>Cerita pasal NUffnang lagi… apa itu CPA?!

Januari 24, 2011 at 5:01 pm | Dikirim dalam nuffnang | Tinggalkan komen

>

*mungkin ade setengah content kat n3 tidak begitu ‘sedap’.. ini pendapat peribadi ibu jer ya.. jika anda ade view yang lebih konstruktif, sila la berkongsi ya *

Salam bahagia,

Rentetan dari n3 rungutan semalam, malam selepas anak2 dah tidur… beg sekolah Fikri & kain baju dia pun semua dah siap… maka ibu pun melilau mencari info, ini pun based dari komen2 yang diberi.

Rupanya iklan merah tu… yang dalam gambor ni la… guna gambor semalam yer..

rupanya ini iklan CPA.

Apa itu CPA?!

bukan Certified Practising Accountant, bukan juga Chartered Public Accountant, tapi ia adalah Cost per Action.



Maksudnya, kalo takde saper pun yang tolong klik @ nak amik tahu tentang iklan tu & selanjutkan ikut apa yang advertiser required.. maka sesia ajer lah iklan tu ditayangkan di blog mike.. baik tak payah ade kan… tolong le bagi BE saya jer yang nari2 kat sini…. 
Sebab terlalu ingin tahu, apa yang ada disebalik iklan merah hati ni.. maka ibu pun telah klik iklan ni semasa jalan2 di blog seorang kawan blogger ni… 

KOme agak buleh teka tak… ibu klik iklan tu kat blog sapa… ?

Lepas tekan, dapat page ni.. ibu pun baca la page 1 ni… memula tak faham pun..

Okay.. tekan LIKE FB MilkADeal… pastu ibu klik pulak bahagian “How MilkADeal works”

Berkali2 baca benda ni… tak faham2… kome baca yang bahagian consumer jer.. tapi kalo nak faham 2-2 bahagian pun okay jer kot...  pastu buat pemahaman sendiri… memula like FB.. pastu baca dulu apa dia deal-deal yang dah ada.. actually, suka-suka jer ibu explore…

rasanya deal yang murah cam ni ade beri manafaat tak kat kome.. dah tu kalo ibu rekemen kome nak ker… ?? Deal yang no 3 tu sah2 tak sesuai untuk kita sebagai seorang Islam… Maaf memberi komen -ve plak pasal ni… btw, pilihan di tangan kita kan… jadi pikio betul2.. sampai takat ni, ibu pun masih tak faham,.. ape ke tujuan iklan ni untuk diri ibu… 




explore lagi… 








Sampai kat page ni, rasanya macam semua tak berkaitan.. tak memberi manafaat pun… huhuuu… komplen lagi…

klik pulak kat bahagian discussion..

JIka tinggalkan komen di bahagian discussion ni boleh dapat habuan RM ker… ekekekkek.. sebab kan Nuff kata Cost per Action… basically dah sampai sini pun tak faham juga apa yang sebenornya patut di buat…

actually ternampak note yang kat atas tu…

” refer A Friend, Get RM10  “…

actually masih samar-samar pemahaman ni…

bila dah sign-in.. dia bagi link/url referrak.. bila ibu check link url tu… rupanya kembali ke page ni…

rujuk yang ibu kotak merah-senget-benget tu… dalam tempoh 24 jam kena dapat kan 20 belian… baru dapat 1 deal.. deal ni gamaknya habuan RM tu lah kot…. memandai jer..  







Kaedah untuk mendapatkan 20 potential buyer adalah dengan antor email ke kawan2, post kat FB wall @ post ke twitter… kome klik jer yang ibu kotakkan biru tu… refer gambor di atas ni..

Persoalannya sekarang… macam tak berbaloi jer kan… ni pandangan seorang ibu yang takde kawan yang perlu untuk membeli di kedai yang terletak di KL sana.. satu lagi tidak dimaklumkan status halal kedai ni.. walaupun disebut Pork-free. tapi pork free x = dengan halal… sudah semak dengan halal-directory.. nan ado… 

Persoalan satu lagi,

~ adakah setiap kali kawan blog klik iklan di blog kita (merujuk iklan CPA), maka kita dapat sedikit habuan

~ adakah tiap kali ade kawan yang klik twitter @ FB post kita @ melawat ke link referral, kita kan dapat habuan..

ini yang masih tak faham…. fenin.. fenin…

Jadi, saya tak mau iklan merah hati ni di blog saya… erkk buleh kah minta macam ni..  bior le BE saya jer yang berlegar2 di blog ni….

kempen CPA ni masih baru di Nuffnang.. jadi rasanya ramai yang tak tahu dan belum faham dengan mendalam.. sebab belum nampak hasilnya kan.. kalo ade hasil, boleh la ibu kongsikan nanti.. kalo takde, maknanya memang takde manafaat la untuk blog kerdil ibu ni…

Kesimpulan >> iklan CPA ni.. kalo ade yang klik dan follow arahan seperti menjawab survey, @ dapatkan orang membuat belian.. maka dapat la habuan… berapa? Ntah la.. kena check dengan pihak Nuff. Jadi, kome nak habuan, kena la buat koje.. anda buat anda dapat, anda tak buat anda melepas... ekekkek…

Kome tanya ibu, takat mana ibu sanggup buat.. takat antor ke link FB & twitter je la (sekali itu jer la)… takat sampai nak deal tu.. ishh.. tak kuasa..

salam kasih sayang,
.

Tinggalkan Komen »

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: