>malware virus.. detect semasa blogwalking

Jun 17, 2010 at 2:00 pm | Dikirim dalam blogging tips | Tinggalkan komen

>.
Salam buat semua,

Sesi blogwalking ibu terbantut semalam.. sebaik ibu masuk blog Fizanordin (blog masak2 ni).. tetiba chrome kuor message macam kat dalam image di bawah ni. sehingga tengah malam tadi.. masih lagi jadi camni… 
Fiza Nordin.. sekiranya anda membaca entri ni.. sila amik perhatian ya.. anda mungkin perlu remove site/link jeni.resepi.net dari blog anda.
Kakyong’s bloggerlist pun terkena juga macam ni… tak dapat nak tunjukkan print-screen.. lupa nak save.. & setelah bertungkus-lumus untuk buangkan site/website yang berkenaan. Akhirnya, dah tak kuor screen merah ni..  tapi dalam usaha nak buangkan/deletekan site berkenaan (Rizmy creation – x silap lah), berulangkaji jadi macam ni.. (tengok dalam foto bawah ni)

kalo tengok dalam kotak tu.. memang dah ‘remove’ kan blog tu.. tapi bila nak save.. dia kuor message seperti yang di’anak-panah-merah’kan .

Oleh kerana risau, kot2 lappy ibu yang diserang virus.. maka :
1. ibu tutup semua browser..
2. buat full-scan.. almost 1 jam…

3. lepas tu masuk semula browser.. check lagi (masuk semula ke kakyong’s bloggerlist).. pastu semak, ade lagi tak website yang dah delete tu… Alhamdulillah dah takde.

cuma masalah nya.. masih tak dapat nak ke blog Fizanordin.. asyik kuor screen merah tu… seriau…

Actually nak tanya lah kawan2 yang pernah alami kes macam ni.. apa step yang patut buat.. riso gak weiihh, kalo virus serang blog… kalo blog haru-biru, mau nangis juga daku…

Kakyong’s shoppe – menjual kain lampin moden @ cloth diapers pada harga berpatutan – jenama Coolababy, QQbaby Minky & Babyland printed.

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: