>073 Makan bersama anak-anak

Mac 24, 2009 at 12:39 pm | Dikirim dalam my kids, my notes | 7 Komen

>

Seingat teman semasa kekecik dulu, kami sekeluarga selalu makan bersama. Tapi masa dok kat Ganu, jarang sungguh makan sama-sama. Selalu makan sendiri-sendiri jer. Kalo nak makan, senduk ler sendiri nasi & lauk-pauk dalam periuk. Kalo lambat, makan ajer la baki-baki lauk yang ade. Begitu juga masa kami dok di kampung. Teman pun tak tahu kenapa jadi macam tu. Agaknyer sebab seme dah besor2, jadi masa makan pun ikut suka lah. Bila teman mula kojer & dok sekali dengan mak ayah, teman cuba nak terapkan budaya makan bersama ni, tapi tak ler juga dapat makan bersama selalu.

kerusi yang Aliya duduk tu, sejak Fikri lagi.. nak beli yang ala2 modern gitu, mahal bebenor.. jadi beli le yang agak2 nostalgik gitu..

Sekarang ni, bila dah ade anak-anak, teman & suami sentiasa usahakan supaya setiap waktu makan adalah waktu untuk semua berkumpul. Orang selalu kata, alah kecik lagi budak tu, nanti makan tumpah-tumpah, lebih baik suapkan. Tapi kalo tak biasakan depa makan sendiri dan handle sendiri pinggan & sudu depa, bila lagi.. takkan nak bersuap sampai dah nak masuk sekolah..

ni breakfast, opah nyer antor nasi lemak.. so 1 bungkus kongsi berdua..
ajor deme makan bersama & berkongsi

Sebaik anak-anak berusia 6 bulan, yer ler umur anak-anak dah mula boleh makan, kami dah biasakan depa dok di meja makan. Memang lah pada awal nyer, susah sikit.. sebab selalunya yang jatuh ke bawah meja lebih banyak daripada yang masuk ke mulut.

Anis @ 16 months, meja tu definitely tinggi untuk dia, so ibu bagi dia dok atas tin biskut.. huhu…

Bila ngajor anak-anak makan di meja makan, kena lah banyak-banyak bersabor. Teman takde formula, sebab proses pembelajaran anak-anak sampai hari ni masih belum berhenti, cuma :

1. masa setting anak di kerusi, make sure anak-anak selesa..

2. nasi dalam pinggan tu, boh le sikit jer dulu.. tapi lengkap ade ikan, nasi & sayur.

3. kalo anak-anak makan tumpah banyak ke lantai, tapi dia tengah dok enjoy makan @ masukkan makanan ke mulut.., sabor, jangan marah.. let it be.. bior anak enjoy the moment

4. kalo anak dah start kucai2 kan nasi, ketuk2 pinggan.. okay, bawa turun & bawa ke sinki

5. sediakan tuala yang khas untuk anak lap tangan & mulut. jadikan rutin setiap kali lepas makan.


Sekarang ni kalo makan di luor, Anis & Fikri dah boleh layan diri sendiri. Cuma masalah anak-anak teman ni.. bila makan degan sudu garfu, lebih expert guna tangan kiri.. kalo guna tangan kanan.. mau nyer makanan tak sampai ke mulut.

.

.

Tertinggal note :

~ Jangan luper ajar anak adap berdoa sebelum makan. Insya Allah, bila dah terbiasa, sebelum makan, depa akan siap tadah tangan dulu.. kumat-kamit, pastu sapu mulut @ muka..

~Pengalaman Anis : memula ajar adap berdoa, tangan dia letak di mulut, seolah2 menutup mulut.. sekarang ni dah pandai jarakkan sikit dari mulut.. tapi masih dekat mulut lagi.. abis doa, sapu mulut.. huhu..

.

.

Advertisements

7 Komen »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. >Salam KakYong,Memang elok sangat-sangat latih anak-anak berkongsi makan. Kalau tak nanti, nafsu-nafsi dan kedekut. Cuma, elok juga ditunjukkan cara makan dengan tangan untuk kesihatan dan kecerdasan akal. Wallahu a’lam.

  2. >salam akak… suke nengok umah baru akak ni. segorrrr.. hehehe..tarik napas skettt… haaaaaaah lepaskan.wah segar. hihi.akak.. ni info berguna ni utk org2 yang ade anak kecik macm saye ni… ilmu utk masa depan.. hihi. thanks for sharing k..

  3. >salam kembali ayahnde,makan dgn tangan tu memang di ajar.. cuma masalah nyer anak2 saya ni lebih suka guna tgn kiri daripada tgn kanan.. ni pun kdg2 jentik tgn dia bila dia guna tgn kiri..

  4. >salam Leen,boleh ke dpt udara segor tu.. huhu

  5. >testing lagi.. hopefully okay.. 123.. roger n out

  6. >mmg susah nak ajar makan sesama ni. tapi aktiviti canggitu kena juga dipupuk sejak awal.p/s – finally boleh gak post comment kat sini, ngeh!~

  7. >salam chikYang..betul tu. sejak kecil mesti kita usahakan agar anak2 membiasakan diri, jaga kalo pergi rumah orang tu, pandailah membawa diri. Alhamdulillah, harap2 lepas ni takde masalah lagi, kawan2 nak tinggalkan komen . 🙂


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: