>Ramadhan 1430H : Day 15

September 7, 2009 at 3:13 pm | Dikirim dalam Catatan Ramadhan, food and beverage, my kids | Tinggalkan komen

>

hari ke 15 puasa, hari sabtu 5 Sept 2009.

Kami berbuka puasa di rumah ibu mertuaku. hari tu ibu memang betui2 gantung periuk & kuali.. bestnya, ada lah jugak 1 hari tak perlu nak masuk dapur. Seharian tu, ibu cepat2 siapkan kerja rumah.. sambil2 tu tetap juga bertenet.. sebab banyak yang masih perlu diupdate.. link kawan2 ibu yang baru pun masih ramai yang belum sempat ibu masukkan ke kakyong’s bloggerlist. Line internet pulak sangat2 semput lately ni. Tak tahu lah kalo line orang lain okay.. tapi ibu punya memang semput.. maksima boleh buka 5 tab ajer.. kalo buka lebih, alamatnya memang slow sangat2..

layan foto jer lah yer.. ibu malas lah pulak nak tulis panjang2… ni sajer, syok2 sendiri snap foto dengan anak2…

fikri plak langsung tak mahu foto nya di ambil.. marah lah tu.. sebab kena tunggu lama kat dalam kereta.. en ayah singgah di pasar Ramadhan Bercham Raya (dekat2 dengan Taman Perpaduan tu).. situ memang meriah & dari sejak kahwin memang selalu pergi sini jer.. tapi sebab nak cepat & malas nak bersesak2, lebih2 lagi dengan wabak h1n1 ni.. maka ibu & anak2 tunggu dalam kereta jer lah..

en ayah singgah kedai berahim kat depan maktab perguruan Ulu Kinta.. beli air biasa, air mata kucing ler… kat situ petai pun ade jual, buah2 pun ade.. kalo nak beli buah2 murah @ buah2 yang dah siap dipotong lah.. meh la datang sini.

ni sebahagian juadah nya.. ikan terubuk panggang.. dibawa khas dari Taiping..

ulam petai & daun selom pun ada…

rendang kaki ayam.. *tak nampak pulak kaki ayam nyer..*, rendang ayam pun ade, ibu yang tak snap jer.. next foto adalah pecal, hasil rembatan di pasar Ramadhan Bercham Raya.

adib tengah dok main apa lah tu.. kelentang-kelentung bunyi nya… dan anak2ku yang ber3 orang ni.. dah tak sabar2 nak makan.. macam baik jer..

ibu bergedik2 santai dengan cikgu zura *to sitisifir : zura ni anak Makcu *… next foto adalah Makwe & ibumertuaku… 😉

ni sambal tumis ikan bilis dengan terung kecil2 tu.. alah, lupa lah pulak nama terung tu.. dulu kecik2 dulu arwah onyang jenab ada tanam terung ni.. onyang dulu selalu buat rebus jer terung ni, pastu cicah dengan sambal belacan.. pahit sikit terung ni.. dah lama tak merasa pun. Ari tu makan sikit jer.. tak berani banyak2.. angin.. kalo kena serang dengan angin.. uhukkk.. tak tahan…

yang hijo tu bubur som-som.. sedap makan dengan air gula melaka…ni memang wajib buat tatkala sedara mara ramai berkumpul camni.. ibumertuaku jawa… dulu hada pun ade bagi resepi bubur som-som ni.. jap nak cari…

ahaa.. jumpa pun.. tapi hada punya warna putih.. so kalo nak kaler hijo ni.. blend daun pandan & tapis ambil airnya erkkk.. ni resepi nya..bubur som-som.. credit to hada…

ni plak puding caramel.. dibuat khas oleh Yus @ wife sepupu suami.. tak sempat nak snap foto Yus.. tapi Yus ni memang pandai memasak lah.. puding ni memang dibuat khas untuk ibu mertuaku.. siap 2 loyang lagi.. ibu pun suka sangat2 puding caramel ni.. yang Yus pun ni memang sungguh sedap.. dia ade campur biskut cream cracker sket katanya..

ni foto makNdak.. kakak ibumertuaku.. yang hensem segak tu, PakCu, ayahnde nyer cikgu zura.. PakWe pulak adalah abang ibumertuaku..

Sekian, catatan hari ni.

nota kecik :


Pemenang untuk contest Jom Main Air bersama.. harap dapat bersabar ya. Sengit sungguh persaingan, ade markah yang sama pulak.. uhukkk.. tunggu yer.. sedang tunggu sorang lagi juri di Kepong buat pemilihan pulak..


kakyong ade update foto2 pemenang di FB tapi privacy untuk juri yang last tu jer.. bagus kan Facebook, boleh nak upload foto album banyak mana pun & boleh set privacy.. sama juga macam PicasaWeb Album..

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: