>090 kongsi beberapa tutorial blog

April 9, 2009 at 1:30 am | Dikirim dalam tutorial | 12 Komen

>

Semalam laptop asyik buat hal, pastu bila dah okay, anak2 pulak meminta perhatian. Jadi asyik tertangguh je utk siapkan entri ni.

1. nak buat 2 column jadi 3 column.

Ni untuk Nadnye & UmmiSalsabila ~ Maaf le kakyong terlupa yang kakyong ade link kan tutorial ini di entri Aktiviti santai hari ini – godek2 customize blog Catatan Ibu

Jadi Nadnye & UmmiSalsabila boleh refer kat entri tersebut, jika masih tidak faham, boleh rujuk blog Along Arman : http://hanatrg.blogspot.com/2009/04/membuat-3-column-pada-template.html


2. membuat favicon

Ini lah yang dimaksudkan dengan favicon – foto kecik disebelah url blog.

Boleh refer di blog Along Arman untuk tutorial nyer..
http://hanatrg.blogspot.com/2009/03/memasang-favicon.html

3. memasang emoticon di kotak komen

Sebelum memasang emoticon, kotak komen mestilah berada dalam setting ’embedded below post’. Emoticon tidak akan berfungsi jika berada dalam setting ‘Full-page’ atau ‘pop-up windows’.
Untuk pastikan setting betul, di Dashboard, klik ‘Setting’. Di ‘settings’ klik pada ‘Comments’, kemudian semak ‘Comment form placement’, ‘tick’ kan ’embedded below post’, kemudian ‘save’.

Dah selesai step ni, baru mula dengan tutorial untuk memasang emoticon.
Tutorial nyer boleh rujuk di blog Deenoh http://bloginfotips.blogspot.com/2008/12/pasang-emoticon-di-ruangan-komen.html

SEkian , perkongsian tutorial untuk hari ini. Untuk Mimie Sally, tunggu yer, kakyong sedang berusaha untuk membuat entri yang harap2 nyer boleh membantu.

Advertisements

12 Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. >okay Kak Yong.. thank u..muah..

  2. >Kakyong tq sy st suka entry ini..apa khabar kakyomng?sy akan ke ipoh tak lama lagi.date belum confirmnanti sy bagitauharap boleh kumpa nanti πŸ™‚

  3. >satu info yang sangat bagus untuk semua blogger2 nanti ada masa nak try gak la…TQ kak yong Luv u

  4. >sy x pandai nak kongsi ilmu blogging nie kat blog.. kalau org tanya, baru sy ckp.. sbb bukan semua org nak ape kita tau…errr.. awat ayatku pusing2 nih??-mama emma-

  5. >salam nadnye.. selamat mencuba.

  6. >salwa ~ nanti email kan no hp yer.. :Xmama_aqish ~ selamat mencuba, kalo ade mslh beritahu yer.. sama2 sharing.. :Dmama emma ~ kakyong pun sbb Nadnye & UmmiSalsabila tanya, kalo tak tanya, takde le nak kabo.. lagipun for my own rekod juga.. nanti tak ingat plak apa yg kakyong dah buat utk customize kan blog ni.. πŸ™‚

  7. >Kakyong, tq sudi berkongsi. Sy akan ushar link2 tu nanti.

  8. >Hanz.. ushar jgn tidak.. tp kalo nak buat apa2 customization.. save dulu template.. lupa nak pesan tadi..

  9. >Kak yong.. akhirnya berjaya juga… tu pun berapa kali ku cuba..fenin2..

  10. >nadnyesudah berjaya buat column?/!! nanti kakyong dtg menjengah… πŸ˜€

  11. >ii..sy nk tau nape sy upload emoticon kt posting tp tak begerak pon..

  12. >salam sdra/i beena,kakyong telah singgah ke blog anda & mendapati kotak komen anda tidak berfungsi.. kakyong cuba tinggalkan komen tapi kotak komen tak terbuka pun… hehhe, dia segan tu..sila singgah ke blog inii) buat semula kotak posting.. http://bloginfotips.blogspot.com/2008/08/membuat-kotak-komen.htmlii) buat semula pasang emoticon di kotak komen http://bloginfotips.blogspot.com/2008/12/pasang-emoticon-di-ruangan-komen.htmlemoticon yang telah dipasang sebelum ni, sila delete. seblum mbuat step i & ii. harap dapat membantu..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: