>202 Masakan simple ibu yang malas

Julai 26, 2009 at 4:28 am | Dikirim dalam food and beverage, my notes | Tinggalkan komen

>

Sebenarnya beberapa minggu ni memang ibu malas sangat nak masak.. tapi harus juga masuk dapur sebab anak2 ibu ni manjang je lapor cam anak burung.. lebih-lebih lagi si anis.. baru 2,3 jam dah goncang2 badan ibu… “bu.. mam… bu.. mamam…”

Kali ni ibu nak menepk jer foto2 masakan ibu yang sempat ibu snap… kawan-kawan ibu.. layan jer lah yer, sambil jamu2 mata.. kot2 malas sangat nak masak.. tiru jer lah masakan ibu ni… šŸ˜‰

Anak-anak ibu ni tak berapa gemor makan nestum + susu.. jadi nestum yang ade tu ibu buat le lempeng.. makan dengan madu.. memang licin le anak2 makan.. nak masak pun senang.. kacau2 jer tepung + telur+nestum+ secubit garam… pastu masak atas kuali leper.. cairkan butter sket.. mesti sedap naik bau nya…. sesuai untuk sarapan pagi @ minum petang.

ini adalah cucur kelapa.. ibu rindu & teringat akan arwah onyang jenab (nenek makbonda). dulu masa ibu kecik2 (umur 4-6 tahun), onyang selalu buat cucur kelapa untuk ibu & pakNgah (suaminya puan miela). Hmm, kami berdua ni dari baby lagi dah dok dengan arwah onyang jenab. Senang jer nak masak cucur kelapa ni. Tepung+kelapa parut+secubit garam & kacau2… sukatan air ikut suka lah yer… asal jangan lembik dah ler.. kalo dah terlembek tu.. buat lembek jer lah… ;;) Kelapa parut tu bior le yang putih, kalo ade hitam2 tu.. kureng sket.. šŸ˜‰

Anak2 suka.. cicah dengan mayonis + sos cili. Ibu suka kalo cicah dengan sambal ikan bilis.

Ni pulak lauk lunch… yang cepat & senang di masak.

ni rasanya semua orang tahu buat.. simple sangat2.. goreng telur mata kerbau 2-3 biji. pastu tumis bawang + cili api + buah tomato, dah naik bau.. masukkan kicap.. pastu sira jer atas telur… siap untuk dimakan.. makan dengan nasi panas2… tak yah lauk lain pun tak per. šŸ˜‰

beehon sup untuk makan tengahari… :)) asyik makan nasi jer.. naik jemu juga.. so tengok stok beehon ade.. so ibu hentam lah masak beehon sup.. ni yang anak2 makan.. yang ibu & ayah harus le ade sambal kicap.. šŸ˜€

ni pun one of our lunch.. kalo perasan kebanyakan masakan ibu letak buah tomato… buah tomato banyak khasiat.. baik untuk kulit.. šŸ˜‰ actually ibu memang suka makan buah tomato.. stok yang sentiasa ada dalam freeze.. walau sayur lain takde, tapi buah tomato wajib ade…

ni foto yang terakhir… cucur pisang…. anis memang suka dengan cucur pisang.. asal sedap dimakan, anis lah yang mengadap dulu..

p/s :

semalam semasa dok kemas2 lemari buku2… jumpa satu novel Air Mata Kasih, tulisan kakyati NB.. yang masih berbungkus. Rupanya ibu ade beli dua.. so yang satu tu memang terperam jer dalam lemari. So, ibu ingat nak bagi kat kawan blog ibu.. saper yang bertuah tu… ade yang berminat tak dengan novel lama ni.. ibu beli 6 tahun yang dulu… 2003. nanti ibu UP kan n3 teka foto… tunggu yer… ;))

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: