>187 Fikri & beg sekolah

Julai 10, 2009 at 11:30 am | Dikirim dalam my kids, pendidikan awal anak | Tinggalkan komen

>

Fikri just got his 1st school bag.. makcik kachik (en ayah’s sister) bought him one… since fikri has the bag, he will carry it here and there.. even during sleep… oppsss ibu lupa nak snap the photo, fikri & his sleeping school bag… :))

makan pun nak bawa beg sekolah… sungguh2 fikri obses dengan beg sekolahnya…

jom layan apakah harta-karun yang ade dalam beg sekolah fikri… buat masa ini barang2 ini sangat berharga & bermakna pada fikri. Tapi setelah hampir 2 minggu, fikri masih tidak begitu berminat untuk mewarna. Jadi fikri cuma selak2, lukis2, sambil suruh ibu sebut huruf dalam buku tu.



Penghujung bulan mei lepas ibu ade sebut yang fikri langsung tak minat nak lukis atas kertas. Asyik nak conteng dinding jer… sila jengah entri menconteng.

Sejak ibu memulakan projek ‘belajar di rumah’ *sebelum ni ibu guna istilah ‘homeschool’, tapi homeschool adalah istilah yang sangat grand, so tuko le nama lain’ *, ibu telah berjaya menanam minat belajar anak-anak.

Tapi ibu takde lah buat schedule yang fix untuk fikri & anis belajar, cuma setiap hari mesti ada sessi belajar melalui VCD, menulis atas kertas (mungkin istilah menconteng lebih tepat kot untuk anak2 kecil berusia 22 bulan & 3 tahun 4 bulan ni, dan juga membaca ABC, baca buku2 haiwan.

Anis belum begitu minat tengok VCD, normally anis akan join fikri tak sampai 5 minit pun. Anis lebih suka aktiviti menconteng. *more stories in next entry* la ni fikri & anis memang sangat suka melukis. kalo tak bermain menan, mesti mintak kertas untuk lukis2..

Ini adalah antara lukisan pertama fikri yang dah boleh dipanggil objek & dikenalpasti apakah yang dilukis. Kalau yang awal2 tu semua nya contengan belaka.. šŸ˜€

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: