>Cara buat animated-banner

Jun 26, 2010 at 5:14 am | Dikirim dalam tutorial | Tinggalkan komen

>

.
Salam bahagia buat semua,

Susulan daripada n3 ini. Jadi hari ini ibu kongsikan cara-cara untuk membuatnya. sangat simple sebenarnya. Simple le bila dah tahu buat.. masa tak tahu buat tu.. susah bangat rasanya…

Ibu mengguna photo editor Photocsape Photoscape ni rasanya antara photo editor yang popular.. ramai yang guna. 

1. Untuk membuat animated-banner, kita guna menu AniGif.

2.  Rajah dibawah adalah bila kita berada dalam menu AniGif

klik untuk imej lebih besar

Ikut langkah2 ni, seperti dalam rajah ade no 1 hingga 3.

  1. Pilih dan drag foto yang hendak digunakan dalam banner. Sebaiknya foto biarlah yang sudah di ‘edit’ & di ‘resize’. 
  2. klik pada kotak menu “Change Effect” –> akan keluar kotak dialog.. boleh cuba & lihat effect setiap jenis. Untuk animated-banner dengan foto saling bertukar ganti, pilih “No Transit Effect”.
  3. Savekan animated-banner ke dalam folder anda.
oppsss.. ni step yang tertinggal.. sebelum save kan.. sila resize saiz banner.. lebih kecil banner lebih bagus, saiz file juga lebih kecil & mudah untuk diupload. Selalunya banner kita tak buat besar, saiz terkecil boleh jadi 125×125 (banner iklan di blog selalunya saiz ini), boleh juga buat saiz lebih besar, disesuaikan dengan keperluan masing-masing.

okey, now banner dah siap, seterusnya adalah untuk UPLOAd kan banner. Sebelum2 ni banyak kali ibu buat tak menjadi.. Ibu upload guna Picasa 3.. file tu otomatik di convert ke extension jpg, so sah-sah le tak menjadi kan…
Untuk upload, kita guna imageshack.. ibu pun jer terTAHU tentang imageshack ni.
  • kemudian (1) browse foto dari lappy/PC (boleh upload lebih daripada 1) , (2)klik “Upload Now”
  • bila dapat page macam ni.. mean photo dah berjaya di UpLoad… bahagian yang ibu tandakan dengan garisan biru (both side) adalah kod untuk banner.. jadi.. sila lah pilih kod mana yang berkenan.. jika untuk blogger, selalunya kita guna ‘Html Code‘. Dah siap.. dan banner dah boleh digunakan.
Untuk yang dah familiar dengan kod html ni, just guna direct link pun sudah memadai, lepas tu create lah kod banner sendiri.. contoh macam ibu lah.. ibu hanya guna direct link jer.. pastu buat kod banner sendiri.  

option lain untuk membuat animated-banner boleh tengok kat SINI

hopefully tuturial ringkas ni membantu. Jika ade permintaan, nanti ibu cuba buat tutorial untuk buat banner yang perkataan blinking2 tu.. macam banner utk Special Giveaway kakyong[dot]com

Kakyong’s shoppe – menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan – jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: