>Cara membuat banner menggunakan Photoscape

Januari 20, 2011 at 8:34 am | Dikirim dalam tutorial | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

Ibu tak ingat la sapa yang pernah request untuk buat banner. btw, hari ni kita belajar cara buat banner menggunakan software photo editing Photoscape. Yang tak ade photoscape , boleh download kat sini… FOC jer..

Kalo dah ade photoscape, jom mulakan…

Saiz banner ni, pada mula nak buat okay ajer amik ukuran besor.. puashati tengok. Bila dah siap boleh RESIZE.. takde masalah. Winking smile

Foto @ imej ni sebaiknya dalam bentuk file .PNG.. @ transparent… tak de la nampak berkotak kan… gambor2 ni buleh jer google. Open-mouthed smile


Text yang dah siap tu.. kome boleh ‘position’ kan dia ikut kesukaan kome…  nak senget banyak, nak bior lentang cam tu ker… ikut suka.. kreativiti masing2..
Kalo tak banyak pilihan font dalam lappy, boleh pilih kat sini atau sini.. dan upload la ke lappy/PC masing-masing yer…

Dah puashati dengan pilihan frame dan touch-up terakhir.. buleh la di save kan.. SIap.. dah boleh tayang kat kawan2… Winking smile

Sekian, harap membantu kawan2 blog yang baru nak belajor buat banner sendiri…

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

p/s

1. x perasan hari ni rupanya cuti umum Thaipusam.. kat rumah takde kalender… ade sapa2 yang ade extra kalendar, mai la pos 1 kat ibu… huhuuu…

2. malam tadi Fikri demam, badan panas kan main… gigih ibu lap2 badan dia.. paksa makan ubat.. sebab tak nak Fikri ponteng sekolah.. sekali cuti la hari ni… 

salam kasih sayang buat semua,
.

Tinggalkan Komen »

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: