>099 haruan jadi anggur, sutera & epal

April 15, 2009 at 9:23 am | Dikirim dalam my notes, ruan n puyu, taman mini | 9 Komen

>

Entri ni adalah sebagai tanda terima kasih ibu kepada Ayahnde Pengasas (Dr Abdul Wahab Arbain)

Masih ingat kah cerita ibu di entri si bocek XXXL. Ikan haruan kering yang besor itu telah selamat sampai ke tangan Ayahnde Pengasas pada 5 April 2009 yang lepas. silap besor le sebab ibu lupa nak snap foto si bocel XXXL yang dah kering.. lupa.. heheh. Asal nyer ibu nak poslaju kan ajer, kebetulan pula PakNgah sekeluarga nak ke KL & mereka pula akan transit di rumah PakLang di FRIM, Kepong. Jadi, ibu pun kirim kat depa ajer lah.

Khabar nya si bocek kering itu telah di asampedas kan oleh Ayahnde Pengasas sekeluarga.. Hmm, tak pernah lagi rasa@makan ikan haruan kering masak asam pedas.. mesti sedap.!!

Jom tengok apa yang ibu dapat hasil daripada pertukaran ikan kering tersebut. EEh, Ayahnde Pengasas ade masukkan duit dalam akaun ker, ibu memang tak check akaun bank lagi sejak ari tu.. kalo ayahnde bayor rege ikan ruan tu, kira ni adalah HADIAH yang sangat BESOR dan CABARAN untuk ibu yang sangat tidak rajin BERKEBUN ini… huhuuu..

Ini adalah benih Anggur (2 pasu) dan yang dalam botol kaca adalah benih epal red delicious. Kata PakNgah (itupun dari Ayahnde Pengasas juga), senang ajer nak jaganya. Yang penting dok tempat redup.. siram jangan terlebih banjir udah. Yang benih epal tu, katanya kena tunggu sampai berakar.. ntah le, ibu pun dah lupa.. tapi ibu dah cacak kan jer dalam pasu besor tu. harap2 hidup ler..

Cerita lebih lanjut tentang Anggur boleh nanti refer di sini.. http://tanamanggur.blogspot.com/

Ini pokok apa? Ini adalah benih pokok sutera.. atau dikenali juga dengan nama pokok malberi. Masa sekolah menengah dulu, ingat tak belajor Geografi, belajor pasal ulat sutera Jepun.. ulat sutera kan makan daun malberi.. inilah benih nya.. ni PakNgah yang cacak kan dalam pasu besor tu. Asalnyer pasu tu ayah tanam pokok cili api, tapi daun pokok cili layu2.. dan kena serang dek semut merah.. so ala2 hidup segan mati tak mau..
nampak tak kat batang tu ade yang dah bertunas.. setelah seminggu (hari ini ler) dah semakin banyak tunas & dah nampak ruper daun.. foto tak snap lagi..
Untuk tahu lebih lanjut tentang pengurusan pokok sutera, boleh baca di sini..http://kebunpokoksutera.blogspot.com/

Di bawah adalah beberapa keping foto hasil lawatan adik-adik daku & ipar2 ku ke nursery Ayahnde Pengasas. Foto2 ini pun ehsan dari adik ipar ku Eila. Mekasih tolong emailkan, dapat juga ditepekkan di sini, walaupun kualiti foto kurang menyerlah. heheh..

dari kanan, Ayahnde Pengasas, adikku Aju , yang bertudung biru agaknya wife ayahnde Pengasas (main teka jer ni..), si baju merah adik ipar ku Ema & baby Aidil, sibaju biru adik iparku juga Eila & baby Qis, si kecek dekat dengan ayahnde Pengasas Haris (anak Ema), abg Bad & kakak Amira (anak2 Eila).

deme memang excited giler dapat nengok pokok anggur lebih2 lagi buah anggur yang berjuntai.. lawak sungguh, depa tingin nak rasa, tapi segan malu-malu kucin nak buka mulut…

ni pokok ape pulak ni, tak di kabor dek si Eila… ngantor email, foto jer tanpa apa2 explanation… tak per tepek jer.. nanti.. kot-kot ayahnde Pengasas singgah sini, mungkin akan dapat jawapannya..

Advertisements

9 Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. >wahhh bestnyaaa…pasnih leh usaha kebun anggur n epal lak bib!

  2. >Salam.., cmner kakyong kenal ngan ayahanda pengasas? Dr tu lecturer kaknik masa kat itm dulu..lagi satu.. kakyong leh tak nak oder ikan puyu kering hehe!

  3. >salam Hez..katlo menjadi benih yang dpt ni, Insya Allah.. boleh le pasang angan2 gitu.. tak dpt buat ladang angur, dpt jual benih anggur pun okay.. 2-3 tahun juga nak tunggu hasil nyer…;;)

  4. >salam kaknik,nak puyu kering.. heheh, kena tunggu la kak yer, sebb puyu2 yg ade suami dah buat umpan tauk utk haruan.. pastu stok puyu kering yg ade halus2 benor.. ;))

  5. >kaknik,lupa nak menjawab soklan kaknik tu.. saya kenal dlm dunia blog ler.. memula saya terjah blog pokok2 dia (masa tu kagum sgt2 dgn usaha dia tanam pokok2 anggur/kiwi/temperate lain kat M'sia ni), pastu baru terjah blog tuan empunya blog.. heheh.. rasa2 dalam bulan Nov/Dec tahun lepas.. yg tak aci nyer, saya yg kenal dulu, tapi adik2 & ipar2 saya yg sampai dulu ke rumah Ayahnde Pengasas..

  6. >lalalala..zieha punya ayer tangan mmg ada ONG kalau bab tanam-menanam nie..mesti hidup anggur gan epal tu nnti..hehehe:)

  7. >salam zieha,wah, ni dah boleh buka nursery.. boleh cari duit dgn berkebun nih… jgn disia2kan kebolehan ni… đŸ˜€

  8. >Macam mana nak dapat keratan pokok pokok tu ? Kalau kami nak beli boleh jual?

  9. >Salam En Pengeluaran_Tanaman,sila berhubung dgn Ayahnde Pengasas@ Dr Abdul Wahab Arbain, setahu saya encik ade bbrp memberi komen di blog beliau. no tel 012-363 5658.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: