>186 Cara tepek foto di blog

Julai 9, 2009 at 2:20 am | Dikirim dalam blogging tips, my notes | Tinggalkan komen

>

Salam buat semua kawan-kawan ibu,

Ape kabo semua? harap2 sihat lah belaka yer. Semalam kakyong ‘dedor’ sikit. Kalau ikut bahasa standard nyer, tak berapa sihat ler. Sakit2 badan dibuatnya, so buat koje rumah pun sikit2 jer.. mujur le makbonda antor nasi lemak untuk sarapan, jadi takde lah kakyong nak terkejor2 memasak di pagi hari untuk anak-anak.

Bila badan dah dedor tu, rasa nak baring jer.. buat koje sikit, pastu pala rasa pusing.. tengahari baru sidai baju.. itu pun sikit jer.. malam tadi en ayah tolong sambung sidaikan semua… *kakyong ni memang takde rule standard, kalo basuh baju pagi ni, kadang2 esok paginya baru sidai.. kalo rajin & sempat, ari tu juga sidai, kering & lipat. kalo takdan, memang tertunda lah, as long tak bau hapak sudah.. kakyong guna softener daia, so far okay, kakyong suka bau dia. selalunya bila dah ade masa nak sidai, baru kakyong putarkan untuk boh softener & terus sidai. *

Entri ni sekadar nak buat catatan tentang cara kakyong menepek foto di blog. * kalian mungkin punya cara tersendiri untuk tepek foto* Untuk foto hosting @ image hosting, kakyong menggunakan Picasa Web Album. Harap kalian faham bila disebut ‘image hosting’. Kalo yang tak pasti tu, image hosting adalah tempat yang kita simpan foto2 kita di alamaya ni.. ada yang simpan di Flickr, Photobucket, dan macam2 lagi.. banyak foto hosting yang ada dalam internet ni.

Untuk foto editing, kakyong menggunakan Photoscape, Picasa 3, Nero Photosnap viewer & Paint.

Untuk uploadkan foto ke Picasa Web Album kakyong menggunakan Picasa 3.

Kakyong sebenarnya banyak bermain dengan html kod. contoh macam kat bawah ni. pastikan semasa editing @ menaip entri, kali berada dlm mode ‘edit html’ bukan mode compose.

yang kakyong kotakkan merah itu adalah saiz foto @ imej. Kalo nak kecik @ besarkan foto, *ikut saiz lebor post entri blog masing2 yer*, tukor ajer saiz nya, kalo nak kecik s144, sederhana s288, nak besor s400, nak besor lagi s600. Kebiasaannya lebor post entri adalah 440px… so kalo kalian punya lebor post entri 440 jer, usah le nyebuk nak tepek foto yang saiz s600. Tu yang nanti foto ade yang cam hilang jer… Camner nak besor kan saiz post entri… ni kita sembang lain kali.

Kod ni dapat dari mana?

Camana kalo foto tak leh dicopy paste? atau nak tepek foto tanpa perlu copy paste, hanya guna link url sahaja.

contoh macam kat bawah ni.. sorry kty, masa dok buat n3 ni sambil blogwalking ke blog kty.

untuk copy kan link, right-click pada foto & klik pada ‘copy image location.

hasilnya.. di mode compose

Sekian catatan untuk menepek foto cara kakyong. Kalau ade masalah tak faham, sila lah bertanya yer. /hmm /blush

Advertisements

Tinggalkan Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: