>Mengendeng Juadah raya di rumah jiran

November 18, 2010 at 5:45 pm | Dikirim dalam nota ibu, xtvt keluarga | Tinggalkan komen

>Salam ceria,

Pagi2 ibu dah siap2 kan beg & kain persalinan anak2, sebab setiap tahun kami memang akan berkampung di Ulu KInta, malam baru balik rumah. Ibu masak apa untuk juadah di pagi raya…?!! TIADA.. hanya buat sandwich sambal sardin jer. 
why? sebab en ayah langsung tak beli barang2 untuk di masak.. huhuuu.. sadis sungguh.
Pastu kami sambung makan pagi di rumah jiran sebelah. Jiran korner lot ni, mak ayah nya si Fifi, buat soto.. soto ala Indon la.. huhuu.. sangat tidak kena dengan selera ibu, Anak2 langsung tak mau makan. Mujur ade cupcake comel2., itu jer lah yang anak2 layan. Sori, x de gambor.. lupa nak bawa kamera. Btw, en ayah makan 2 mangkuk okay.. huhuuu… sebab ade sambal cili api yang spesel.. gila pedas sambal indon ni… tak tahan…
Jam 11 lagi, kami dan jiran korner lot (Jana & wak niko), berkunjung ke rumah makcik rumah tinggi. Kami panggil “makcik rumah tinggi” sebab rumah dia 2 tingkat… Winking smile 
IMG_9048

Anak dara makcik bibah (nama makcik ni sama dengan nama ibu Winking smile ) Rosidah masak nasi perang. Lawan dengan kuah kari dan rendang. Gulai kari makcik ni memang kaw… actually makcik bibah ni dah banyak kali  buat kenduri dan doa selamat, tapi ibu jer yang tak masuk story dalam blog. Keluarga makcik bibah ni Bengali Islam. So, kalo g rumah makcik bibah ni, memang tak sah kalo takde citer industan..
Insya Allah, kami memang akan lama berjiran. Sebab kami memang sama2 takde plan nak berpindah randah dah, sebab sama2 rumah sendiri. Huhuu.., kat rumah ibu ni ade 2-3 lagi pinggan makcik bibah yang belum ibu pulangkan. Bertuah ibu ni, hidup dikelilingi jiran yang murah hati dan rajin memberi. Cuma ibu jer lah yang fenin bila tak dapat nak membalasnya.
Balik dari rumah makcik bibah, kami lepak kat rumah jer.. anak2 sambung main kat rumah wak niko. PAstu Acunya datang bawa anak2 g rumah opah. Ibu tak ikut.
IMG_9049
IMG_9050
Abang haris pun ade. Open-mouthed smile
En ayah plak kata tak jadi g Ulu Kinta.. jadi ibu pun online jap.. dapat le BW.. bw di hari raya.. huhuu, cam takde koje plak. 1st time Aidil Adha rasa sedikit hambar, selalunya pagi 10 Zulhijjah memang pagi yang sibuk.. Kali ni ibu pun malas nak kata apa, ikut ajer lah plan en ayah.
Pukul 2 petang, makcik jiran depan rumah antor lagi juadah raya >> pulut kuning dan rendang, bubur gandum dan kek lapis. gambor xde, lupa nak snap.. Perlu ke lagi memasak dengan juadah yang dah banyak ni. Smile with tongue out
Pukul 3 petang kami bertolak ke Meru Height.. ke rumah kawan baru en ayah. Nanti lah yer, ibu sambung citer ziarah kami ke rumah kawan baru en ayah tu… heheh. Kawan en ayah tu memang betul pelakon la.. pelakon drama Pendekar. Nerd smile
Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: