>Cara anda blogwalking…

Julai 15, 2010 at 7:15 am | Dikirim dalam blogging tips | Tinggalkan komen

>.
Salam bahagia buat semua,

Dah jengah contest TAGline kakyong[dot]com dan Special Giveaway kakyong[dot]com… meh la join.

Macamana cara anda blogwalking... ??

Cara ibu pelbagai.. ikut sesukahati jer.. yang penting boleh blogwalking (BW), baca entri terbaru @ beberapa entri lama & tinggalkan komen. Ada blogger yang BW dengan stail ‘touch n go’ jer, tak baca entri pun.. setakat tinggalkan jejak di shoutbox jer… ini tergantung kepada tujuan masing-masing lah kan.

1. BW melalui email

Selalukan ibu kalo ON lappy akan check email dulu.. baca dulu respond orang lain pada komen2 yang ibu tinggalkan di blog kawan-kawan.. kadang2 ibu tersenyum sendiri bila ada komen yang mencuit hati dan kadang-kadang berkerut-kerut juga dahi bila baca komen yang macam tak sealiran… kadang-kadang bila ibu nampak ada komen dari kawan blog yang dah lama ibu tak ziarah.. ibu klik jer lah nama dia.. terus direct ke profile dia… dah boleh BW ke blog dia.

2. BW melalui komen yang ditinggalkan di kakyong[dot]com

Ibu sedar sejak ibu guna kotak komen Intensedebate (ID), tak ramai yang tinggalkan komen, tak seperti masa sebelum letak kotak komen ID. Agaknya kotak komen ID tak cukup mesra dengan kalian kot. Tak kesah lah kan, takde paksaan pun. JIka nak berkenalan dengan mesra, sila lah.

Jadi untuk BW memang ibu beri keUTAMAan pada yang tinggalkan komen di entri. U give me komen, I give u love

jumpa foto/imej ni dari blog INI...

3. BW melalui kakyong’s bloggerlist

Ni bila dah habis BW blog kawan-kawan melalui step 2 (via kotak komen), baru lah guna link yang ada kat kakyong’s bloggelist. Actually sampai hari ni masih lagi belum khatam untuk BW semua link yang ada.. terutama blog ibu-ibu. 
4. BW melalui bloglist kawan-kawan
Kadang-kadang bila ternampak tajuk entry @ foto enry yang ‘eye-catching’ di blog kawan.. terus jer klik kat situ… BW jugak kan… ini lah ruang untuk dapat kawan baru..

5. BW melalui google analytic

Bila buat semakan kat google analytic.. boleh juga BW melalui data referring site… klik aje kat ikon berkotak tu.. terus boleh BW.

6. BW melalui blogwalking widget

nampak tak kat bahagian bawah shoutbox ku itu… itu le BW widget.. wawwi BW widget… ibu pun tak pandai nak promo pasal menda ni, tapi ibu cuba jer… kalo kalian nak try test.. boleh lah daftar kat situ.. 

7. BW melalui direktori kelab blogger

Jika kalian klik di auto-slide menu bar tu… yang [+/-] Kelab Blogger tu.. leh nampak kan banner2 seperti diatas ni… untuk tahu lebih, kena lah explore..

8. BW melalui shoutbox

Jika ada yang tinggalkan link di nama nya tu.. ibu akan balas ziarah.. kalo first time jengah blog ibu.. ibu ziarah blog dia pun ala-ala scan gitu… hahah… just tengok secara overall ajer lah dulu.. tengok dia tulis tentang apa.. kalo best, ibu masukkan link dia kat kakyong’s bloggerlist.. kalo tak, wassalam lah.. kecuali lah kalo dia keep on visiting.. so ai pun balas juga ziarah nya… 

Apa yang biasa ibu buat semasa BW

  • baca 1-2 entri terbaru & tinggalkan komen. , kalo tak leh tinggalkan di kotak komen, then baru tinggalkan di kotak jerit… kalo blog 1st ibu jengah, ibu cari label.. tengok topik best.. pastu tengok kat arkib kot-kot ade tajuk n3 best yang boleh dijengah
Berapa blog ibu BW 1 hari
  • tak tentu.. sebab ade hari tak BW langsung… huhhhuuhh, dasat kan.. kalo BW paling min 10.. paling banyak pun 30 kot… yerlah kalo setiap kali singgah & baca 2-3 n3.. mano sempat nak blogwalking sampai 40 – 50 blog 1 hari.

sekian untuk kali ni.

Kakyong’s shoppe – menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan – jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: