>Ketayap inti berlauk

November 3, 2010 at 8:04 am | Dikirim dalam food and beverage | Tinggalkan komen

>Salam ceria,

pagi ni breakfast apa.. ? Pagi ni ibu jamu kalian dengan kuih ketayap lah yer… tapi ketayap versi ibu ni inti kentang & daging.. almaklum lah anak2 ibu ber-3 kurang melayan makanan yang manis.

IMG_8825

Senang jer nak sediakan ni.

1. Inti tu, masak siap2 di malam sebelumnya, & simpan dalam petiais >> resepi inti macam buat inti karipap tu ler… kalo boleh kentang & daging tu bior sama banyak… nak  makan sendiri kan, kena lah kasi sedap..
2. butter nya.. hanya tepung gandum, garam sikit & air.. buat cair-cair yer..
3. masakkan butter 1 senduk kecil ke dalam pant/kuali leper… buat nipis2 tau.. kalo tebal dah jadi lempeng plak… api jangan kuat sangat.. kang hangit.. Sarcastic smile
4. dah siap.. letak dalam pinggan & letak inti & gulung.. ibu gulung cam tu jer.. tak tutup pun bahagian tepi.. pastu potong 2-3 bahagian (senang untuk anak2  makan)
5. Kalo rajin leh bawa bekal ke pejabat… leh berkelah ramai2 dengan staff… Open-mouthed smileSmile with tongue out
Selamat bersarapan dan selamat gigih bekerja.
p/s :
2 hari yang lepas.. busy sikit.. ade komen yang tak sempat balas.. tak sempat nak balas bw kawan2 yang komen… tak sempat nak semak kotak sembang…  Confused smileSad smile  minta maaf yer..

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: