>Meratah ikan bakar sampai tercekik tulang

Januari 3, 2011 at 8:58 am | Dikirim dalam food and beverage, jom teka-teka | Tinggalkan komen

>Salam bahagia,

note : ini adalah n3 autopublish.. kami berada di Ulu Kinta, maka 1-2 hari ni ibu akan merindui blog dan coretan kawan2… Winking smile
Tau tak ini ikan apa? hintnya >> ikan sungai @ air tawar.

IMG_9820

ni dia model yang masih segar bugar.. hasil pancingan en ayah.

IMG_9822

dah selesai di siang dan dibersihkan.. cuci dengan limau kasturi jer.. tak suka guna asam jawa. tengok dia punya duri kat sirip tu punyalah besor & kena potong guna playar.
IMG_9823

Marinate simple2 jer… kunyit, rempah kari, bawang putih & bawang kecil (ditumbuk), dan sedikit garam.. lumur serata ikan.

IMG_9824

ready untuk masuk oven.. ingatkan nak bakar atas api.. tapi nak tunjuk en ayah balik beli arang, ntah bila.. maka bakar dalam oven jer. Smile ibu tabur herb rosemary.. itu jer yang ade.. lama dah beli, konon2 nak masak western masa Ramadhan lepas, sampai ke sudah tak guna.
IMG_9825

Air asam simple.. bawang dihiris, tomato, limau kasturi dihiris, cili api + belacan (ditumbuk macam nak buat sambal belacan la..), air perahan limau kasturi + garam sedikit. Lagi mabeles kalo ade cencalok atau pun budu (salah satu yer..). Thumbs up
IMG_9826
ni dia yang bakal dibaham… ibu tabur herb rosemary sikit, untuk dapatkan bau harum..
Alhamdulillah, rezeki makan tengahari kami pada 29 Dec yang lepas. Hanya ibu dan en ayah jer yang makan ni, sebab banyak tulang… memang sedap meratah, tak hengat… sampai tercekik tulang la baru berhenti meratah.
SIla teka nama ikan.. hadiah pasti lah ade.. siapa cepat dia dapat… Winking smile
update : 3 Jan 2010, 11.50 malam
tekaan sudah ditutup.. siapa yang teka dengan tepat.. tunggu yer… !!!

salam kasih sayang untuk semua,

Tinggalkan Komen »

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: