>Segmen review: no 2 ~ Blog Puannina

Februari 5, 2011 at 8:13 am | Dikirim dalam blog review, blog review 2011 | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

MInggu ni ibu review blog Puannina. Jika dilihat pada arkib blog, Puannina ni masih baru dalam dunia blogging.. mula berblog pada bulan Ogos 2010 (tahun lepas) dan hanya mula aktif berblog sejak NOv 2010.

Puannina, ibu kepada seorang cahayamata yang berusia 5 bulan++, Ismadanial nama nya… muda lagi Puannina ni, baru 24 tahun… (ibu ni umur 34 baru dapat anak sorang… Smile with tongue out ) tak susah nak review blog Puannina ni, sebab boleh kata semua n3 adalah ringkas… tak banyak bebelan… Winking smile kadang2 1 gambar jer dan beberapa patah perkataan.
okay, kita terus kepada point lah yer.. masa buat review ni, line internet slow sangat… heeii, geram betull.. buka 3 tab jer.. tapi sikit punya slow nak buka 1-1 n3 kat blog puannina ni.. minggu ni memang line tenet slow bangat.. naper yer..!!!??

1. Berat blog

~ masih dalam kategori ringan, x de apa yang nak disusah-hatikan.. Winking smile

2. Ranking

Blog Pn Nina ni masih muda.. not bad untuk blog yang baru aktif untuk tempoh 3 bulan++ nanti dah lama & makin rajin berblog & semakin dikenali @ dapat ramai kawan, sure ranking pun akan UP juga.

3. Followers

okay juga kan.. baru beberapa bulan dah 100++, ni mesti dapat ramai kawan hasil dari join GA.. sebab puannina ni rajin join GA/contest.

4. Template & layout blog..

background sangat comel, memang tip-top Thumbs up .. ade big heart.. warna juga senada dengan header yang kemas & cantik… 
cuma,…  background muncul berganda… contohnya tengok gambor bawah ni… sebelum background pink-terang ni muncul, background asal akan muncul dulu..
masalah ni boleh diatasi.. boleh di remove background asal tu.. Winking smile nak tau caranya, sila puannina contact ibu yer.. kang kalo kabo kat sini, dah jadi n3 tutorial plak… Smile with tongue out
 5. label & content blog

label memang bagus, senang nak godek2 n3 lama mengikut label yang tertentu.. tapi kan ibu perasan, ade juga n3 puannina yang tidak ber’label’.. Winking smile  tak pasti la samada terlupa nak letak label @ pun sengaja tak mau letak.
Setelah ibu godek2 & korek2 n3 lama yang tak berapa lama .. heheheee Winking smile Puannina ni masih banyak boleh improve dalam penulisan, kalo boleh kurangkan penggunaan shortform sms.. boleh kata 50% n3 puannina adalah n3 GA .. Smile with tongue out  tak lama lagi leh join geng compers dengan MZ, Nana, CuteMum, Tiefazatie (sekadar menyebut beberapa nama.. sori tak backlink..)
Btw, banner-banner GA nampak up-to-date, Thumbs up  takde la sampai berbulan tak dibuang/remove.. 

6. mister linky

Ramai blogger yang guna master linky ni.. ibu pun ade guna, buleh jengah sini.. tak pasti sejauh mana keberkesanan mister linky ni.. btw, bila nak beralih angin, dalam 1 minggu ibu akan BW guna link masterlinky. Smile

Puannina letak widget ni dibawah sekali.. satu langkah yang bagus, takde la nampak semak kan.. Thumbs up  lagi bagus jika buat scroll bar.. supaya dapat jimatkan ruang..  hanya tambahkan kod dibawah ni..

<div style=”border: 0px solid #F5003D; overflow: auto; width: 400px; height: 200px; text-align: left;”>  kod mister linky  </div>

nota : kod warna #F5003D tu boleh tukor ikut selera sendiri.. begitu juga width & height.



7. widget-widget yang boleh dikemaskan lagi

~ bloglist..
– ibu nampak puannina maintain bloglist yang panjang (show all).. ibu cadangkan supaya puannina hanya “show 5 blogs” sahaja.

~ blog archive 
– juga sangat panjang berjela..  sebab kan sidebar tu sempit.. Smile with tongue out  Ibu cadangkan buat stail scroll-bar.. boleh godek2 tutorial di blog Sya.. sori lah yer, ibu tak sempat2 lagi nak share tutorial untuk buat blog archive ber’scroll-bar’ ni.
Keseluruhannya.. okay2 jer blog puannina ni.. sebab takde widget yang menyakitkan mata, juga widget yang memberatkan blog.. cuma kena rajin update n3 perkongsian.. usia masih muda.. banyak yang boleh dikongsi.. apa2 pun tahniah, sebab rajin belajar pasal blog dan semoga tahun ni dapat lesen kereta seperti yang dicita-citakan Winking smile 
Tak dapat nak korek banyak ‘rahsia’ puannina ni… hehehhe.. btw, pada pandangan ibu lah, puannina ni simple orangnya & bukan jenis orang yang suka merepek tak tentu pasal.. tu pasal n3 dia pun simple.. atau pun mungkin sebab baru berblog, jadi masih belum jumpa ‘rentak’ dan belum sempat nak tunjuk ‘taring’… hehhe… Winking smile  Puannina, jangan amik hati yer.. keep on blogging..
So, kome yang baca n3 ni usah segan silu berkenalan dengan puannina.. memang boleh dibuat kawan ni… dia tak makan orang… ada GA di blog PuanNina.. cepat terjah..!!! 

Berminat untuk blog make-over.. 

Pakej untuk make-over blog

p/s
hari ni ade jemputan kenduri di Kg Changkat Tin (kg ayahnda), kenduri kahwin mak sedara (anak opah Cu), pangkat je mak sedara, tapi umur muda lagi.. maka jika masih tak nampak komen @ jejak ibu di blog kome.. bermakna ibu masih sedang sedap2 makan lauk kenduri… hehhehe..
salam kasih sayang buat semua,
Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: