>126 1 hari di hari IBU

Mei 11, 2009 at 12:30 pm | Dikirim dalam hadiah award, my notes | 27 Komen

>

Semalam hari ibu, satu dunia menyambut hari yang dikhaskan untuk ibu sedunia ni…

Happy Mother's DayMother's Day TeddyFlowers For MomHappy Mother's Day Vase

So malam sebelum tu, ibu ade le slow-talk dengan ayah.

“esok hari ibu. Ibu nak REHAT lah.. nak coti masak, nak coti lipat kain, coti buat kerja rumah, coti jaga anak…. “

ayah pun senyum-senyum dan jawab “yang lelain tu ayah tak kesah.. kalo ibu tak masak, ayah boleh beli lauk. tapi part jaga anak tu… yang dua orang tu okay.. tang Aliya tu, kalo dia nak tetek ayah tak pe gak.. yang tak tahan tu, jadi cam anis kang.. bila sua tetek.. dia nganga tak leh nak tutup mulut..” hahahh…

part ni memang rasa nak ketawa sambil guling-guling… ROTFL

Anis nganga sampai tak leh nak tutup mulut tu ade sebabnya.. * tetek ayah berbulu., mana lah anak tak terkujat..* Belly Laugh

esoknya, pagi hari ibu tu ler.. ayah tolong kemas-kemas bilik utama.. hahah, bilik tidur kami tu memang dah lama tak di’cucibersih’… maka segala mala habuk & sampah-sampah di balik katil, lemari… huhuhhh, jangan kata lah… sejam jugak lah ayah menggodek-godek bilik tu.. sume orang tak dibenarkan masuk…

Citer disebalik foto-foto ini…

1. Abang fikri sibuk sangat nak dokong Aliya.. sejak 2,3 hari ni, dia asyik nak dokong Aliya jer.. cemas gak ibu dibuatnyer.. kannyer apa, sebab Aliya dah nampak semakin berisi semula (semula.. heheh.. ari tu kan susut jap..) & si fikri pun nampak cam mengah-mengah jer nak angkat si aliya.. kalo jatuh kan susah, ALiya pun dah pandai tunjuk ngamuk2 nangis tak berenti… *tantrum??!!*

2. tu barangan makeup ibu yang ayah keluarkan dari lemari solek.. ade yang ibu dah lama tak guna,, berhabuk2 tebal.. *kata ayah, dah tebal macam salji* tu jer yang ibu nak simpan, yang lelain ibu buang. banyak yang dah expired…

3. Anis berehat-berehat atas tilam yang belum di’cadar’kan… lately ni Anis tak leh berenggang dengan bantal busuk nyer…. *ieeeyyyy, ibu tak suka lah anak ibu ber’bantal2-busuk’ ni…* Adakah anak anda juga berbantal busuk? macamana nak buang tebiat ni, sebab anak jantan daku (fikri) berbantal busuk… * hangin juga kekdang sebab dia tak mau sarung bantal & kdg2 kalo org dtg rumah, dia usung bantal busuk tu.. kalo bantal kecik takper.. ni bantal besor yg dah kempes kekabu nyer *

4. langsir sliding door – ayah dah tukor malam sebelumnyer… langsir tu pun ayah dah tolong dobikan dan sidaikan… * ayah sejak 2,3 hari ni makin rajin tolong ibu mendobi kain baju.. melipat jer yang ayah tak rela nak buat , ayah kata dah lama ayah tak tolong ibu mendobi kain baju… tahu tak per…* Suami anda rajin kah menolong dengan kerja-kerja mendobi & melipat kain baju ni?/!!

5. itu le ruper ‘sampah sarap’ & ‘habuk2’ yang bersarang dibalik lemari dan katil bilik tidur kami…. *huhuuuhh, patut lah ibu selsema hijo2.. rupernya banyak habuk kat tempat tido… *

6. langsir sementara… heheh, petang tu tak sempat nak di’naik’kan langsir, sebab ibu sibuk lipat kain *hmmm, mana ade ibu COTI pada hari ibu..* sebab lepas maghrib tu kami nak ke rumah mama amira, nak makan nasi beriyani.

7. bilik tidur kami anak-beranak semasa dalam proses mem’cucibersih’… bila dah kuor kan barang-barang, meja solek tu nampak cam masa baru beli 4 tahun dulu…

8. selepas proses ‘mencucibersih’ selesai.. anak-anak plak dok main dalam tu.. bilik dah bersih.. nampak lapang jer.. semakin terang sebab langsir belum pasang..

Tengahari tu ayah sebuk & kelam kabut nak g mancing dengan orang sebelah… hmmm,, hangin gak ibu sebab ibu nak makan nasi beriyani pukul 3 tu.. nanti malam bleh la rehat-rehat sambil habiskan sebahagian lagi kainbaju yang masih belum berlipat. nak buek camno, so dok rumah.. terpaksa lah berkejor-kejor dengan anak-anak sambil ber’tarzan-tarzan’ lagi… fenin daku.. rupernya hari IBU sedunia ni is just another day untuk daku…

No

Apa-apa pun hepi jugak ler, sebab ayah dah cuci bilik utama & dah cuci kipas sekali.. so sawang2 seme dah settle.. *orang kata rumah banyak sawang ni macam rumah nak kena tinggal… huhu.. walhal tuan rumah yang malas cuci rumah *

Malam tu lepas maghrib kami ke rumah mak mama Amira.. makan nasi beriyani. Memang sedap nasi beriyani yang makcik masak… silap kakyong adalah LUPA NAK SNAP Foto… dok sibuk layan anak-anak makan, pasti ibu plak sibuk makan *2 pinggan jugak le daku melantak * dengan ditemani mama amira.. sambil sembang-sembang pasal susu ibu… & pasal baby Qis yang ade masalah usus plak.. *sian baby Qis, kalo tak pam, dia tak poopoo.. sian kan kalo baby tak leh poopoo ni…*

Sebelum mengakhiri entri ini, kakyong nak tepek award hari ibu yang kakyong terima. Terima kasih ya kawan-kawan… kerna menceriakan hari ibu untuk daku…

3 award ni dari zieha

award dari MamaSyaza




award dari Reen

Happy Mother's Day

award dari QQ & Nadnye

award dari mamaAqish

M – O – T – H – E – R

award dari U-jin


Ada tak sesapa lagi yang hadiahkan award hari ibu & kakyong lupa nak tepek.. sila beritahu yer.. JIkA ada.. akan ditepek di entri yang akan datang.

Advertisements

27 Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. >Haha..sama la kita kak yong..mencuci bersih rumah pada hari ibu..suami ku juga ku kerahkan untuk membantu..banyak la ubatan dan kosmetik yang dah expired dibuang..nak buat mcm mana..isterinya liat nak berkosmetik..hehe..

  2. >thanks kak yong…dah tepek award kite. rajinnye kak yong n en. suami cuci bersih umah. time coti le nak buat sumer tu.

  3. >Selamat hari ibu utk ibu yg rajin memasak ni…

  4. >Salam kakyongbaca budak2 ada bantal busuk ni, try imagine kalau ada 3 anak, ada 3 bantal busuk ya yong. Jenuhlah..ha.ha.tapi anak2, apa yang dia orang buat semuanya comelkan..

  5. >banyak nyer award kak yong.huhu.* bestnye kak yong dpt cuti.rajin ci abg kak yong yer *

  6. >saalm Rai ~ Alhamdulillah, che abe nak membantu… kalo nak harap diri ku kemas sendiri… hmm, berjam-jam lah jawab nyer.. tu la pasal, la ni tak kosa nak makeup2.. tepek pelembap & bedal baby jer… mamaSyaza ~ tu pun dah lama tak cuci rumah @ buang sawang2.. malu kalo org dtg rumah.. belum tengok lukisan 'mural' didindang hasil kerja tgn fikri & anis…

  7. >en pengeluaran_tanaman, ~ terima kasih, Selamat hari ibu juga utk isteri en pengeluaran_tanamankakyati ~ takat ni baru fikri yg suka usung sana-sini bantal busuk nyer.. ANis tu mcm baru dpt tempias abg nyer.. hahahh.. Aliya hrp2 nyer jgn lah.. penin saya, dah le fikri & anis tu 'poting maniac'.. sakit jiwa kalo puting depa salah letak..

  8. >UmmiSalsabila ~ award ingatan dari kawan2… alahai, kakyong lupa nak pepanjang kan award ni pada seme ibu2… jap nak pinda sket entri..

  9. >slmt hr ibu kak yong. cedapnyer dpt makan nasi beriani..tu yg smp lupe nak snap pictures tu…seronok sgt ‘melayan’ nasi kan? ;))

  10. >KYong.. award dariku.. sama jea mcm kat atas tu..Rajin nya cik abg… 😀

  11. >yatie chomeyl ~ dah lama tak makan nasi beriyani.. sblm ni kan menjaga makan, mengurangkan makan yg lemak2… hehehhh, tp sekali adap, tak ingat doniya..Nadnye ~ sudah update & dimasukkan nama anda.. heheh, sorry le, lupa..

  12. >rajin nye kakak ku ini, leh exercise juge dlm masa yg sama kan kan kan.. heheheh slmt hari ibu kak yong….

  13. >KakYong… ada lagi award dari blog saya,nnt akk amek eh w/pon tak type nama akk tpi mmg nak bg juger..hehe.Sila amek jgn x amek (ini amaran!)Bab2 lipat kain baju tuu saya pon hadapi masalah yg sama gak lar Kak! menimbun2 =(

  14. >waahhh… ini sesi gotong royong dia hari ibu.. hehe.. best2.. sy ber hari ibu kt kampung je… x de celbration sbb ade kenduri kawin…my twins ade bantal busuk, tp diorg x stick to 1 bantak je, diorg ade 6 bantal & 6 sarung yg same size tapi lain2 corak… so, ade masalah la nk tukar n basuh sarung tu… kalo nk bermlm kt mane2 kene bawk jugak sbb senang diorg nk tido peluk bantal tu.. hehe..

  15. >salam kakyong..ku tak tahan ketawa lah part Anis nak tetek kat abahnya tu.. kwn kat opis terkejut pahal sy tetiba ketawa sesorang kat depan PC.. hahahaha! terbayang2 plak tetek hubby yg bermulu itu.. apalah rupanya kalau shinta nak menetek kat tetek hubby ku pulak.. 🙂

  16. >Abang fikri sibuk sangat nak dokong Aliya…cute nyer..ni lah yang selalu batrisyia buat kat darwish..tapi darwish tu kan 15kg..tu yang batrisyai bergolek kalau nak dukung tu…hehe

  17. >yatie ~ tokey legging… heheh.. kakyong hari2 exercise.. almaklum anak2 ku semua baik2 belaka.. anak hebat yg buat ibunya berpeluh2 selalu.. tak yah nak g jogging.. 😀

  18. >Fae-yust @ UmmiHakimIman ~ award tu kakyong dah masukkan dalam list kiv, nanti next entri kakyong tepekkan yer… kerja rumah mane le nak abis.. kdg2 daku cemburu dgn mereka yg punya helper (mcm mommy lyna & maklang).. :p … tak per lah, ku rela pun buat semua nya, walau rumah ku kdg2 (selalunya) nampak semak, tp ku pastikan bersih,…

  19. >SyahNur ,balik kg yer.. skrg ni pantang jer ade coti, ade jer org buat kenduri kahwin.. mak aiii, byknyer bantal busuk si kembar.. :))ok lah jugak sbb mau di sarungkan… ini si fikri kalo disarungkan.. tak smapai sejam dah dibuang nyer…

  20. >MamaShinta ~ adakah dikau ketawa sampai guling2… =)) .. coba kau coba kan shinta dgn tetek ayahnyer… tgk g mana reaksinya… ;))

  21. >Noy ~ batrisyia dgn darwish siapa yg lebih berat… bukan batrisyia tu kecil comel lote jer, terguling la kalo angkot darwish yg comel gebu… :))

  22. >wahh beshnyer hubby tolong kerja umah..klu yan… dukla pesan naik berbuih mulut…jawap ‘ya… ya’tp tak buat jugak.. huhu

  23. >Bagus your other half treat buat keje umah on that particular day…me gi jalan2 tapi in the end belanja seisi keluarga & self-reward diri sendiri lagi. Get some makeup & Backpack kat Parkson sale…hemm..rasa cam takleh menang ler contest kat MomBloggersPlanet tu..ramai sangat..itu yg beli gak beg baru…anyway, hubby dah promise to get the same bag I'm eyeing but bila tgk website gin & jacqui, cam rambang matalah lagi…(cara2 nak perabis duit kasi pokai.sila jangan ikut.hu,hu)

  24. >salam Yan,suami daku memang sejak awal kahwin rajin membantu.. cuma lately ni bila dia sibuk dgn xtvt mancing.. abis seme ditinggalkan nyer pada daku.. terkial2 la daku buat sendiri.. takde le protest.. tp bila byk kain baju tak berlipat & rumah sepah2, sendiri mau ingat ler…

  25. >salam Hanz,satu terapi utk isteri bila che abe tolong buat kerja rumah… shopping pun terapi gak.. cuma kena sediakan Rm jer le..molek gak sesekala reward urself dgn brg yg u perlukan. kakyong masa kerja dulu pun, every month reward myself.. either beli buku or g makan2 tempat yg jarang makan, like buffet kat hotel ker… hehheh.. i love makan-makan..

  26. >oooo…mekacih sudi tepek award kita di sini ye!!!

  27. >salam Reen,terima kasih pada Reen sbb ingat pada kakyong.. :X


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: