cond=’data:label.isLast != &quot;true&quot;’>,</b:if>
</b:loop>
»
</b:if>
<data:post.title/>
</b:if>

yang warna purple tu kome tukor dengan url blog kome..

c. save template.. dah siap.

sumber tutorial dari sini

updated : 1.26 pm, 17 Feb 2011

ada kawan blogger yang komplen, cuba buat breadcrumb ni, tapi tak jadi.. ibu dah betulkan kod di atas. MOhon maaf atas kesulitan



kod yang bermasalah tu adalah kod “true” , sila tukor kod ini kepada yang ibu highlight biru dalam gambor atas ni.. &quot;true&quot;

yang asal (sebelum edit kod)  adalah macam ni…

Lain kali, ibu kongsikan lagi tips2 seo yang lain…

p/s
si Aliya dah jerit2 kat dapur… huhuuu.. ni ler susah bila tak sempat nak buat autopublish n3..

salam kasih sayang,
.

Tinggalkan Komen »

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: