>Kempen minum susu dalam cawan

Jun 2, 2010 at 11:39 am | Dikirim dalam anak-anak, Fikri, parenting, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>.
Salam malam rabu,

semalam tak sempat nak buat schedule n3.. gara2 terjebak dengan hal ini.. ni lewat petang baru sempat nak menaip..

Ibu nak tanya kalian, terutama ibu-ibu/mommies.. anak2 kalian pada umur berapa kalian pisahkan dia dengan botol?

Ibu la ni dalam usaha @ kempen kan fikri supaya minum susu dalam cawan.. tapi tak le drastik @ kempen habis-habisan. Buat masa ni, term dengan fikri : sebelah siang mesti minum susu dengan cawan & waktu malam time dekat nak tidur je baru boleh isap botol. 
foto ni diambil sebelum ‘kempen’ bermula.. kempen baru jer bermula 28 May 2010.

rasional ibu dengan fikri :
packing susu ni tak kata pun kena minum dalam botol.. ibu siap tunjuk lagi, kat packing kena bancuh dalam gelas/cawan… respond fikri : angguk.

Add caption
kemudian ibu tunjukkan lagi gambor dalam packing ni gambor budak main bola.. “abang dah pandai  main bola kan… jadi kena lah minum susu dalam cawan/gelas “.  respond fikri : angguk

memandangkan syarat nya : hanya boleh isap botol sebelah malam jer.. jadi fikri la ni dah tak minta di siang hari.. dah lepas Isya’ macam tu baru dia minta susu.. & then nak dekat tidur nanti dia minta lagi…. huhhhuuuu… ibu juga yang tak berjaya dengan kempen ini. Agaknya lepas ni kena tukor syarat lagi kot… 

Yang gelihatinya, ayahnya cakap nak buang botol susu dia ke lori sampah.. tapi fikri buat selamba jer… yer la, belum kena buang kan. Btw, ibu tak suka nak buat cara macam tu.. ade sorang kakak ni dia buang botol susu anak dalam lubang jamban.. huhhh, sure la anak dia geli.. terus tak isap dah.

Tapi fikri ni lain sikit.. dulu nak putuskan dia dari poting pun sikit punya teruk ker.. kita potong puting dia, dia isap puting yg kena potong tu.. kita campak dlm bilik air, dia kutip basuh. Bila dah takde puting, dia rebut pulak puting anis… bila anis stop berputing, baru la fikri pun slowly ‘lupa’ kat puting dia… gamaknya kali ni pun kena putus-botol sekali dengan anis kot…. adeiii… 

atau mungkin kalian ade tips yang boleh membantu..

p.s 
pagi tadi 3 jam takde letrik.. terus tak leh nak blogwalking… huhuuu
sabar ya nanti ku balas kunjungan..

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: